• Buradasın

    2547'ye göre yükseköğretim kurumları nelerdir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'na göre yükseköğretim kurumları şunlardır:
    1. Üniversiteler 12. Bilimsel özerkliğe ve kamu tüzel kişiliğine sahip, yüksek düzeyde eğitim, öğretim, bilimsel araştırma ve danışmanlık yapan kurumlardır 3.
    2. Yüksek teknoloji enstitüleri 23. Özellikle teknoloji alanlarında yüksek düzeyde araştırma, eğitim, üretim, yayın ve danışmanlık yapan kurumlardır 3.
    3. Fakülte 12. Yükseköğretim kurumlarının bünyesinde yer alan, yüksek düzeyde eğitim, öğretim ve bilimsel araştırma yapan birimlerdir 2.
    4. Enstitü 12. Üniversitelerde ve fakültelerde lisansüstü eğitim, öğretim ve araştırma yapan birimlerdir 2.
    5. Yüksekokul 12. Belirli bir mesleğe yönelik eğitim öğretime ağırlık veren yükseköğretim kurumlarıdır 2.
    6. Konservatuvar 12. Müzik ve sahne sanatlarında sanatçı yetiştiren yükseköğretim kurumlarıdır 2.
    7. Meslek yüksekokulu 12. Belirli mesleklere yönelik ara insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan yükseköğretim kurumlarıdır 2.

    Konuyla ilgili materyaller

    Yükseköğretim kanununun ek maddeleri nelerdir?

    Yükseköğretim Kanunu'nun ek maddeleri arasında şunlar bulunmaktadır: 1. İhtisaslaşma: Yükseköğretim kurumlarının ihtisaslaşmasına yönelik çalışmalar yapmak ve bu konuda karar vermek. 2. Eğitim-öğretim programları: Eğitim - öğretim programlarının asgari ders saatlerini ve sürelerini tespit etmek. 3. Kadro tespiti: Üniversitelerin profesör, doçent ve doktor öğretim üyesi kadrolarını dengeli bir oranda tespit etmek. 4. Öğrenci kabulü: Üniversitelerin her eğitim - öğretim programına kabul edeceği öğrenci sayısını belirlemek. 5. Denklik: Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından alınmış ön lisans, lisans ve lisans üstü diplomaların denkliğini tespit etmek. 6. Vakıf üniversiteleri: Vakıflar tarafından kurulacak yükseköğretim kurumlarının açılması hususundaki görüş ve önerileri sunmak. 7. Yükseköğretim Denetleme Kurulu: Yükseköğretim kurumlarının faaliyetlerini gözetim ve denetim altında tutmak.

    Yükseköğretim kurumlarının idari teşkilatı kimlerden oluşur?

    Yükseköğretim kurumlarının idari teşkilatı, aşağıdaki birimlerden oluşur: 1. Genel Sekreterlik. 2. Eğitim, Öğretim Daire Başkanlığı. 3. Araştırma Planlama Koordinasyon Dairesi Başkanlığı. 4. Komptrolörlük Daire Başkanlığı. 5. Yayın ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı. 6. Bilgi İşlem Daire Başkanlığı. 7. İnşaat, Bakım, Onarım Daire Başkanlığı. 8. Hukuk Müşavirliği. 9. Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı.

    YÖK hangi üniversiteleri kapsıyor?

    YÖK (Yükseköğretim Kurulu), Türkiye'deki tüm yükseköğretim kurumlarını kapsamaktadır, yani: 129 devlet üniversitesi; 75 vakıf üniversitesi; 4 bağımsız vakıf meslek yüksek okulu. Ayrıca, YÖK'ün yetki alanına konservatuarlar ve meslek yüksekokulları da dahildir.

    YÖK hangi kanuna tabi?

    YÖK (Yükseköğretim Kurulu), 6 Kasım 1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'na tabidir.

    2547 sayılı yükseköğretim kanunu 54 madde nedir?

    2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 54. maddesi, öğrencilerin disiplin işlerini düzenler. Bu maddeye göre disiplin cezaları ve disiplin cezalarını gerektiren suçlar şunlardır: 1. Kınama Cezası: Öğrenciye, öğrencilikle ilgili kusurlu davranışlarından dolayı kınandığının yazılı olarak bildirilmesidir. Bu cezayı gerektiren eylemler şunlardır: - İstenilen bilgileri yanıltmak amacıyla eksik veya yanlış bildirmek; - Ders, seminer, sınav gibi etkinliklerin düzenini bozmak; - Yükseköğretim kurumu içinde izinsiz olarak bildiri dağıtmak, afiş veya pankart asmak; - Yükseköğretim kurumunca asılmış duyuruları koparmak, yırtmak veya kirletmek; - Sınavlarda kopyaya teşebbüs etmek; - Üniversite kampüsünde belirlenen alanlar dışında sigara ve diğer tütün ürünleri ile elektronik sigara kullanmak. 2. Yükseköğretim Kurumundan Uzaklaştırma Cezası: Öğrenciye, belirli bir süre boyunca yükseköğretim kurumundan uzaklaştırıldığının bildirilmesidir. Bu cezalar ve eylemleri şunlardır: - Öğrenme ve öğretme hürriyetini engelleyici eylemlerde bulunmak; - Disiplin soruşturmalarının usulüne uygun yürütülmesini engellemek; - Yükseköğretim kurumundan aldığı belgeyi başkasına kullandırmak veya başkasına ait bir belgeyi kullanmak; - Yükseköğretim kurumunda kişilerin şeref ve haysiyetini zedeleyen sözlü veya yazılı eylemlerde bulunmak; - Yükseköğretim kurumu personeline sözlü veya yazılı saldırıda bulunmak.

    Yükseköğretim kurumu ne iş yapar?

    Yükseköğretim kurumları, yani üniversiteler, çeşitli görevler üstlenir: 1. Akademik Faaliyetler: Eğitim ve öğretim faaliyetleri yürütür, lisans ve lisansüstü programlar açar. 2. Araştırma ve Geliştirme: Bilimsel araştırma ve geliştirme çalışmaları yapar. 3. Öğrenci Kabulü: Öğrenci kabul ve kayıtlarını denetler. 4. Personel Ataması: Öğretim üyelerinin atamalarını yapar. 5. Uluslararası İşbirliği: Uluslararası eğitim iş birliği ve koordinasyonu sağlar. 6. Politika Belirleme: Yükseköğretim politikalarını belirler ve uygular. Bu kurumlar ayrıca, öğrencilerin sosyal ve kültürel gelişimlerine katkıda bulunmak gibi ek görevler de üstlenebilirler.

    Üst öğrenim kurumları nelerdir?

    Üst öğrenim kurumları, ortaöğretim sonrası eğitim veren kurumlardır ve şunları kapsar: 1. Üniversiteler: Yükseköğretim kurumlarının temel birimidir ve fakülteler, yüksekokullar, konservatuarlar, meslek yüksekokulları ve enstitülerden oluşur. 2. Önlisans Programları: Ortaöğretime dayalı dört yarı yılı kapsayan ve ara insangücü yetiştirmeyi amaçlayan programlar. 3. Lisans Programları: Ortaöğretime dayalı en az sekiz yarı yıllık (4 yıl) programı kapsayan programlar. 4. Lisansüstü Programlar: Yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlik eğitimini kapsar.