Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, bir eğitmen tarafından sunulan 3ds Max programında modifier kullanımını anlatan kapsamlı bir eğitim içeriğidir.
- Videoda 3ds Max'ta en çok kullanılan sekiz modifier (Editable Poly Extrude, Chamfer, Smooth, Turbo Smooth, UV Map, Swept) detaylı olarak tanıtılmaktadır. Eğitmen, modifier'ların ne olduğunu açıklayarak başlayıp, her birinin nasıl kullanılacağını, hangi durumlarda tercih edilmesi gerektiğini ve etkilerini pratik örneklerle göstermektedir. Ayrıca Editable Poly modifier'ının beş farklı seçim modu (Vortex, Edge, Border, Polygon, Element) ve bunların objelerin şekillendirilmesindeki kullanım alanları da anlatılmaktadır.
- Eğitmen, mermer masa, koltuk gibi günlük hayattan örnekler kullanarak modifierların modelleme sürecindeki önemini vurgulamakta ve box, line ve rectangle objelerinin nasıl kullanılacağını, extrude ve swep modifierlarının nasıl uygulanacağını detaylı olarak açıklamaktadır. Video, 3D modelleme yapmak isteyenler için temel modifier kullanımını öğrenmek isteyenler için faydalı bir kaynaktır.
- 00:013ds Max'te Modifier'lar
- Videoda en çok kullanılan sekiz modifier anlatılacak, modifier'lar düzenleyici anlamına gelir ve objelerin boyutu, şekli, görünüşü ve özellikleriyle oynanabilir.
- Modifier'lar, 3ds Max'te create kısmının yanında bulunan modifier özellikleri sayfasından erişilebilir.
- Modifier listesinden çeşitli düzenleyiciler eklenerek istenen düzenlemeler yapılabilir.
- 01:33Modifier Setleri Oluşturma
- En çok kullanılan modifier'ları el altında tutmak için "show button" seçeneği kullanılabilir.
- "Configure modifier sets" ikonuna basarak modifiye setleri oluşturulabilir ve isimlendirilebilir.
- Modifier setleri, sonradan eklenen script'ler dahil tüm modifiye listelerini içerir ve istenilen modifier'lar sürükleyerek yerleştirilebilir.
- 02:59En Çok Kullanılan Modifier'lar
- En çok kullanılan sekiz modifier: Editable Poly, Extrude, FFT, Chamfer, Smooth, Turbo Smooth, UV Map ve Sweep.
- Modifier'ların sıralaması kişisel tercihe göre değişebilir, alıştıkça en çok kullanılanlar sol tarafta tutulabilir.
- Modifier setleri oluşturulduktan sonra kaydedilebilir ve gerektiğinde tekrar kullanılabilir.
- 05:50Editable Poly Modifier'ı
- Editable Poly modifier'ı, objenin yüzeyini düzenlemek için kullanılır ve beş farklı seçim başlığı sunar: Vortex, Edge, Border, Polygon ve Element.
- Vortex modunda objenin köşeleri mavi noktalarla gösterilir ve bu noktalar değiştirilebilir.
- Edge modunda çizgisel seçim yapılabilir, Polygon modunda objenin yüzeyi hareket ettirilebilir ve Extrude ile katman oluşturulabilir.
- 09:23Border ve Element Modları
- Border modu, objenin açıklıklarını kapatmak için kullanılır ve Cup özelliği ile düzgün bir şekilde kapatma yapılabilir.
- Element modu, objenin tüm elemanlarını seçer ve bu sayede birden fazla obje üzerinde işlem yapılabilir.
- Mimari modelleme için gösterilen modifier'lar yeterli olabilir, ancak endüstriyel modelleme için tüm modifier'ları hakim olmak gerekebilir.
- 10:41Attach Poly ve Editable Poly Özellikleri
- Attach Poly özelliği ile objeler birbirine eklenebilir ve birlikte hareket ettirilebilir.
- Add Double Poly özelliği ile ayrı ayrı seçilen objeler birleştirilebilir.
- Editable Poly ile objelerin geometrisi düzenlenebilir.
- 11:26Extrude ve FFT Komutları
- Extrude komutu, üç boyutlu cisimlerin üzerine kalınlık vermek için kullanılır.
- FFT (Free Form Tool) komutu, objelerin boyutlarını değiştirmek için kullanılır.
- Ctrl Points seçeneği ile FFT komutunun üzerindeki noktalar hareket ettirilebilir.
- 13:02Chamfer Modifier
- Chamfer modifier, objelerin köşelerini yumuşatmak için kullanılır.
- Chamfer'in amount, segment sayısı ve deep ayarları ile bombeli olma derecesi ayarlanabilir.
- Chamfer, özellikle mermer gibi malzemelerin gerçekçi görünmesi için kullanılır.
- 16:19Smooth ve Turbo Smooth Modifier
- Smooth modifier, objelerin köşelerini yumuşatmak için kullanılır.
- Turbo Smooth, daha fazla yumuşatma sağlar ancak sahneyi çok fazla yükler.
- Turbo Smooth, koltuk gibi objelerin daha yumuşak ve tatlı bir görüntü vermesi için kullanılır.
- 20:35UV Map ve Sweep Komutları
- UV Map komutu, materyallerin objelere uygulanması için kullanılır.
- Sweep komutu, objelerin üzerine çizgi çekerek şekil oluşturmak için kullanılır.
- 20:44UV Map Kullanımı
- UV map özelliği, materyalin yüzeye nasıl uygulanacağını ayarlamak için kullanılır.
- UV map atarken, cismin şekli plan (düz düzlem), box veya face (yüzey) olarak belirlenebilir.
- UV map parametrelerinde genişlik, uzunluk ve yükseklik değerleri ayarlanarak desenin eşit orantıda görünmesi sağlanabilir.
- 23:52Swept Modifier
- Swept modifier, bir çizgi üzerinde belirli bir kesit uygulayarak 3D cisim oluşturmak için kullanılır.
- Swept modifier'da "Custom Section" seçeneği ile özel bir kesit seçilebilir.
- Mirror ayarları ile cismin yönü ayarlanabilir ve oturma koordinatı ile zemin ile duvarın birleştiği noktaya oturması sağlanabilir.
- 26:19Modifier Kullanımı ve Modelleme Teknikleri
- Toplamda sekiz modifier anlatılmış olup, bunlar 3D objelerde kullanılabilir.
- Box, line ve rectangle objeleri genellikle modellemede tercih edilir ve extrude ile yükseltilerek kabuklar oluşturulur.
- Modifierlar kullanılarak objelerin boyutları, şekilleri ve detayları ayarlanabilir, böylece istenilen forma sokulabilir.