İki maddeyi birbirinden ayırt etmek için aşağıdaki özelliklerden yararlanılır: 1. Fiziksel Özellikler: - Renk: Maddelerin en belirgin ayırt edici özelliklerinden biridir. - Koku: Bazı maddeler kendine özgü kokulara sahiptir. - Tat: Yiyecek ve içeceklerde tat, maddeleri ayırt etmede önemli bir özelliktir. - Hal: Maddeler katı, sıvı veya gaz halinde bulunabilirler. - Erime ve kaynama noktası: Bir maddenin katı halden sıvı hale veya sıvı halden gaz hale geçtiği sıcaklıklar. - Yoğunluk: Birim hacimdeki kütledir. - Sertlik: Bir maddenin çizilmeye karşı direnç gösterme özelliğidir. - Çözünürlük: Bir maddenin başka bir madde içinde çözünme özelliğidir. - Işık geçirgenliği: Maddelerin ışığı geçirme özelliğidir. 2. Kimyasal Özellikler: - Yanma: Maddelerin oksijenle birleşerek ısı ve ışık enerjisi açığa çıkarması özelliğidir. - Asitlik veya bazlık: Maddelerin pH değeri ile belirlenen bir özelliktir. - Paslanma: Bazı metallerin hava veya su ile temas ettiğinde yüzeylerinde oluşan oksit tabakasıdır. 3. Organoleptik Özellikler: - Doku: Maddelerin dokunulduğunda verdiği histir. - Ses: Bazı maddeler çarpıldığında veya birbirine sürtündüğünde farklı sesler çıkarır.