Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
20 amino asit, proteinlerin yapı taşlarıdır ve her birinin farklı ve önemli görevleri vardır 14. Bu amino asitler, üç ana gruba ayrılır: esansiyel, yarı esansiyel ve esansiyel olmayan 4.
Esansiyel amino asitler: Vücut tarafından üretilemez ve dışarıdan alınması gerekir 24. Bunlar: histidin, izolösin, lösin, lizin, metiyonin, fenilalanin, treonin, triptofan ve valindir 24.
Yarı esansiyel amino asitler: Normal şartlarda gerekli değildir, ancak hastalık gibi durumlarda ihtiyaç duyulur 4. Bunlar: tirozin, arginin, glutamin, prolin, sistein, ornitin, serin ve glisindir 4.
Esansiyel olmayan amino asitler: Vücut tarafından üretilir 4. Bunlar: alanin, glisin, prolin, arginin, asparajin, serin, glutamin, aspartik asit, sistein, glutamik asit ve tirozindir 4.
Bazı amino asitlerin besin kaynakları:
- Lizin: Mercimek, bezelye, kabak çekirdeği, ceviz, buğday tohumu, tavuk göğsü, somon 3.
- Valin: Mercimek, bezelye, soya fasulyesi, fıstık, tavuk göğsü, balık, peynir 3.
- Triptofan: Soya fasulyesi, kakao, kaju fıstığı, mercimek, yulaf ezmesi, kümes hayvanları 3.
- Metiyonin: Brezilya fıstığı, soya fasulyesi, susam, brokoli, bezelye, ıspanak, yumurta, somon, sığır eti 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: