• Buradasın

    Ipekyol Yasemin Özilhan Reklam Film Çekimi Belgeseli

    youtube.com/watch?v=cvqflemGybE

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, Nişantaşı'ndaki Nusret otelinde gerçekleştirilen Ipekyol Yasemin Özilhan reklam filmi çekim sürecini anlatan bir belgesel formatındadır. Videoda fotoğrafçı Koray, görüntü yönetmeni Cenk Altınla, ajans çalışanı Can Bey, prodüksiyon ekibi üyesi Gözde ve saç artisti Ferit gibi kişiler yer almaktadır.
    • Video, reklam filmi çekiminin hazırlık aşamalarını, teknik detaylarını ve çekim sürecini üç ana bölüme ayrılmış olarak sunmaktadır. İlk bölümde çekim hazırlıkları, kıyafet seçimi ve storyboard kullanımı anlatılırken, ikinci bölümde sinema ve reklam endüstrisindeki teknik konular ele alınmaktadır. Son bölümde ise aydınlatma teknikleri ve çekim sürecindeki zorluklar paylaşılmaktadır.
    • Videoda ayrıca kamera tercihleri, Raw ve ProRes arasındaki farklar, LUT kullanımı, HDR teknolojisi, renk uzayları, LED teknolojileri ve ISO değerlerinin yüksek olduğu makinalarla düşük ışıkta çekim yapabilme gibi teknik detaylar da yer almaktadır. Çekim için 17 kıyafet çekileceği, 3840x2160 çözünürlükte çekildiği ve özel mobilyaların kiralandığı bilgisi de paylaşılmaktadır.
    00:01Reklam Filmi Çekimi Hazırlığı
    • 23 Mart 2023'te İpekyol Yasemin Özilhan reklam filmi çekimi yapılacak.
    • Çekim Nişantaşı'ndaki Nusret'in sahibi olduğu otelde gerçekleştirilecek.
    • Mekan, kıyafetlerle beraber tasarlanmış ve bazı mobilyalar 3-5 bin Euro değerinde kiralama yapılmış.
    03:53Storyboard ve Çekim Planı
    • Bu reklam filmi için daha kapsamlı bir ön çalışma yapılmış ve storyboard hazırlanmış.
    • Storyboard sayesinde 17 kıyafet çekilecek ve bazı kıyafetler defalarca tekrarlanacak.
    • Gözde hazırladığı storyboard, görüntü yönetmeninden savaşçıya kadar herkesin ne zaman hangi planda ne giyeceğine dair bilgi veriyor.
    05:47Saç Artisti Ferit ile Tanışma
    • Ferit, 1997'den beri saç artisti olarak sektörde çalışıyor.
    • Modelin sete temiz, yalın haliyle gelmesi gerekiyor, yağlı saçla gelirse o gün yıkanması gerekiyor.
    • Saç artisti, insanların kendi istediği şeyi beğenmediğinde onları yönlendirmek zorunda kalıyor.
    08:40Art Direktörü Ali ile Görüşme
    • Ali, moda filmlerinde çalışmayı reklam filmlerine tercih ediyor çünkü moda filmleri daha serbest ve sınırsız geliyor.
    • Uzun metraj film çekmek yerine kısa filmler çekmeyi tercih ediyor.
    10:04Kamera ve Çekim Teknikleri
    • Alexa Mini LF ve Fuji GFX 1000 sensörü daha büyük olduğu için mekanın ışığını daha fazla kullanmak için tercih edilmiş.
    • Red kamera natve 8K çekebiliyor, 4K çektiğinde sensörün içerisinden kesit alıyor ve sensörü küçültüyor.
    • 4K çektiğinde ışık duyarlılığından ziyade grenleri görmeye başlanıyor.
    12:52Müzik Seçimi
    • Müzik seçimi için önce referans film yapılıyor, farklı moda filmlerinden kesitler bir araya getiriliyor.
    • Maket filmin dinamiği belirleniyor ve bu dinamik müzik seçiminde etkili oluyor.
    • Müşterili işlerde müzik önden mutlaka belirlenmeli, aksi takdirde müşteri filmi beğenmezse tüm matematik alt üst oluyor.
    14:49Görüntü Yönetmeni Cenk Altınla Kamera Tercihleri
    • Cenk Altın, Red ve Alexa 35 kameralarını çok beğendiğini, Alexa 35'in yüksek ışık duyarlılığından dolayı workflow'da avantaj sağladığını belirtiyor.
    • Görüntü yönetmeninin "kameracıyım" deme lüksü olmadığını, her projenin farklı gereksinimleri olduğunu ve bu gereksinimi karşılayacak bir kamera olması gerektiğini vurguluyor.
    • Türkiye'de Red ve Sony Venis kameralarının yaygın olduğunu, bazen üç-beş proje üst üste aynı kamerayla çalışıldığını, bu durumun post prodüksiyon stüdyoları ve iş akışına göre kolaya kaçma eğilimi olduğunu düşünüyor.
    17:10Kamera Formatları ve Renk Uzayı
    • RAW ve ProRes formatları arasındaki farkın maliyet olduğunu, bazı yapımcıların ProRes tercih ettiğini ancak Cenk'in RAW çekmeyi tercih ettiğini belirtiyor.
    • Custom LUT'ların mekana, ambiyansa, ışık tipine ve mevsime göre kullanıldığını, LUT'un bir önizleme ve yol gösterici olarak çalıştığını, filmin ambiyansını ve ruhunu belirlemede yardımcı olduğunu açıklıyor.
    • HDR teknolojisinin yaygınlaştığını, özellikle HDR projelerde Aces color space'in çok marifetli ve zengin olduğunu, önümüzdeki dönemin en çok kullanılan renk dünyası olacağına inandığını belirtiyor.
    20:32Ajans ve Film Türleri
    • Ajansın yetenekli ve yaratıcı insanların bir araya geldiği, Koray gibi mükemmel yönetmenlerle çalışabilmeyi sağlayan bir şirket olduğunu açıklıyor.
    • Normal reklam filmlerinin daha structured, giriş-gelişme-sonuçlar ve diyaloglar içerdiğini, moda filmlerinin ise daha kalıpsız, klipvari ve sanat yönetimine daha fazla önem verildiğini belirtiyor.
    • Reklam filmlerini daha çok sevdiğini, hikaye anlatımını tercih ettiğini, moda tarafında da kuvvetli arkadaşları olduğu için orada da güzel işler yapmak fırsatı olduğunu söylüyor.
    22:04HDR ve Çözünürlük
    • HDR'nin yaygınlaştığını, özellikle Avrupa ve Amerika'da yaygın olduğunu, Türkiye'de de son beş yılda fazlasıyla HDR proje üretildiğini belirtiyor.
    • HDR'nin çok geniş bir renk gamutu sunduğunu ve oynaması keyifli olduğunu, özellikle dizi ve Netflix gibi platformlarda tercih edildiğini açıklıyor.
    • TC'ler, diziler ve sinema filmlerinin 4K'ya geçtiğini, ancak yayınların çoğunlukla 1080p kompresyonlu olarak yapıldığını belirtiyor.
    23:14Prodüksiyon ve Ekip Yönetimi
    • Prodüksiyonda en zor kısmın kiralama değil, hangi propun kullanılacağı ve nasıl bir koltuk/kanepe gerektiğini belirlemek olduğunu açıklıyor.
    • Mobilyaların 150-160 bin lira civarında olduğunu, bazen çalıştığı yerin ismini söylediğinde bazı kapılar açıldığını, bazen de ücretin tamamının önden verildiğini belirtiyor.
    • Otelde çekilen projede 40'a yakın kişi çalıştığını, çok fazla ışık ekipmanı ve ekip olduğunu, bunları düzenli tutmak ve çalışacak alan sağlamak için endüstri mühendisliğine benzer bir planlama gerektirdiğini vurguluyor.
    27:03Aydınlatma Seçenekleri
    • Koray, fotoğraf çekiminde aydınlatma koşullarının işe ve konsepte göre değiştiğini belirtiyor.
    • Dış mekan çekimlerinde ışık kullanmayı sevmediğini, maksimum bir reflektörle çekmeyi tercih ettiğini söylüyor.
    • Film ve fotoğraf birlikte çekildiğinde sabit ışık tercih edildiğini, ancak fotoğraf çekiminde her zaman flaşı tercih ettiğini ifade ediyor.
    29:29Çekim Zorlukları
    • Çekim sırasında çok fazla kare ve plan çekmek zorunda kaldıklarını, bu durumun yorucu olduğunu belirtiyor.
    • Setin çok kalabalık olduğunu, müşteri, pazarlama departmanı ve ajans ekibiyle iletişim kurmanın zorluğunu anlatıyor.
    • İzleyicilere özür dilediğini ve daha rahat çekimlerde sohbet etme fırsatı bulmalarını umduğunu söylüyor.
    30:23Video Kapanışı
    • İzleyicilerden abone olmalarını ve videoyu beğenmelerini istiyor.
    • Asıl muhabbetin Twitch'te olduğunu, karşılıklı sohbet etme ve soru sorma imkanı bulunduğunu belirtiyor.
    • Batuhan ve Bartu'nun çektiği görüntülerin izleyicilere kılavuz olabileceğini umduğunu söylüyor.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor