Buradasın
Türkiye Turizm Sektöründe "Her Şey Dahil" Sistemi Üzerine Röportaj
youtube.com/watch?v=N_Vox2x7988Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, İstanbul'daki Elite World Otel'de gerçekleşen, Side'den gelen ve Klaside Antemiz Otel'in genel müdürü Hüseyin Hakkı Kahveci ile yapılan bir röportajdır. Ayrıca Orhan Bey ve diğer turizm sektöründen yetkililer de konuşmacılar arasında yer almaktadır.
- Röportaj, Türkiye turizm sektöründe "her şey dahil" sisteminin etkileri üzerine odaklanmaktadır. Konuşmacılar, bu sistemin hem olumlu yönlerini (kaliteli hizmet, turizm gelirlerini artırma) hem de olumsuz yönlerini (çevresel kirlilik, eğitimsiz personel, şehir içi turizmden uzaklaşma) ele almaktadır.
- Videoda ayrıca Türkiye'de her şey dahil sistemini uygulayan başarılı oteller (Cornelia, Magic Life, Voyage, Ralphin, Melek ve Kundu, Orange Country) ve bu sistemin gelecekte nasıl düzenlenebileceği konusunda öneriler sunulmaktadır. Kahveci, 1998-2008 yılları arasında turist sayısı artmasına rağmen gelirlerde düşüş olduğunu ve Meksika'nın 1961 yılında her şey dahil denemesinde bulunması ve sonrasında bu sistemin yasaklanması örneğini paylaşmaktadır.
- 00:01Turizm Sektörünün Önemi
- Sri Lanka'da Adem Tepesi'nde güneşin doğuşunu seyretmek için 80-90 yaşındaki insanlar bile bastonlarla çıkıyor, bu büyük bir sevgi ve özlem gösteriyor.
- Turizm sektörü insanların hayallerini süslemek ve mutlu etmek üzerine kurulmuş bir sektör olup, tanıtımı hızlı olup aynı zamanda çok hızlı da kaybedebileceğiniz bir sektör.
- Turizm sektöründe ufak hatalar, mikro ve makro sorunları beraberinde getirebiliyor çünkü insanlarla birebir etkileşim ve iletişim halindesiniz.
- 02:46Her Şey Dahil Sistemi Tartışması
- Son üç yıldır Türkiye'de ciddi olarak tartışılmaya başlanan "her şey dahil" sistemi, ne dahil sorusunun cevabını kimse veremiyor.
- Meksika 1961 yılında bir yıl süreyle her şey dahil denemesinde bulundu, ancak turizm yetkilileri tatile gelen hiç kimse hiçbir şey harcamıyor, sadece eğleniyor, yiyor içiyor, başka hiçbir şey olmadığı için her şey dahil konseptini yasakladı.
- Türkiye'de her şey dahil uygulanma amacı birinci nokta gelen kişi sayısını artırmak, ikinci nokta fiyatı yükseltme amacı gütmek üzerine sekiz senedir her şey dahil furyası başladı.
- 05:16Her Şey Dahil Sisteminin Etkileri
- 1998 yılında 10 milyon turist, 10 milyar dolar bir gelir rakamına ulaşmış olan Türkiye, 2008 yılı 23-25 milyon turist 17-18 milyar dolar bir döviz geliriyle kapattı, aradaki fark yaklaşık 7 milyar dolar.
- 1998 yılında beden bırakır ve yarım pansiyon sisteminde 10 milyon kişi 10 milyar dolar kazanırken, 2008'de yolcu sayısında %150 artış olmasına rağmen gelirlerde düşüş oldu.
- Türkiye'nin krizden çıkışın veya krizi fırsata çevirmenin çok fazla lanse edildiği bir piyasa olduğu düşünülüyor, ancak her şey dahilden vazgeçmesi gerekiyordu.
- 07:13Diğer Ülkelerin Yaklaşımları
- İspanya, Yunanistan ve İtalya her şey dahil sistemi zorlamıyor, Mısır'ın yolcu konsepti belli olsa da orada da her şey dahil sistemi uygulanıyor.
- Rusya'dan Mısır'a çıkışlar %40, Türkiye çıkış %35 olarak belirtiliyor.
- Türkiye'de kasım'dan itibaren başlayan süreçte beyanatlarla her şey dahil emniyet sübabımız şeklinde benzeri beyanatlarla sezona kadar geldik, ancak fiyat muhafazasını mümkün değil.
- 08:24Otelcilerin Durumu
- Konuşmacı otel olarak her şey dahil sistemini uyguladığını belirtiyor.
- Akdeniz sahil şeride, Ege'de inanılmaz derecede her şey dahil sistemi uygulanıyor ve otelciler bir araya gelip bunu çözmüyorlar.
- Her şey dahil sistemi başlatan grubun içerisinde kalmış olsaydı Türkiye içinde büyük cazibe kaynağı olarak gidecekti, fakat bugün Mahmutlar'a, Kemer'e, Tekirova'ya da gittiğinizde her şey dahil sistemi görülebiliyor.
- 09:34Her Şey Dahil Sisteminin Ekonomik Etkileri
- Yapılan araştırmalarda her şey dahil sisteminin getirisi az, götürüsü çok olarak nitelendiriliyor.
- Türkiye'de insanlar tarlada emeğini sarf ederek üç kuruşa satmış olduğu domatesi, her şey dahil sistemi içerisinde giderken maliyet olarak üç kuruşa satıyor ve üzerine bir artık koyamıyor.
- Turizm sektöründe kendi üretmiş olduğumuz ürünleri ucuza kendi içimizde tüketiyoruz, bu da kendi ülkemize değer vermemek anlamına geliyor.
- 11:08Turizm Sektöründe Çevresel ve Eğitim Sorunları
- Antalya'da Akan Düden Şelalesi, Akan Manavgat Tırmağı ve otellerde konaklayan milyonlarca misafir, su kaynakları açısından önemli bir noktadır.
- Her gün milyonlarca ton su temizlik amacıyla tüketilerek denize salınıyor ve bu kirlilik denize de zarar veriyor.
- Turizm sektöründe çalışanlara yeterli eğitim ve sertifikasyon programı verilmiyor, bu da sektörün çevresel sorumluluğunu yerine getirememesine neden oluyor.
- 12:13Turizm Sektörünün Mevcut Sorunları
- Turizm sektörü ucuz insan iş gücüyle, eğitimsiz personel ile hizmet vermeye çalışarak sezonu geçiriyor.
- Son sekiz senedir ciddi anlamda reel sıkıntılar yaşanıyor ve bu sene turizm sektörü ciddi bir tıkanıklık yaşıyor.
- 2006 yılından bu yana gelen döngüdeki çarklarda bir sıkışma meydana geliyor ve bu bir yerde kırılma yapacak.
- 13:01Her Şey Dahil Sisteminin Sorunları
- Eğitime önem vermeden, personelimize değer vermeden, üreticimize değer vermeden ve her şey dahil konsepti bir satış aracı olarak kullandığımız müddetçe ülkemiz bir fayda sağlamıyor.
- Devlet açısından vergisel boyut çok fazla önem arz etmiyor, çünkü ciro üzerinden vergiyle gittiği için maliye her şey dahil olmuş.
- Otel inşaatı fazla olmuş, fazla otel açılmış, fazla eğitimsiz personel var ama bu durum ilgi alanına girmiyor.
- 13:41Başarılı Her Şey Dahil Sistemi Örneği
- Kornelya Bellekte her şey dahil sisteminin uygulandığı bir tesis, kalite en üst düzeyde ve büfeleri İstanbul'daki beş yıldızlı otellerde bile bulunmayan kalitede.
- Lobide otururken servis elemanı "ne içer misiniz" değil "ne alırsınız" diye soruyor, bu Kornelya'nın büyük başarısı.
- Bu sistemle düşük bir fiyat olmadan da başarılı olunabiliyor.
- 14:48Turizm Sektörünün Ekonomik Etkileri
- Gelen misafirin havalimanından transfer aracıyla otele gitmesi, otelde bir haftası onbeş gün geçirip tekrar transfer aracı uçağa gitmesi, esnafımıza, rent a car, halı, bakkal, restaurant ve şehir içi turlara fayda sağlamıyor.
- Otellere düşen görev, konukları yarım gün de olsa bir gün de olsa otel dışına sevk etmeleri ve oraları gezmeleri.
- Türkiye'de ilk her şey dahil konseptini uygulayan grup Magic Life'tır ve mükemmel bir uygulama yapmıştır.
- 16:36Turizm Sektörünün Geleceği ve Sorunları
- İyi uygulayan otellerin devam etme zorunluluğu var ve bunlar bir ürün çeşitliliği kapsamında olmalı.
- Türkiye'de her şey dahil sistemi uygulayan otellerin sayısı çok fazla ve her yerde "her şey dahil" olmak zorunda hissediliyor.
- Turizm Bakanlığı'nın denetimlerinde bunu uygulayabilenlere sertifikasyon vermesi ve bu otellerle diğer otellerin ayrılmasını sağlaması gerekiyor.
- 18:36Turist Kalitesi ve Alışveriş Davranışları
- Son beş-altı yıla baktığımızda gelen turistin kalitesi her geçen gün düştü, getirisi düştü ve dışarıda para harcamaz oldu.
- Müşteri memnun kaldığı zaman tekrar ülkeyi ve oteli tercih edecektir, ancak her sene aynı ürünleri almayacaktır.
- Son onbeş senedir Türkiye ciddi anlamda altın stoğu eritti ve turizm mağazaları vasıtasıyla birçok ürün imitasyon olarak satıldı.
- 19:54Turizm Sektörünün Ekonomik ve Demografik Sorunları
- Türkiye'deki satılan ürün portföyü çeşitliliği artık o ülkelerde de bulunabiliyor ve daha iyi markalara ve daha uygun fiyatlara ulaşılabiliyor.
- Rusya'nın dış dünyaya açılmış olması ve petrol-gaz gelirleri sebebiyle insanlar ciddi bir standardı sıçraması yaşadılar.
- Türkiye'de Ege ve Akdeniz sahillerinde bir arz-talep dengesizliği var ve bu dengesizlik iki-üç sene sonra İstanbul'da da yaşanmaya başlanacak.
- 21:05Turizm Sektörünün Ekonomik ve Siyasi Etkileri
- Turizm sektörü pamuk ipliğine bağlı insanların sürdürmeye çalıştığı, ekonomik imkanlarını kullanmaya çalıştığı bir sektör.
- Son beş yılda devletin vermiş olduğu turizme teşvikler neticesinde Anamur'dan başlayarak Ayvalık'a kadar sahil bandında yüzlerce, belki beşyüz, belki yediyüz yatak kapasiteleri yüz binlerle ifade edilen otel yapıldı.
- Fiziki olarak otel olup görsel olarak yurt dışındaki insanlara hitap etmeyen oteller, her şey dahille sürüklemeye çalışılan satışı tıkanır noktaya getirdi.