Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- "Mimarın Yolculuğu" programının bu bölümünde, Ege Üniversitesi Mimarlık Bölümü mezunu ve Kuzguncuk'ta uzun yıllardır hizmet veren mimar Nevzat Sayın ile bir röportaj gerçekleştiriliyor.
- Röportajda Nevzat Sayın'ın mimarlık anlayışı, kariyeri ve projeleri ele alınıyor. Santral İstanbul Kampüsü'ndeki Enerji Müzesi, Kuzguncuk'taki kütüphane projeleri, "Yaşlı Bey Köyü" köy dönüşümü projesi ve çeşitli eğitim binaları, endüstri yapıları gibi projeleri hakkında bilgiler paylaşılıyor. Ayrıca mimarlık eğitimi, Türkiye'deki mimarlık mesleğinin durumu ve mimarlık ile sanat arasındaki ilişki gibi konular da tartışılmaktadır.
- Röportajda Sayın'ın mimarlıkta "yeni kalabilme tutkusu"na verdiği önemi, yapıların bulunduğu coğrafyayla kurduğu ilişkiyi en önemli parametre olarak gördüğü ve eski yapıları dönüştürerek koruma çalışmaları yaptığı belirtiliyor. Ayrıca 70'li yıllardan beri devam eden fotoğraf hobisinden ve bu hobinin mimarlıkla ilişkisinden de bahsediliyor.
- 00:11Enerji Müzesi ve Mimarlık Programı
- Yurtbay Seramik YouTube kanalının "Mimarın Yolculuğu" programında Santral İstanbul kampüsünde Enerji Müzesi'nde bir program gerçekleşiyor.
- Enerji Müzesi, eski makine dairelerinin korunarak dönüştürüldüğü, Türkiye'nin ilk endüstriyel enerji arkeolojisi müzesi olarak tanımlanabilir.
- Mimarlık alanında önemli bir konu olan, bir binanın coğrafya ile kurduğu ilişki, değişen işlevlerden bağımsız olarak değişmeyen tek şeydir.
- 01:20Mimarın Hayatı ve İnançları
- Mimar, dünyayı değiştirmek için mimarlığı seçtiğini, ancak devrimin uzak olduğunu fark edince mimarlıkla dünyayı değiştirmenin başka bir yol olduğunu düşündüğünü belirtiyor.
- Mimarlıkta "dünyanın en ilginç yapısını yapmak" yerine, yapılmakta olanların içinde yeni kalabilmeyi önemsiyor.
- Mimarlık, sanat, felsefe, mühendislik ve edebiyat gibi alanlardan besleniyor ve bu alanlar mimarlıkla birlikte bir öğrenme sürecine dönüşüyor.
- 04:08Eğitim ve Kariyer Yolculuğu
- Mimar, Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü'nden mezun olmuş ve Cengiz Bektaş'la bir süre çalışmış.
- Kendi başına çalışmak istemesinin sebebi, öğrendiklerini anlatmanın bir yolunu aramak ve kendi kendine olmak istemesiydi.
- Cengiz Bektaş'ı terk etmek zor olmuş ve ayrılıktan sonra iki yıl hiçbir şey yapmadan "serserilik" yapmış.
- 06:49Kuzguncuk ve Mimarlık Felsefesi
- Mimar uzun yıllardır Kuzguncuk'ta hizmet veriyor ve bu semt onunla özdeşleşmiş durumda.
- Kuzguncuk, İstanbul'un içinde olmasına rağmen farklı hissettiren, Rum, Ermeni ve Yahudi nüfusuyla dolu, korunmuş bir semt.
- Mimarlıkta en önemli şey, bir yapıyla coğrafya arasındaki ilişki olup, yapıların işlevi değişebilse de coğrafya ile ilişkisi değişmez.
- 11:14Soru Sorma ve Ego'nun Önemi
- İctinden soru sormak ve cevabını önceden bilmemek, önünüzü açar ve odak noktanızı bulmanızı sağlar.
- Farklı cevaplar veren kişilerin varlığı, bir meselenin gelişmesi için çok kıymetlidir.
- İşe odaklanmak, kişiye odaklanmaktan daha önemlidir ve egoyu bir tarafa bırakmak gerekir.
- 13:24Doğayla Bağlantı ve Tarım Alanları
- Deprem sonrası insanlar daha az katlı yapılarda yaşamak istiyor ancak bu yapılar tarım alanlarına yapılıyor.
- Ege bölgesinde verimli tarım toprakları imara açılıyor, bu da akıl dışı bir durumdur.
- İnsanlar doğayı terbiye edip kendilerine benzetmeye çalışıyor, şehirli alışkanlıklarını kırsal kesimlere taşıyorlar.
- 15:51Yaşlı Bey Köyü Çalışmaları
- Yaşlı Bey Köyü'nde 1999'dan beri 125 hane bulunan bir köyde çalışmalar sürmekte.
- Köydeki yapılar, insanlar, ağaçlar ve yolların orta düzeyde olması, ilgi çekici bir özellik.
- Köylerin mahalle haline getirilmesi ve şehirdeki imar kurallarının uygulanması, köy hayatının sürmesine engel oluyor.
- 18:08Yazma ve Mimarlık
- Konuşmacı, anlatmadıkça bilinemeyecek ve söylemedikçe bulunamayacak şeyleri birinci ağızdan yazmaya çalışıyor.
- Mimarlık, sanat, felsefe, mühendislik ve edebiyatı içinde barındıran bir meslektir.
- Mimarlık eğitiminin temel amacı ortalamayı yükseltmektir, ancak Türkiye'de bu amaç yerine getirilmemektedir.
- 20:15Türkiye'deki Mimarlık Eğitimi
- Türkiye'de 150'den fazla mimarlık okulu bulunuyor, bu kabul edilebilirlik sınırının çok ötesinde.
- Diyarbakır Dicle Üniversitesi ile Ortadoğu Teknik Üniversitesi aynı programa çalışıyor, bu da akıl dışı bir durumdur.
- Eğitimin amacı yıldız mimar üretmek değil, ortalamayı yükseltmektir.
- 21:54Eğitim Sisteminin Temel Amacı
- Konuşmacı, Türkiye'de 12 Eylül 1980'den bu yana düşünemeyen bir insan türü yaratılmaya çalışıldığını ve bu durumun üniversite mezunlarının da içinde bulunduğu bir kötülük olduğunu düşünüyor.
- Eğitim sisteminin temel amacı sadece üniversite mezunu adam üretmek değil, sıfat sahibi, meslek sıfatının sahibi olabilecek öğrenciler üretmek olabilir.
- Konuşmacı, bu durumun bilerek yapılan bir şey olduğunu ve bu durumu kabul etmek ve ona göre hareket etmek gerektiğini belirtiyor.
- 23:09Mimarlık Çalışmaları ve Atölyeler
- Konuşmacı, her sene mimar tasarım çalışmaları ve atölyeleri yapıyor ve bu sene 15 gün boyunca Türkiye'nin 10 farklı okulundan 10 öğrenciyle çalışmış.
- 15 gün içinde normal bir mimarlık okulundaki 15 haftalık dönemden daha çok şey yapmışlar.
- Öğrencileri seçerken çok sayıda başvuru arasından, farklı okullardan, farklı sınıflardan, farklı ekonomik ve toplumsal gruplardan öğrencileri bir araya getirmeye çalışıyorlar.
- 25:24Öğrenme Süreci ve Eğlence
- Konuşmacı, öğrenmenin karşılıklı bir şey olduğunu, kendilerinin öğrencilerden de çok şey öğrendiklerini belirtiyor.
- Bir şeyin iyi olmasının temel meselesinin eğlenceli mi değil mi olduğunu düşünüyor.
- Öğrencilerin gönüllü olarak bu atölyelere katıldıklarını ve formel eğitimlerinin bir parçası olmadığını vurguluyor.
- 26:19Yarışmaların Önemi
- Konuşmacı, yarışmaların özellikle öğrenciler için bir eğlence tarafı olduğunu ve öğrencilerin öğrenme süreçlerinin olmazsa olmaz parçası olduğunu düşünüyor.
- Her şeyin yarışmayla yapıldığını düşündüğünü, elektrik direği, sandalye, masa, bina, metro istasyonu gibi her şeyin yarışmayla seçildiğini hayal ediyor.
- Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri'nin öğrencileri gerçeklikle düşünce arasında gezdiren önemli bir etkinlik olduğunu belirtiyor.
- 27:53Türkiye'de Mimar Olmanın Zorlukları
- Türkiye'de mimar olmanın zorluklarından biri, aklından geçen bir şeyi yapabilmeniz için çok şeyin yolunda gitmesi gerekiyor ve bu durumda enerjinizin çoğunu tüketiyorsunuz.
- Birlikte projelendirecek değerli çalışma arkadaşlarınız olsa bile, yapının çizdiğiniz gibi ayağa kalkması için uygun yapımcı, ustalar ve kalfaların olması gerekiyor.
- Türkiye'de meslek liselerinin ve ara adam üreten yerlerin mutlaka olması gerektiğini, aksi takdirde zorlukların giderek artacağını belirtiyor.
- 29:53Beğendiği Mimarlık Eserleri
- Konuşmacı, Emre Arolat'ın Sancaklar Camii, Han Tümertekin'in Abdullah Gül Üniversitesi'nde yaptığı yapı, Büşra Alın'ın Adana'da Sucuzade ve Meydan Düzenlemesi Projesi gibi son dönemlerde yapılmış iyi yapılardan bahsediyor.
- Kendisinin de İzmir Balçova'da bir cemevi yaptığını ve Selçuk Bazını'nın Zonguldak Ziyaretçi Merkezi'nin de iyi bir yapı olduğunu belirtiyor.
- Konuşmacı, yapılarının hepsinin mimarların ilgisini çeken yapılar olmayı becerdiğini ve bunların kıymetini bilinmesinin kendisi için değerli olduğunu söylüyor.
- 33:38Mimarlık ve Malzeme Kullanımı
- Konuşmacı, çizdiği eserleri yaptığını ve malzeme kullanımında çeşitlilik gösterdiğini belirtiyor.
- Olabildiğince az malzeme kullanmaya yatkın olduğunu, mümkün olsa bir yapıyı başından sonuna tek bir malzemeyle bitirebileceğini düşünüyor.
- Taşıyıcı sistemin kendisini görünen şeyler olarak kullanmayı tercih ettiğini ve taş, beton, çelik, ahşap, seramik, mermer gibi tüm malzemeleri kullanmaya yatkın olduğunu söylüyor.
- 34:15Mimarın Mevcut Projeleri
- Mimar, Kilis, Bodrum, İstanbul ve Kocaeli'de okul binaları gibi eğitim yapıları üzerinde çalışıyor.
- Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde yeni bitirilen bir fabrika ve Düzce'de bitmek üzere olan bir fabrika projesi var.
- Assos'tan İskenderun'a kadar yerli konut yerleşkesi ve tek ev projeleri de mevcut.
- 35:42Mimarlık Yaklaşımı
- Mimarlık firması herhangi bir alana yoğunlaşmadan, her ölçekte ve konuda projeler yapıyor.
- Mimarın kişisel tercihi eğitim ve endüstri yapıları olsa da, her konu ve ölçekte yapı için uygun koşullar varsa çalışabilirler.
- Projenin kim için, nerede yapılacağı ve nasıl bir programa sahip olacak olması önemli.
- 36:21Fotoğraf Merakı
- Mimarlık öncesi başlayan fotoğraf merakı hala devam ediyor ve belirli aralıklarla farklı konulara odaklanıyor.
- Fotoğraf, mimarlığı besleyen ve oran-orantı gibi temel meseleleri zihin açıcı bir şekilde ele alan bir aktivite.
- Fotoğraflar ara sıra yayın veya sergi olarak gün yüzüne çıkıyor.
- 38:05Kolektif Çalışma ve Programın Sonu
- Mimar, heykeltıraş bir arkadaşıyla birlikte ürettiğimiz işleri 2016'da sergilenecek ve Kasım ayında büyükçe bir sergi açılacak.
- Mimar, düşünmenin, yapmanın ve kolektif boyutunun kendisini çok ilgilendirdiğini belirtiyor.
- Programın sonunda, soru sormanın en az üç kişiye faydası olduğunu ve izleyicilerin bu konuşmalardan faydalanacağını vurguluyorlar.