• Buradasın

    Derivasyonel yöntem nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Derivasyonel yöntem iki farklı bağlamda kullanılabilir:
    1. Dilbilim: Derivasyonel morfoloji olarak adlandırılan bu yöntem, yeni kelimelerin türetilmesi sürecini inceler 2. Eklerin köklere eklenmesiyle oluşan yeni kelimeler bu alt dalın kapsamındadır 2.
    2. Teknik: Derivasyon, suyu yatağından ya da bulunduğu yerden başka bir yöne, bir kanala saptırma yöntemidir 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Derivasyonu neden yapılır?

    Derivasyon çeşitli nedenlerle yapılır: 1. Su Yapıları İnşaatı: Baraj veya diğer su yapılarının inşası sırasında, inşaat alanının kuru tutulabilmesi için suyun inşaat alanından uzaklaştırılması gerekir. 2. Akarsu Yatağının Değiştirilmesi: Akarsu yatağının geçici olarak değiştirilmesi, suyun belirli bir yöne çevrilmesi veya istenilen seviyeden su alınması için yapılır. 3. Erozyonun Önlenmesi: Akarsu yatağında erozyonu önlemek veya akış hızını düşürerek mevcut yapıları oyulmaya karşı korumak amacıyla derivasyon uygulanır. 4. Ulaşım ve Su Derinliği: Ulaşım yapılan akarsularda sürekli gerekli su derinliğinin sağlanması için derivasyon önemlidir. 5. Yeraltısu Seviyesinin Yükseltilmesi: Yeraltısu seviyesini yükseltmek ve katı maddeleri tutmak gibi amaçlarla da derivasyon yapılabilir.

    Derivasyonlar nelerdir?

    Derivasyonlar farklı bağlamlarda farklı anlamlara gelebilir: 1. Su Yapılarında Derivasyon: Baraj yapımı esnasında suyun inşaat alanından uzaklaştırılması için kullanılan tünel veya açık kanal şeklindeki yapılardır. 2. Elektrokardiyografide Derivasyonlar: Kalbin elektriksel aktivitesini ölçmek için kullanılan EKG cihazında, elektrotların vücuda yerleştiriliş düzenine göre elde edilen çizelgelerdir. 3. İnşaat ve Mühendislikte Derivasyon: Bir elemanın veya sistemin şekil, boyut veya performansına yönelik modifikasyon sürecidir.