• Buradasın

    Flatasyon Zenginleştirme Yöntemi ve Ekonomik Optimizasyon Deneyi

    youtube.com/watch?v=DxcUThrUrK4

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, maden mühendisliği bölümünden cevher hazırlama anabilim dalından bir öğrencinin flatasyon zenginleştirme yöntemi ile yapılan bir deney sunumudur.
    • Videoda çinko mineralli kayacın zenginleştirme süreci adım adım anlatılmaktadır. Öncelikle kayacın öğütülmesi, çamur elde edilmesi ve flatasyon hücrelerine konulması gösterilmektedir. Ardından toplayıcı ve canlandırıcı kimyasalların kullanımı açıklanmakta, ancak bu kimyasalların aynı tankta kullanılamaması nedeniyle ekonomik sorunlar yaşandığı belirtilmektedir. Son olarak, geliştirilen ZNF kodlu yeni reaktifin bu sorunları çözdüğü, aynı zamanda yatırım maliyetinden tasarruf sağladığı ve elektrik kullanımında da avantaj sağladığı gösterilmektedir.
    00:15Flatasyon Zenginleştirme Yöntemi
    • Maden mühendisliği bölümünden cevher hazırlama anabilim dalından flatasyon zenginleştirme yöntemi ile zenginleştirme deneyi yapılmıştır.
    • Bu teknik, yüzey kimyasını değiştirerek yüzdürmeyi hedeflemektedir.
    • Çinko mineralli kayacın içindeki %2,61 ile %2,85 arasındaki terör, satılabilir olması için en az %50'ye kadar zenginleştirilmelidir.
    00:42Flatasyon Süreci
    • Kayacın öncelikle 38 mikrona kadar öğütülmesi gerekmektedir.
    • Öğütülen kayacın %33 oranında suyla karıştırılmasıyla çamur elde edilir.
    • Çamurlar flatasyon hücrelerine konularak alttan kompresörle hava basılır ve bu havalar köpük oluşturur.
    01:02Toplayıcı ve Canlandırıcı Kullanımı
    • Yüzey kimyasını değiştirmek için toplayıcı adı verilen kimyasal kullanılır ve bu toplayıcılar minerali hidrofobik yapar.
    • Su sevmeyen yapıya ulaşan mineral, canlandırıcı kullanılarak köpüklere yapışması sağlanır.
    • Testin amacı canlandırıcı kimyasalın yerine yeni bir reaktif kullanmak ve optimizasyon değerlerini getirmektir.
    01:28Mevcut Sistemdeki Sorunlar
    • Piyasada kullanılan canlandırıcı ve toplayıcı aynı tankta kullanılamaz, iki ayrı tank kullanılması gerekir.
    • Aynı tankta kullanıldığında heterojen bir yapı oluşur, kimyasal etkisi kaybolur ve tankın altını sıkar.
    • Bu durum 24 saat çalışan bir tesisde büyük maddi zarara yol açar.
    01:55Yeni Reaktifin Avantajları
    • Denenen yeni ZNFL kodlu reaktif, toplayıcıyı aynı tankta kullanmayı sağlar.
    • Bu durum yatırım maliyetinden bir kondisyoner tankın azalmasını sağlar, ortalama bir kondisyoner tankı 50 metreküp ve 250 bin TL civarındadır.
    • Elektrik kullanımından tasarruf edilir, devam eden tesislerde günde 1.500 TL'lik tasarruf ve yıllık 500.000 TL elektrik tasarrufu sağlanır.
    02:30Ekonomik Avantajlar
    • Piyasada kullanılan reaktifin kilogram fiyatı 2 dolar iken, denenen ZNF'lerin kilogram fiyatı 4 dolar.
    • Deneylerde görüldüğü üzere çok daha düşük dozajlarda kullanıldığında aynı etki yakalanmaktadır.
    • Dozaj optimizasyonu tamamlandığında ve tesis şemasındaki gereksiz parçalar çıkarıldığında, 4 dolar kg başı reaktif 2 doların altına düşerek daha ekonomik bir yapıya sahip olacaktır.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor