• Buradasın

    Bir mumun boyu yanarken neden kısalır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Bir mumun boyu yanarken kısalır çünkü mum, sabit bir hızla erir 2. Mumun yanmasıyla birlikte, mum boyunun kısalması tamamen, mumun yakıldığı odadaki sıcaklık, hava akımı, mumun kalınlığı ve malzemesi gibi etmenlerle de ilişkilidir 2.
    Ayrıca, mum boyunun kısalması, fitilin uzunluğuna da bağlıdır 15. Uzun fitiller, mumun daha hızlı yanmasına ve is üretmesine neden olabilir 15. İdeal fitil uzunluğu yaklaşık 0,5 cm olmalıdır 15.
    El Cezari, mum saatinde mumun aynı hızla yanmasını sağlamış ve gündüz ve gece uzunluğuna göre düzeltmeler yapmıştır 4.

    Konuyla ilgili materyaller

    Mum neden dibine kadar yanmaz?

    Mum dibinin yanmamasının birkaç nedeni olabilir: Fitil sorunu: Fitilin yeterince uzun olmaması, yanlış kesilmesi veya yanlış yerleştirilmesi fitilin yanmasını engelleyebilir. Hava akımı: Yetersiz oksijen veya hava akımı, mumun sönmesine neden olabilir. Kalitesiz malzeme: Ucuz veya kalitesiz mumlar düzensiz yanabilir ve ışık verme özelliklerini kaybedebilir. Nem: Nemli ortamlarda mumlar daha zor yanabilir veya sönme eğilimi gösterebilir. Yanma süresi: Mumun içindeki balmumu veya parafin tükendiğinde mum söner ve yanmaz.

    Mum eridiğinde ne olur?

    Mum eridiğinde fiziksel bir değişim meydana gelir. Bu süreçte: Maddenin sadece şekli, görünümü veya rengi değişir, ancak kimliği değişmez. Mum, katı halden sıvı hale geçer. Eriyen mum tekrar eski haline getirilebilir. Mumun yanması ise kimyasal bir değişimdir.

    Mum neden yavaş yavaş erir?

    Mumların yavaş yavaş erimesinin sebebi, mumun ana maddesinin yavaş yanan bir madde olmasıdır. Mum, parafin, jel parafin, soya veya ayçiçek parafini gibi yavaş yanan bir maddenin, genellikle pamuktan yapılan bir fitilin üzerine döküldükten sonra katılaştırılması yöntemiyle hazırlanan bir ışık kaynağıdır. Mum ne kadar yumuşak olursa mumun yanış süresi de o kadar kısa olur. Ayrıca, mumun yavaş erimesini sağlamak için uygulanabilecek bazı yöntemler şunlardır: Mumu buzdolabında bekletmek. Mum fitilini düzenli olarak kısaltmak. Mumları doğrudan hava akışından korumak. Mum kapağını kullanmak.