• Buradasın

    Ayvalık batığı neden önemli?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Ayvalık batığı, Ege ve Akdeniz'deki en büyük tabak batığı olarak kaydedildiği için önemli bir arkeolojik değer taşımaktadır 123.
    Öneminin bazı nedenleri:
    • İyi korunmuş olması 123. Açık denizde bulunması sayesinde zaman içinde fazla tahribata uğramamıştır 123.
    • Ticarete dair net kanıtlar sunması 124. Batık, Ege ve Akdeniz kıyılarında tabak ticaretini göstermektedir 124.
    • Farklı bölgelere ait seramiklerin bir arada bulunması 125. Batıkta, Kıbrıs, Kuzey Afrika, Mısır, Suriye gibi farklı bölgelerde üretilen seramikler bir arada bulunmuştur 125.
    • Müze açacak sayıda buluntu içermesi 245. Çeşitli formlarda seramik tabakların oluşturduğu koleksiyon, müze sergilenmesi için yeterli zenginliğe sahiptir 245.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Ayvalık'ta bulunan batık kaç yıllık?

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesi açıklarında bulunan ticaret gemisi batığı, milattan sonra 5. yüzyıl sonuna tarihlenmektedir. Bu bilgilere göre, batık yaklaşık 1500 yıllıktır.

    Ayvalık'ın neyi meşhur?

    Ayvalık'ın meşhur olan bazı özellikleri şunlardır: Tarihi Evler: Rum ve Türk mimarisinin bir arada görüldüğü, el yapımı taş ve ahşap işçilikleriyle ünlü tarihi evler. Cunda Adası: Denize sıfır koyları ve plajları, Arnavut kaldırımlı sokakları ve taş mimarili Rum konaklarıyla ünlü. Şeytan Sofrası: Eşsiz gün batımı manzarası ve doğal kaya oluşumlarıyla dikkat çeken bir seyir tepesi. Ayvalık Tostu: Tulum peyniri ve dana sucuklu, özel çıtır tost ekmeğiyle yapılan meşhur bir sokak lezzeti. Girit Mutfağı Lezzetleri: Zeytinyağlılar, otlu börekler, kabak çiçeği dolması ve şevketibostan gibi özgün lezzetler. Deniz Ürünleri: Papalina, levrek, çipura, kalamar ve midye gibi taze deniz mahsulleri. Lor Tatlısı: Kabartma tozu yerine kül suyuyla kabartılan ve üzüm suyuyla tatlandırılan meşhur bir tatlı. Sakızlı Dondurma: Doğal sakızla yapılan yoğun ve ferahlatıcı bir dondurma çeşidi.