Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Atina'da 20 yıldır yaşayan ve gayrimenkul danışmanlığı yapan Costas Arslanoğlu ile yapılan bir röportajdır. Costas, İstanbul'un Beyoğlu semtinde büyüyen, 2003 yılında Yunanistan'a gelen ve üç çocuk babası olan bir Türk'tür.
- Röportajda Yunanistan'daki emlak piyasası, oturum izni alma süreci ve Yunanistan'da yaşam tarzı hakkında kapsamlı bilgiler paylaşılmaktadır. Costas, 250 bin Euro'ya emlak satın alarak oturum izni almanın avantajlarını, kira geliri elde etmenin yollarını ve Yunanistan'daki yaşam tarzını Türk kültürüyle karşılaştırarak anlatmaktadır.
- Röportajda ayrıca Yunanistan'ın farklı şehirlerinin (Atina ve Selanik) özellikleri, 2014'te başlayan oturum izni programı sonrası artan Türk göçmenleri ve bu durumun emlak fiyatlarına etkisi ele alınmaktadır. Costas, Yunanistan'ın Türkiye'den farklı yaşam tarzı, yavaş ritmi, kadın-erkek ilişkileri ve toplumsal yapısı hakkında da bilgiler vermektedir.
- 00:43Yunanistan'da Emlak Piyasası ve Oturum İzni
- Atina'da Costas Arslanoğlu ile Yunanistan'daki emlak piyasası, oturum izni alma prosedürleri ve Yunan hayat tarzı hakkında konuşulacak.
- Costas Arslanoğlu, İstanbul'un Beyoğlu semtinde büyüyen, 2003 senesinde Yunanistan'a mülteci gibi gelen ve son on senedir gayrimenkul danışmanlığı yapan bir uzmandır.
- Türkiye'de 250 bin dolar para verip ev alana oturum izni verilirken, Yunanistan'da vatandaşlık verilmez, ancak oturum izni ile Avrupa Birliği'ni gezmek mümkündür.
- 03:00Oturum İzni ve Emlak Alımı
- Oturum izni ile Yunanistan'da her yıl 180 gün içinde her 180'lik bölümde 90 gün kalınabilir, ancak Atina havaalanından başka bir ülkeye gidip aylarca kalmak mümkündür.
- 250 bin euro'ya Atina'nın en lüks semtlerinde ev alınamaz, ancak Costas Arslanoğlu iki ev alarak 125 bin euro'ya oturum izni almanın daha mantıklı olduğunu belirtiyor.
- İki ev alarak biri kiraya verilerek kira geliri elde edilebilir, diğeri ise oturulabilir, böylece ayda 500 euro kira geliri sağlanabilir.
- 05:44Yunan Kültür ve Yaşam Tarzı
- Yunanlılar çalışmayı çok sevmiyorlar, ancak tembel değiller, yaşam görüşleri iyi vakit geçirme üzerine kurulu olduğu için tembel gibi duyuluyor.
- Yunanlılar daha kapalı ve samimi, evlerine girmek kolay değil, güvenmesi ve özümsemesi gerekiyor.
- Yunanlılar ikinci dil konuşmazlar, bir şey olduğu zaman orada kalırlar çünkü herkesin yapacak daha iyi bir işi var.
- 09:26Yunanistan'da Yaşam ve Emlak Danışmanlık
- İçeriğe Invest Grees emlak danışmanlık sponsor oldu, Yunanistan'da Türkçe konuşan emlak danışmanı Costas Arslanoğlu öncülüğünde Atina'da hizmet veren bir firma.
- Firma uzmanlık alanları Yunanistan ve Avrupa Birliği oturum iznini de beraberinde getiren, halk arasında "golden vize" (altın vize) diye tabir edilen yatırım yolu ve emlak danışmanlığıdır.
- Yunanistan'da yaşamak veya yatırım yapmak isteyenler Yunanistan'da Yaşam TV.com adresinden firmaya ulaşabilirler.
- 10:23Yunanistan'da Yaşam Deneyimi
- Konuşmacı 2003 senesinde Yunanistan'a gelmiş ve 20 sene burada yaşamaktadır.
- Yunanistan yaşamın rahat olduğu, çok fazla ses olmayan, her şeyin uyumlu ve sakin olduğu bir yerdir.
- Para kazanmak zor olduğu için, Yunanistan'a gelmek isteyenlerin işlerini ayarlamadan gelmelerini tavsiye etmemektedir.
- 11:19Yunanistan'daki Emlak Sektörü
- Gayrimenkul sektörü ile ilgili her şey deli gibi çalışıyor, inşaat çok büyük bir faaliyet konusu ve çok hareketli.
- Türkiye'den buraya hem münferit olarak ev alıp oturum izni alarak yaşamaya başlamak isteyen insanlar var.
- Sadece oturum izni almak isteyen ve vizeden kurtulmak isteyen insanlar var, ayrıca 50-60 bin euro'luk ev alıp sabit bir euro getirisi elde etmek isteyenler de var.
- 12:51Yunanistan'daki Emlak Piyasasının Değişimi
- Olimpiyatlardan sonra Yunanistan'da ekonomik bir kriz başlamış ve mülk fiyatları 2014'e kadar yarıdan daha az fiyatına kadar inmiştir.
- 2014'te oturum izni programı çıkmış ve Türkler ilk olarak bu programdan itibaren gelmeye başlamışlardır.
- O dönemle bu dönem arasında hala eski fiyatlara yaklaşmış değiliz ve fiyatlar daha da artacak.
- 13:31Yunanistan'daki Emlak Satışları
- Son dönem özellikle çok dolu, ayda 30-40 kişiye hizmet edilmektedir.
- Bu kişilerin hepsi oturum için gelenler olup, 250 bin euroyu cebine koyup Yunanistan'a gelip ev bakmaya gelmektedir.
- Şu anda Atina'da ticari emlak satışı yapılmakta, Selanik'e yeni vermeye başlanacaktır.
- 14:41Yunanistan'daki Emlak Tercihleri
- Yunanistan oturum izni programında kanuni olarak Türkiye'de olduğu gibi, sınıra yakın yerlerden yabancıların ev alması yasal değildir.
- Atina 12 ayın 12 ayında çalışıyor, dolayısıyla 12 ay kira alınabilmektedir.
- Yunanistan'da 2000 tane ada var, her sene bir tanesine gitseniz bile hayatınız yetmez.
- 15:45Atina ve Selanik Hakkında Bilgiler
- Atina paranın döndüğü yer, başkent, ticari kurumların ve büyük şirketlerin merkezlerini tuttuğu bir yerdir.
- Selanik büyük bir köy olup, büyüklük olarak İzmir'e benzetilebilir, burada 4 milyon insan yaşıyor ve çok fazla üniversite vardır.
- Atina çok eski bir şehir olup, 2000 sene önce kurulmuş bir şehirdir ve Türkiye'den gelen insanların bu şehrin gelişimine katkısı olan bir şehirdir.
- 17:19Türkiye'den Yunanistan'a Göç ve Kültür Etkileşimi
- Konuşmacı, Yunanistan'da "oğlu" soyadının Yunanca olmadığını, Türkiye'den gelen insanların bu soyadı kullandığını belirtiyor.
- Türkiye'den gelen insanların Yunanistan'da yemeklerini (lahmacun, lokma, imam bayıldı, karnıyarık) ve kültürlerini (baklava, kahve) getirdiğini, bu da normal bir adaptasyon süreci olduğunu vurguluyor.
- Türkiye'den gelen insanların Yunanistan'da adaptasyon sağlayabildiğini, halkın önyargılarının az olduğunu belirtiyor.
- 19:19Yunanistan'da Yaşam Tarzı ve Adaptasyon
- Türkiye'de ritmin çok hızlı olduğu, her şeyin acele istendiği, Yunanistan'da ise bu tarz yaşamak isteyenlerin acı çektiği, sabır bilgeliğini yaşayanların daha mutlu olduğu belirtiliyor.
- Yunanistan'da marka merakının az olduğu, Starbucks gibi Amerikan fast food zincirlerinin pek görülmediği söyleniyor.
- Yunanlıların en sevmediği ülkelerin Türkiye değil, İsrail, Amerika ve Almanya olduğu, özellikle kapitalizmi sevmedikleri belirtiliyor.
- 22:35Yunanistan'da Yaşamın Zorlukları ve Avantajları
- Yunanistan'da kadın-erkek ilişkilerinin çok gelişmiş olduğu, farklı yaşam tarzlarına saygı duyulduğu vurgulanıyor.
- Tesettürlü kadınlar gibi farklı inançlara sahip insanların Yunanistan'da rahatça yaşayabildiği, rahatsız edici bakışların az olduğu belirtiliyor.
- Yunanistan'da vatan, millet, din muhabbetinin Türkiye'deki kadar etkili olmadığı, bireysel yaşam konforlarının artmasıyla toplumun standartlarının da yükseldiği söyleniyor.
- 24:42Çocuk Doğurma ve Büyütmek İçin Yunanistan
- Konuşmacı, Yunanistan'da çocuk doğurmak ve büyütmek için yeterince güzel, huzurlu ve modern bir ülke olduğunu, ancak eski sıcaklığı bulmanın mümkün olmadığını belirtiyor.
- Çocuğun yanındaysa, çocuğuna yakınsa ve irtibat halindeyse bir problem olmayacağını, özel okul, devlet okul veya üniversite olmasının önemli olmadığını söylüyor.
- Atina'da Türkçe öğrenebileceği bir okulun olmadığını, ancak son zamanlarda şehirde Türkçe konuşan insanların çoğaldığını belirtiyor.
- 26:13Yeni Yer Keşfetme ve Mutluluk
- Konuşmacı, bulundukları yerden konfor alanından çıkıp yeni yerler keşfetmenin zor görünse de zevkli olduğunu, kendisinin de İngiltere'den Yunanistan'a geldiğini anlatıyor.
- Yunanistan'ın kendisine uygun olduğunu, burada mutlu ve huzurlu olduğunu, kendi bulduğu huzuru yeni gelenlere de dağıttığını belirtiyor.
- Konuşmacı, Costas Aslanoğlu'nun kanalına abone olunabileceğini ve emlakla ilgili soruların ona direkt sorulabileceğini söylüyor.