• Buradasın

    Eski Türklerde göz rengi nasıldı?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Eski Türklerde göz renginin nasıl olduğuna dair farklı görüşler bulunmaktadır.
    Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırma Enstitüsü öğretim üyesi Doç. Dr. Osman Karatay, "Türklerin Kökeni" adlı kitabında, eski Türk tipinin sanılanın aksine sarışın olduğunu iddia etmektedir 1. Karatay'a göre, çekik gözlülük Türklerin sonradan gelişen bir özelliğidir ve siyah göz ve saç geninin baskın olması sebebiyle Türkler zaman içinde günümüzdeki görünümlerine kavuşmuştur 1.
    Çin ve İran kaynakları, Orta Asya'da beyaz ırkın özelliklerini tamamen koruyan Türk zümrelerinin bulunduğunu belirtmektedir 4. Bu kaynaklarda, saçları açık renkli, gözleri mavi olan Türk kavimlerinden bahsedilmektedir 4.
    Ancak, günümüzde yapılan genetik araştırmalar, Türklerde göz rengi çeşitliliğinin bulunduğunu ve belirli bir göz rengi özelliğinin eski Türklerde yaygın olduğuna dair kesin bir kanıt sunmamaktadır.

    Konuyla ilgili materyaller

    Göz rengi neye göre belirlenir?

    Göz rengi, genetik faktörler ve pigmentlerin yoğunluğu ile dağılımına bağlı olarak belirlenir. Göz rengini belirleyen temel faktörler: Melanin pigmenti: İris içinde bulunan melanin pigmentinin yoğunluğu, göz renginin koyu veya açık olmasını belirler. Genler: OCA2 ve HERC2 gibi genler, melanin üretimini ve dağılımını kontrol eder. Diğer etkenler: Çevresel faktörler: Güneş ışığına maruz kalma, göz renginde hafif değişikliklere neden olabilir. Yaş: Yaş ilerledikçe melanin üretimindeki değişimler göz rengini etkileyebilir. Göz rengi, genellikle üç ana kategori altında incelenir: kahverengi, mavi ve yeşil.

    Eski Türkler hangi göz tipine sahipti?

    Eski Türklerin göz tipi hakkında farklı görüşler bulunmaktadır. Semih Güneri'nin Türk-Altay Kuramı'na göre, eski Türkler çekik gözlü bir fenotipe sahipti. Diğer bir görüşe göre, Anadolu'daki Türkler, Orta Asya'dan gelen Kıpçak ve Oğuz Türklerinin zamanla coğrafi adaptasyon ve diğer ırklarla karışım nedeniyle çekik gözlü olmaktan uzaklaşmıştır. Dede Korkut hikayelerinde ise eski Türk tipi, "kıyma göz" olarak tanımlanan, ne çok çekik ne de iri, orta bir göz tipine sahip olarak tasvir edilmiştir. Bu nedenle, eski Türklerin göz tipi konusunda kesin bir bilgi vermek zordur ve farklı bilimsel teoriler bulunmaktadır.