Buradasın
Holografik Evren ve İslam İnancı Üzerine Bilimsel ve Dini Sohbet
youtube.com/watch?v=D1XgKv939h4Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, bir bilim insanı ve ilahiyatçı ile Beyza adlı bir kişi arasında geçen, holografik evren teorisi ve İslam inancı arasındaki ilişkileri ele alan bir sohbet programıdır. Konuşmacılar birbirlerini uzun yıllardır tanıyan ve birbirlerini seven kişilerdir.
- Programda holografik evren teorisi, kuantum fiziği, zamanın doğası, özgür irade kavramı ve ölüm sonrası hayat gibi konular Kur'an ayetleri, Profesör Dr. Celal Yeniçeri'nin tefsiri ve tasavvufi düşünürlerin görüşleri çerçevesinde tartışılmaktadır. Konuşmacılar, Isaac Newton'un klasik fiziği, kuantum parçacıklarının davranışları ve evrenin holografik yapısı gibi konuları bilimsel gerçekliklerle birleştirerek yorumlamaktadır.
- Sohbet, geçmiş, gelecek ve şimdiki anın aynı anda mevcut olduğu, Kur'an'daki "onlara ölüler demeyiniz" ayeti ve Peygamber Efendimiz'in rüyaları gibi konuları da içermektedir. Programın sonunda konuşmacılar, gelecekte devam edecek bir "ışık kızılto serisi" özel bölümü yapmayı planladıklarını belirtmektedir.
- Holografik Evren ve Şahitlik
- Biz holografik bir evrende şahitlik ediyoruz, gerçekte burada değiliz.
- Rüya ve hayal arasındaki farkı asla bilemeyiz, ta ki uyanana dek.
- Kuantum fiziğine göre maddesel bir realite yok, evren genel olarak gerçek değil.
- 01:17Kuantum Fiziği ve Şahitlik
- İnsan aslında birinci ile gözlemci, şahit olan ve şehadet eden demektir.
- Kıyamet Suresi 14. ayette insanın kendi gerçekliğine şahit olacağını belirtiyor.
- Prof. Dr. Celal Yeniçeri'ye göre insanlar kıyamet sonrası dünyadaki hayatlarını sesli ve görüntülü olarak izleyecek.
- 03:27Rüya ve Gerçeklik
- Maddesel varlığımız yoksa ve evren tanımı kuantum fiziği ile bir rüya fiziği olarak yorumlanıyorsa, bunun tek karşılığı Kur'an'dan geliyor.
- Peygamberimizin "Rüya bu dünya" sözü, bu dünyayı rüya gibi algılamamızı sağlıyor.
- Rüyada gözümüz kapalı ve bilincimiz kapalıken bile dış dünyadan bir uyaran olmadan deneyimlerimiz var.
- 05:06Rüya ve Gerçekliğin Ayırt Edilmesi
- Bilim insanı Sinan Canan'ın röportajında, rüya kesik kesik olduğu için hayal zannederiz, hayatı ise sürekliliği zannettiğimiz için gerçek sanırız.
- Planck sabiti hayatın kesik kesik anlardan ibaret olduğunu, sürekli olmadığını öğretiyor.
- Tasavvufta da bu konuların karşılığı var ve ermişler mecazi cümlelerle yazmışlar.
- 06:53Evrenin Sırları
- İbni Arabi'nin evrene ait her zerrede bütünün bilgisini görebilme düşüncesi, modern fiziğin tarifiyle aynı.
- Mevlana'nın "Ancak uyuyan biri burayı hakikat zanneder, ölüm şafak gibi gelir ve üzüldüğün şeyi görerek uyanırsın" sözü bu görüşü yansıtır.
- Ermişler öyle kıymetli sırları dile getirmişler ki, onların paylaştıkları sırlar şimdi daha anlaşılır hale geldi.
- 08:46Holografik Evren Teorisi
- Evrenin hayali varlığı sadece holografik evren tanımının dışında izah edilemiyor.
- Kuantum parçacıklarının bazen madde gibi görünüp bazen dalga şeklinde hareket ettiği, kuantum dolanıklığı ve belirsizlik yasası holografik evren teoremiyle ilk kez bir teorem ve kuralla örtüşüyor.
- Hologram yapısının içinde zamanın yerini ve yönünü sorgulamak önemli.
- 09:55İrade ve Özgür İrade
- Külli iradenin olduğu yerde cüzzi irade yoktur.
- Nörofizyoloji alanında yapılan görüntülü tarama deneylerinde insanın karar verme anında saniyeler önce nöronlarına bilgi ateşlendiği ve bu bilginin nereden geldiği bilinmediği görülüyor.
- Özgür irade sandığımız şey bir illüzyon olabilir.
- 11:03Gerçeklik ve Gözlemcilik
- Muhtemelen gerçek alemimizden kendi gerçekliğimizi sadece gözlemcilik yapıyoruz.
- Ölüme yakın deneyimler yaşayan insanların hep bir ortak özelliği vardır: bütün hayatın bir an bir film şeridi olarak görülmesi.
- Şüphesiz bu bir uyanış, ölüm dediğimiz şeyin bir sol olmadığı, ölümün bir aslında tekamül olduğu Kur'an'ın birçok ayetinde bildiriliyor.
- 12:35İman ve Ahiret
- İman kelimesinin kökeni "emin olmak" demektir ve Allah'ın varlığından emin olmak kadar, ahiretten emin olmak da önemlidir.
- Ahiretten emin olan bir insanın bu dünyada herhangi bir kavgası kalamaz, çünkü gideceği yeri biliyor.
- Kötülük, burayı kalıcı zanneden veya buradaki hayatının nihayet olacağını zanneden insanların işidir.
- 13:52Zaman ve Kader
- Holografik evren tanımı bize şu an yaşandığını ve bitmiş olduğunu gösteriyor.
- Plak zaman bize zamanın akışlı olmadığını, evrene ait tüm anların tek bir anda mevcut olduğunu söylüyor.
- James Webb teleskobu uzaydan 300 milyon ışık yılı öteden resimler gönderiyor, bu da zamanda geri gitmenin mümkün olduğunu gösteriyor.
- 15:02Kader Anlayışı
- Kader kelimesi her olay için yaratılmış zaman ve mekan anlamına geliyor.
- Her kader anı kendi içinde mutlaktır, değiştiremezsiniz çünkü zaten yaşandı ve bitti.
- Allah'ın katında zaman yoktur, her şey külli iradenin altında.
- 16:22Madde ve Mana
- Çağın en önemli fizikçileri artık mistizme kavuşmuş durumda.
- Maddenin olmadığı yerde manaya koşmak zorundayız.
- Maddeperest ideoloji eğitime de yansımıştır, ancak evrenin %99,90'undan fazlası boşluk olduğu bilgisi bu algıyı sorgulamaya mecbur ediyor.
- 18:42Isaac Newton ve Metafizik
- Isaac Newton, klasik fiziğin babası olarak dünyayı maddeye mahkum etmiş ve mutlak olanın maddeden ibaret olduğunu söylemiştir.
- Newton'un ölümünden sonra beyzacı evinden çıkan mühürlü el yazmaları Cambridge Üniversitesi'nde saklanmakta olup, bunlar tamamen metafizik, simya ve büyü üzerine yazılmıştır.
- Newton, geçmiş yüzyılın en önemli illüminatidir ve maddenin ardındaki hakikati araştırırken, dünya bilimini maddeye mahkum etme amacı olsa da, bu durum kendisini sınırlamıştır.
- 20:45Kuantum Fiziği ve Metafizik
- Nikola Tesla, insanlığın metafiziksel fenomenleri araştırıp bilimin konusu haline getirirse, geçmiş yüzyıllar boyunca edinilmiş bilgiden çok daha fazla bilgiyi on-onbeş yıl içinde kat edebileceğini söylemiştir.
- Bugün insanlık sadece elektromanyetik spektrumun yüzde birinden azını görüyor ve bu sınırlı bilgi nedeniyle psikosomatik hastalıklar gibi konuları tespit edememektedir.
- Kuantum fiziği, İbni Sina'nın "bedenin hayal gücüne itaat eder" öğretisine dönüştüğünü göstermektedir.
- 22:13Evrenin Metafiziksel Yorumu
- Evreni maddi olarak tanımladıktan sonra Allah'ın varlığı denklemlerden çıkartılmış ve bilim dünyası ateizme sürüklülmüştür.
- Kuantum fiziği metafiziksel gerçekliği ortaya çıkınca, bilim insanları tanrı'nın varlığını ispatlamaya yürüdüklerini düşünmüşlerdir.
- Levh-i Mahfuz'da kayıtlı olmayan hiçbir şeyin yeryüzünde tezahürü veya keşfi mümkün olmadığı, her şeyin önce yukarıda kayıtlı olduğu belirtilmektedir.
- 23:42Evrenin Yapısı ve Kuantum Fiziği
- Evrenin sonsuzluğa doğru giden bir yapıda olmadığı, sınırlanmış bir yapıda olduğu ve Kur'an'ın "yedi kat göğü inşa ettik" ifadesiyle de belirtildiği vurgulanmaktadır.
- Kozmolojik ölçümler ve Albert Einstein'ın uzay-zaman hesaplamaları evrenin dümdüz olduğunu göstermektedir.
- Evrenin düz oluşu, yansıma ve bir gölge alemi olduğu görüşünün delilidir.
- 25:43Kuantum Fiziği ve İnsan İlişkisi
- Kuantum gözlemlerinde insan bilincinin yaratıcı olduğuna dair bir sonuç çıkmamaktadır.
- Her dalga fonksiyonu içinde gizli potansiyeller taşır ve bunlardan sadece biri bize tezahür eder.
- Kuantum fiziği ihtimaller fiziğidir ve bu ihtimallerin tezahürü insanın içimdeki programla (dua, niyaz) bağlıdır.
- 29:01Zaman ve Peygamber Anlayışı
- Sesin matematiği ve gökyüzünde bütün seslerin sabit kaldığı bilimsel gerçeklik, geçmiş ve gelecek şimdiki anda hala mevcut olduğu düşüncesiyle birleştirildiğinde mükemmel bir yorum oluşturuyor.
- Kur'an'da "onlara ölüler demeyiniz" ayeti, ölülerin hala bir arada olduğu ve peygambere selam gönderilebileceği anlamına geliyor.
- Peygamber Efendimiz'in "beni rüyasında gören gerçekten görmüştür" hadisi, Peygamber'i gören kişinin gerçekten onu gördüğünü ifade ediyor.
- 30:51Programın Doğal Akışı
- Programın planlanmamış ve programlanmamış doğası, konuşmacının hissettirdiği duyguların izleyiciye de yansımaması için önemli.
- En cazip programların, birbirini seven ve anlayan insanların doğan bir aşk enerjisiyle doğal sohbetleri olduğu vurgulanıyor.
- İki konuşmacı arasında karşılıklı derin hisler ve birbirlerini bulmalarının zamanı geldiğine dair mutluluk ifade ediliyor.
- 32:12Programın Devamı ve Kapanış
- Programın bir başlangıç olarak görülmesi ve devamının geleceği düşünülüyor.
- İzleyicilere huzur, umut ve mutluluk verebilmeleri için dua ediliyor.
- Programın hayırlara ve güzelliklere vesile olabileceği dileğiyle kapanıyor.