• Buradasın

    Scratch ile İki Kişilik Futbol Oyunu Yapımı

    youtube.com/watch?v=sOaDf1Y8Keg

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, bir eğitmen tarafından sunulan Scratch programlama dilini kullanarak iki kişilik futbol oyunu geliştirme eğitimidir.
    • Video, oyunun temel kurallarının tanıtımıyla başlayıp, sahne oluşturma, karakter ekleme ve hareket kodlarının yazılması aşamalarını kapsamaktadır. İlk bölümde Nano ve Pico adlı karakterlerin klavyedeki tuşlarla kontrol edilmesi ve birbirlerinin kalesine gol atarak skor kazanması gösterilirken, ikinci bölümde oyunun ses efektlerinin nasıl ekleneceği anlatılmaktadır.
    • Oyun, beş gol alan karakterin kazanmasıyla sonuçlanmakta ve gol yediklerinde "pop" ve "boeing" sesleri, skor 5'e ulaştığında ise "ben kazandım" mesajı ve alkış sesi eklenecektir. Video boyunca kodların nasıl yazılacağı, değişkenlerin nasıl kullanılacağı ve oyunun nasıl çalıştırılacağı detaylı olarak gösterilmektedir.
    00:11Scratch ile İki Kişilik Futbol Oyunu
    • Scratch programlama ile iki kişilik bir futbol oyunu yapılacaktır.
    • Oyunda iki karakter bulunacak ve bunlar klavyedeki tuşlarla kontrol edilecek: biri W ve S tuşlarıyla, diğeri yön tuşlarıyla.
    • Karakterler birbirlerinin kalesine gol atmaya çalışacak ve skor beş olan kazanacak.
    00:47Oyunun Çalışma Prensibi
    • Oyunda gol atıldığında "going" sesi çıkıyor ve kazanan olduğunda alkış sesi ve "ben kazandım" mesajı görüntüleniyor.
    • Oyunun arka planı koyu yeşil renkte olacak ve sahne dekorasyonu için çizgisel dönüştürme yapılacak.
    • Kaleler kırmızı renkte dikdörtgenlerle oluşturulacak ve karakterler Nano ve Pico olarak fanteziden eklenecek.
    02:36Oyun Elemanlarının Konumlandırılması
    • Nano ve Pico karakterleri uygun büyüklükte yerleştirilecek ve Nano'nun yönü topa dönük olacak.
    • Top eklenip konumlandırılacak ve her karakterin başlangıç konumu ayarlanacak.
    • Top tıklanınca ekranın ortasına (0,0 noktası) gidecek ve karakterlerin başlangıç konumları sabitlenecek.
    04:27Karakterlerin Kontrol Kodları
    • Nano karakteri W tuşuna basıldığında yukarı, S tuşuna basıldığında aşağı hareket edecek.
    • Pico karakteri yukarı ve aşağı yön tuşlarıyla kontrol edilecek.
    • Karakterlerin hareket kodları "sürekli tekrarla" bloğu içinde yer alacak.
    06:29Topun Hareket Kodları
    • Topa başlangıçta bir yön verilip, bir saniye bekledikten sonra hareket etmeye başlayacak.
    • Top sürekli 10 adım ilerleyip geri gelecek şekilde hareket edecek.
    • Top, Nano veya Pico'ya değdiğinde geldiği açının tam tersine gitmesi için yönü -1 ile çarpılacak.
    09:54Skor Sistemi ve Oyun Sonu
    • Top mavi renge değdiğinde Nano'nun skoru, kırmızı renge değdiğinde Pico'nun skoru bir artacak.
    • Gol atıldığında top başlangıç noktasına (0,0) götürülecek ve bir saniye beklenip oyun devam edecek.
    • Nano veya Pico'nun skoru beş olana kadar oyun devam edecek, beş olduğunda oyun duracak.
    12:56Oyunda Ses Ekleme
    • Nano veya piko çarptığında "pop" sesi çıkması için bu komut ekleniyor.
    • Gol yendiğinde "boeing" sesi çıkması için topa etkilerden ses ekleniyor ve gol yendiğinde bu ses çalınıyor.
    14:06Kazanma Koşulları
    • Nano'nun skoru beşe ulaştığında "ben kazandım" diyerek kazanma mesajı vermesi için kodlar ekleniyor.
    • Nano kazandığında "clapping" sesi çalınıyor ve tüm kodlar durduruluyor.
    • Piko için de aynı kodlar kopyalanıp ekleniyor, böylece her iki oyuncu da beşe ulaştığında kazanma mesajı veriyor.
    16:34Oyun Testi
    • Oyun baştan çalıştırılarak test ediliyor.
    • Nano ve piko gol atıyor, Nano beşe ulaştığında "ben kazandım" diyerek kazanıyor.
    • Video sonunda izleyicilerden videoyu beğenmeleri, abone olmaları ve paylaşmaları isteniyor.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor