Buradasın
Gana'da Eski Dizüstü Bilgisayar Pillerinden Güç Tüpleri Üretimi
youtube.com/watch?v=RPk9_b7b7ooYapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu belgesel, Gana'nın Sunyani'deki Enerji ve Tabii Kaynaklar Üniversitesi'nde eğitmen olan Mark Amo Boateng'in eski dizüstü bilgisayar pillerinden güç tüpleri üretme projesini anlatıyor. Boateng, iki yıl önce kurduğu atölyede bu projeyi yürütüyor.
- Video, eski pillerin nasıl toplanıp test edildiğini, iyi olanların seçildiğini ve güç tüplerine dönüştürüldüğünü gösteriyor. Güç tüpleri, elektrik kesintisi durumunda invertör şarj cihazına bağlanarak hem şarj ediyor hem de enerji sağlıyor. Boateng, Gana'nın başkenti Akra'daki elektronik atık pazarından ve Kumassi gibi diğer kentlerdeki elektronik tamircilerden pil tedarik ediyor. Şu ana dek on güç tüpü satılmış ve hem özel hem de kamu sektörü kurumları tarafından kullanılıyor.
- 00:01Güç Tüpleri ve Pil Kullanımı
- Mark Amo Boateng ve ekibi tarafından yapılan güç tüpleri için 200 ila 1000 arasında pil kullanılıyor.
- Eski dizüstü bilgisayarlardan alınan piller yeniden dönüştürülüyor ve test edilerek iyi olanlar seçiliyor.
- Mark Amo Boateng, Gana'nın batısındaki Sunyani'de bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Üniversitesi'nde eğitmen ve atölyeyi iki yıl önce kurmuş.
- 00:44Güç Tüplerinin Özellikleri
- Tamamlanan güç tüpü, acil durum yedek jeneratörü olarak işlev görecek olan invertör şarj cihazına bağlanabilir.
- Güç tüpü hem şarj ediyor hem de elektrik kesintisi durumunda enerjiyi dışarı gönderiyor.
- Güç tüplerinin pillerin durumuna bağlı olarak 2 ila 10 yıl arasında ömrü var ve daha sonra kullanılmış diğer pillerle değiştiriliyor.
- 01:18Atık Pillerin Toplanması
- Atık pilleri aramaya ve onlara ikinci bir şans vermeye çalışılıyor çünkü çevremizi kirletiyorlar.
- Gana'nın başkenti Akra'nın gelişen bir kullanılmış elektronik pazarı var, ancak Kumassi ve Sunyani gibi başka kentlerde de insanlar yüksek teknoloji dönüşümü yapıyor.
- Mark Amo Boateng, ülke genelinde kullanılmış pil tedarikçileri bulmuş.
- 01:52Pil Tedarikçileri ve Müşteriler
- Kumasi'den Anthony Arco, 13 yıl önce elektronik eşya tamir etmeye başlamış ve şimdi Mark Boateng ve ekibine de sattığı kullanılmış piller için bir ticaret merkezi olmuş.
- Şu ana dek 10 güç tüpü satılmış ve fiyatları 870 ila 1500 Euro arasında tutuyor.
- Müşteriler arasında hem özel hem de sağlık bakım merkezi gibi kamu sektörü kurumları da var.
- 03:00Güç Tüplerinin Faydaları ve Çevre Sorunu
- Güç tüpleri elektrik kesintisi olduğunda devreye sokulabiliyor ve özellikle Akra'daki güç dalgalanmaları için fayda sağlıyor.
- Mark Boateng, elektrik kesintileri için uygun çözümler sağlama arayışı içinde çevreyi daima göz önünde tutuyor.
- Güç tüpünün mucidi ve ekibinin üretimi artırmak için daha fazla finansmana ihtiyacı var.