• Buradasın

    17 yy ıslahatlarını kim yaptı?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    1. yüzyıl ıslahatlarını Osmanlı padişahları ve devlet adamları gerçekleştirmiştir 12.
    Bu dönemde öne çıkan ıslahatçılar şunlardır:
    • I. Ahmet: Veraset sisteminde değişiklik yaparak "ekber ve erşed" sistemini getirdi 14.
    • Genç Osman (II. Osman): Saray dışından evlilik yaparak sarayı halka açtı ve şeyhülislamın yetkilerini kısıtladı 12.
    • Kuyucu Murat Paşa: Celali İsyanlarını bastırmak için şiddet kullanmaktan çekinmedi 15.
    • IV. Murat: Yeniçerileri eğiterek orduda düzenlemeler yaptı, içki ve tütünü yasakladı 12.
    • Tarhuncu Ahmet Paşa: Mali alanda ıslahatlar yaparak denk bütçeyi hazırladı 12.
    • Köprülü Mehmet Paşa: Rüşveti ve adam kayırmayı engelledi, maliyeyi düzeltti 14.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    17. yy'da neler oldu?
    17. yüzyılda birçok önemli olay meydana geldi: Otuz Yıl Savaşları (1618-1648): Protestanlar ve Katoliklerin çatışmasıyla başlayan bu savaşlar, Avrupa'da uzun süre devam etti ve Vestfalya Antlaşması ile sona erdi. Girit Adası'nın Fethi (1645): Osmanlılar, Girit'i kuşattı ve adayı ele geçirdi. Büyük Londra Yangını (1666): Londra'nın eski kısmını tamamen yok eden bir yangın meydana geldi. Isaac Newton'un Doğumu (1643): İngiliz bilim insanı, yerçekimi kanununu açıkladı. Karlofça Antlaşması (1699): Osmanlı İmparatorluğu'nun gerileme dönemine girdiği bu antlaşma ile Avusturya, Lehistan ve Venedik'e toprak verdi.
    17. yy'da neler oldu?
    18 ve 19 yüzyıl Osmanlı'da hangi olaylar yaşandı?
    18. ve 19. yüzyıl Osmanlı'da yaşanan bazı önemli olaylar şunlardır: 18. yüzyıl: - Lale Devri: Osmanlı, Avrupa'yı örnek alarak ilk kez yenilikler yaptı. - Askeri ve mali amaçlı ilk nüfus sayımı: Osmanlı Devleti'nde askeri ve mali düzenlemeler için nüfus sayımı yapıldı. - Takvim-i Vekayi: İlk resmi gazete çıkarıldı. - Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılması: Vakay-i Hayriye olarak adlandırılan bu olay, yerine Asakir-i Mansure-i Muhammediye ordusunun kurulmasını sağladı. 19. yüzyıl: - Tanzimat Fermanı: II. Mahmut'un yerine geçen oğlu I. Abdülmecit tarafından ilan edildi. - Islahat Fermanı: 1856 yılında Sultan Abdülmecid zamanında, Tanzimat Fermanı'nın yetersiz kaldığı alanlarda yeni düzenlemeler getirmek amacıyla ilan edildi. - Kırım Savaşı: 1853-1856 yıllarında Ruslarla çıktı ve Osmanlılar, Avrupa'dan yardım isteyerek savaşı kazandı. - Duyun-u Umumiye İdaresi: 1881'de Osmanlı Devleti'nin borçlarını tahsil etmek için kuruldu, bu da devletin mali kaynaklarının yabancı devletlerin eline geçmesine yol açtı. - Tunus ve Mısır'ın işgali: Fransızlar Tunus'u, İngilizler ise Mısır'ı işgal etti.
    18 ve 19 yüzyıl Osmanlı'da hangi olaylar yaşandı?
    17 ve 18 yüzyıl ıslahatlarının özellikleri nelerdir?
    17. ve 18. yüzyıl ıslahatlarının özellikleri şunlardır: 17. yüzyıl ıslahatları: - Yüzeysel ve başarısız olmuştur. - Baskı ve şiddet ile otorite sağlanmaya çalışılmıştır. - Kanunlara uymama kaynaklı bozulmaları düzeltmek için yapılmıştır. - Islahatlar sürekliliğini sağlayamamış, her gelen padişah farklı ıslahatlar yaptığından bütünlük sağlanamamıştır. 18. yüzyıl ıslahatları: - Daha köklü ve Avrupa odaklı olmuştur. - Askeri alanda yoğunlaşmıştır. - Yeniçerilerin, halkın ve ulemanın tepkisiyle karşılaşmıştır. - Yönetim ve hukuk alanında ıslahat yapılmamıştır. - Daimi elçilikler açılarak Avrupa ile diplomatik ilişkiler geliştirilmiştir.
    17 ve 18 yüzyıl ıslahatlarının özellikleri nelerdir?
    16 ve 17 yüzyıl ıslahatlarının farkları nelerdir?
    16. ve 17. yüzyıl ıslahatlarının farkları şu şekilde özetlenebilir: 16. yüzyıl ıslahatları: - Daha çok askeri ve idari alanlarda yoğunlaşmıştır. - Islahatlar, eski devirdeki uygulamaların devamı niteliğinde olup, yüzeysel kalmış ve kalıcı sonuçlar doğurmamıştır. - Islahatların başarısız olmasında, devlet adamlarının ve padişahların uzun süre işbaşında kalmamaları ile çıkar çevrelerinin tepkileri etkili olmuştur. 17. yüzyıl ıslahatları: - Islahatlar, askeri başarısızlıklar ve maliyenin bozulması nedeniyle daha çok askeri ve mali alanlarda yapılmıştır. - Islahatlar, Avrupa'daki yeniliklere göre şekillenmiş ve daha esaslı olmuştur. - Islahatların şahıslara bağlı kalması ve toplumun çağdaşlaştırılmasının düşünülmemesi gibi ortak özellikler devam etmiştir.
    16 ve 17 yüzyıl ıslahatlarının farkları nelerdir?
    16 ve 17. yüzyıl ıslahatlarıyla 18 ve 19. yüzyıl ıslahatlarını ayıran temel fark nedir?
    16. ve 17. yüzyıl ıslahatlarıyla 18. ve 19. yüzyıl ıslahatlarını ayıran temel fark, Avrupa'nın üstünlüğünün kabul edilmesidir. 17. yüzyılda yapılan ıslahatlarda Avrupa'daki gelişmeler dikkate alınmamış, yenilikler daha çok askeri ve mali alanda yapılmıştır. 18. yüzyılda ise Avrupa'nın üstünlüğü kabul edilmiş ve ıslahatlarda Avrupa'daki gelişmeler örnek alınmıştır. 19. yüzyılda ise ıslahatlar her alanda yapılmış, devlet dağılmaktan kurtarmak için Tanzimat Fermanı, Islahat Fermanı ve Meşrutiyet ilan edilmiştir.
    16 ve 17. yüzyıl ıslahatlarıyla 18 ve 19. yüzyıl ıslahatlarını ayıran temel fark nedir?
    III selim neden ıslahat yaptı?
    III. Selim, Osmanlı Devleti'ni içinde bulunduğu kötü durumdan kurtarmak için ıslahatlar yapmıştır. Bu ıslahatların temel nedenleri arasında: - Siyasi, askeri ve ekonomik dengelerin bozulması. - Devletin yıkılma sürecinin gecikmesi ihtiyacı. III. Selim, ıslahatları kalıcı hale getirmek için kişilere değil, devlete mal etmeye çalışmış ve bu sayede yaptığı reformların sürekliliğini hedeflemiştir.
    III selim neden ıslahat yaptı?
    17. yy'da 14 Louis ne yaptı?
    17. yüzyılda XIV. Louis, Fransa'yı mutlak monarşiyle yöneterek çeşitli önemli politikalar izledi: 1. Ekonomi ve Sanayi: Gümrük vergisi sisteminde korumacı önlemler getirdi, sanayilerin gelişmesini destekledi ve çeşitli devlet işletmeleri kurdu. 2. Askeri: Asker sayısı 400 bine ulaşan düzenli ve disiplinli bir krallık ordusu kurdu. 3. Yönetim Yapısı: Merkezi yönetimin gelişmesi için konseyler oluşturdu ve doğrudan kendisine bağlı geniş yetkilerle donatılmış kurumlara dayandı. 4. Din Politikası: Protestan Huguenot'ları devletin birliği için bir tehdit olarak gördü ve 1685'te Nantes Fermanı'nı iptal etti. 5. Dış Politika: Avrupa'da üstünlüğü ele geçirmeye yönelik bir politika izledi, bu da onu bir dizi ittifakın hedefi haline getirdi.
    17. yy'da 14 Louis ne yaptı?