• Buradasın

    Akademik teşvikte kendine atıf nasıl yapılır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Akademik teşvikte kendine atıf yapmak, bir yazarın daha önce yayınlanmış kendi çalışmasına atıfta bulunması anlamına gelir 1. Bu, aşağıdaki şekillerde yapılabilir:
    1. Metin İçinde Atıf: Kendine atıf, makalenin ana metninde veya bir alt başlıkta yapılabilir 4. Örneğin, "Önceki çalışmamızda..." yerine "Smith (2010) şunu buldu..." demek 1.
    2. Referans Listesinde: Atıf, makalenin sonuna eklenen referans listesinde de yer alabilir 1.
    Etik açıdan, kendine atıf yaparken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
    • İlgili ve Gerekli Olmalı: Atıf, mevcut yayının argümanını desteklemek için gerekli olmalıdır 1.
    • Şeffaf Olmalı: Atıfın şeffaf bir şekilde etiketlenmesi ve yüksek kaliteli araştırmaya dayanması gerekir 1.
    Akademik teşvik uygulamalarında, kendine atıfların puanlamaya dahil edilmesi için belirli kurallar ve yönetmelikler bulunmaktadır 34.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Tezde atıf nasıl yapılır?

    Tezde atıf yapmak için aşağıdaki adımları izlemek gerekmektedir: 1. Atıf Stilini Seçmek: Teziniz için APA, MLA veya Chicago gibi gerekli atıf stilini belirlemek önemlidir. 2. Kaynak Bilgilerini Girmek: Atıf yapacağınız kaynağın yazar adı, eserin başlığı, yayın tarihi ve yayın yeri gibi detayları toplamak gerekmektedir. 3. Atıfı Oluşturmak: Atıf oluşturucu bir araç kullanarak, toplanan bilgileri ilgili stile göre biçimlendirmek ve atıfı oluşturmak gerekir. Atıf yaparken dikkat edilmesi gereken bazı genel kurallar şunlardır: - Metin içi atıflarda yazarın soyadı ve eserin yayın yılı kullanılmalıdır. - Doğrudan alıntılarda sayfa numarası eklenmelidir. - Birden fazla yazar bulunan eserlerde diğer yazarların da soyadına yer verilmelidir. - Metnin sonuna mutlaka referans listesi eklenmelidir. - İnternet üzerindeki siteler için yapılan atıflarda erişim tarihi ve kaynak linki verilmelidir.

    Akademik teşvikte hangi ödemeler dikkate alınır?

    Akademik teşvikte dikkate alınan ödemeler şunlardır: 1. Proje Faaliyetleri: Bilim, teknoloji ve sanata katkı sağlayıcı nitelikte, yurtiçinde veya yurtdışında başarı ile sonuçlandırılmış projeler. 2. Yayınlar: Makaleler, kitaplar, kitap bölümleri ve editörlükler. 3. Tasarımlar: Kamu kurumları veya özel hukuk tüzel kişileriyle yapılan sözleşme uyarınca uygulanmış veya ticarileştirilmiş tasarımlar. 4. Sergiler: Uluslararası nitelikte olan ve bölüm, anabilim dalı veya anasanat dalı kurullarınca onaylanmış sergiler. 5. Patentler: Tescil edilmiş ulusal veya uluslararası patentler. 6. Atıflar: Sadece bu yönetmelik kapsamında değerlendirilen yayınlarda veya eserlere yapılan atıflar. 7. Ödüller: Başvuru sahibinin alanı ile ilgili yapmış olduğu mesleki, bilimsel veya sanatsal faaliyetler dolayısıyla aldığı ödüller. Bu faaliyetler, akademik teşvik puanının hesaplanmasında kullanılır ve ödemeler, bu puana göre yapılır.

    Akademik Teşvik Puanı Nasıl Hesaplanır?

    Akademik teşvik puanı, aşağıdaki adımlar izlenerek hesaplanır: 1. Her bir akademik faaliyet türünün puanı hesaplanır: ``` Akademik faaliyet türü puanı = alt faaliyet oranları toplamı x 30 ``` 2. Her bir akademik faaliyet türünden elde edilen puanlar toplanır ve bu toplam, akademik teşvik ödemesine esas olan akademik teşvik puanını verir. Akademik teşvik ödeneğinin hesaplanmasında ayrıca, öğretim elemanının kadro unvanı da dikkate alınır ve aşağıdaki formül kullanılır: Akademik teşvik ödemesi tutarı = En yüksek Devlet memuru brüt aylığı x Akademik kadro unvanlarına göre belirlenmiş oran x (Akademik teşvik puanı/100).

    Akademik teşvik atıf sayısı nasıl hesaplanır?

    Akademik teşvik atıf sayısının hesaplanması için aşağıdaki adımlar izlenmelidir: 1. Web of Science anasayfasına giriş yapılır. 2. "Basic Search" bölümünde yazar adına göre arama yapılır. 3. Arama sonuçları ekranda listelenir ve bu sonuçların yazarın kendi yayınları olup olmadığı kontrol edilir. 4. Kendine ait olmayan yayınlar listeden çıkarılır: Her sayfada 10 yayın listelendiğinden, "Select Page" kutucuğu işaretlenir ve "Add to Marked List" butonu tıklanır. 5. Atıf raporu alınacak makalenin yan sütununda yer alan "Citations" butonuna tıklanır ve yıl filtrelemesi yapılır. 6. "Refine Results" altında "Publication Year" filtresi seçilir, güncel yıl işaretlenip "Refine" butonuna tıklanır. 7. Gelen ekranda "Author" filtresi seçilerek, kendi adınızı "Exclude" butonuna tıklayarak self-citationslardan ayıklanmış listeye ulaşılır. 8. Akademik Teşvik Ödeneği Yönetmeliği'ne uygun indeksler seçilerek "Refine" butonuna tıklanır ve "Citation Report" butonu ile o makalenin son yıl atıf raporu oluşturulur. 9. Filtrelenmiş atıfların raporu "Citation Report" butonu ile görüntülenebilir ve yazdır butonu ile pdf olarak kaydedilir.

    Makalenin özetine nasıl atıf yapılır APA?

    Makalenin özetine APA formatında atıf yapmak için, özetin başlığını ve yayın yılını belirtmek gerekir. Örnek: "APA Formatında Alıntılar Nasıl Yapılır: Bir Kılavuz" (2022).

    Akademik teşvikte en yüksek puan hangi faaliyet?

    Akademik teşvikte en yüksek puan uluslararası patent ve tesciller için verilmektedir.

    Akademik atıf yapmak neden önemlidir?

    Akademik atıf yapmak önemlidir çünkü: 1. Bilginin güvenilirliğini artırır: Okuyucuların, sunulan bilgilerin kaynaklarını takip etmelerine ve güvenilirliğini değerlendirmelerine olanak tanır. 2. İntihali önler: Başka birinin çalışmasını kendi eseri gibi göstermeyi engeller ve akademik dürüstlüğü korur. 3. Yazarlara itibar sağlar: Çalışmanın orijinal yazarlarına ve yaratıcılarına hak ettikleri takdiri sunar. 4. Araştırmanın bağlamını netleştirir: Fikrin nereden geldiğini belirterek, çalışmanın daha geniş bir bağlama oturmasını sağlar. 5. Bilimsel iletişimi destekler: Diğer araştırmacıların, mevcut çalışmaları temel alarak yeni araştırmalar yapmalarını kolaylaştırır.