• Buradasın

    Mimar Evren Başbuğ ile Röportaj

    youtube.com/watch?v=mAte_PfWFTY

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, mimar Evren Başbuğ ile yapılan bir röportajdır. Evren Başbuğ, "İlham Veren İşler" adlı projenin yürütücüsü ve parçasıdır.
    • Röportajda Evren Başbuğ, tasarım yaklaşımı, kamusal alan tasarımı deneyimleri ve tasarım sürecinde kullandığı araçlar hakkında bilgiler veriyor. Kamusal alan tasarımı yaparken tasarımcının geride durması gerektiğini, tasarım sürecinde sayısal modellerin ve iki boyutlu çizimlerin önemini anlatıyor. Ayrıca İzmir'den çok az beslendiğini, sinema ve müzik dinlemeyi, doğa ile insan ilişkilerini ve Kapadokya ile Venedik gibi coğrafyaları ilgi çekici bulduğunu paylaşıyor.
    Tasarım Felsefesi
    • Evren Başbuğ, mimar olarak tasarladığı işlerin kendisini temsil edip etmediğinden emin olmadığını belirtiyor.
    • Kamusal alan tasarımı yaparken müşterinin hem herkes hem de hiç kimse olduğunu, bu nedenle tasarımcının geride kalması gerektiğini düşünüyor.
    • Karşıyaka'da ve Bostanlı'da tasarladığı gün batımı terası, kendisini temsil etmese de mesleki anlamda en çok tatmin eden iş olduğunu söylüyor.
    01:11Tasarım Süreci
    • Tasarım yaparken tek bir araç kullanmadığını, mimari tasarımın tek bir araçla yapılabilecek basitlikte bir iş olmadığını vurguluyor.
    • Ofiste işler genelde üç boyutlu sayısal modeller ve iki boyutlu sayısal çizimler üzerinden yürüyor, nadiren kağıt kalem kullanıyor.
    • Tasarım yaparken spesifik bir konu veya yer tercih etmediğini, bilinmeyen ve henüz tecrübe sahibi olmadığım konular üzerinde çalışmanın kendisine daha keyif verdiğini belirtiyor.
    02:53İzmir ve Kişisel İlgi Alanları
    • İzmir'den çok az beslendiğini, vaktinin önemli bir kısmını şehir dışında ve yurt dışında geçirdiğini söylüyor.
    • İnsan ilişkileri ve insan hikayelerinin ilgisini çektiğini, iyi bir sinema izleyicisi olduğunu ve ard arda dört-beş film izleyebildiğini belirtiyor.
    • İyi müzik dinlemenin insanın üretimine iyi katkısı olduğunu düşünüyor ve doğa ile insanların kurduğu ilişkilerin ilgisini çektiğini, özellikle Kapadokya ve Venedik'i örnek veriyor.
    03:51Medya ve İletişim
    • Haberleri internet kaynakları, sosyal medya ve e-mail abonelikleri üzerinden alıyor.
    • Güncel bir internet sitesi olduğunu ve insanların onlarla ilgili haberleri oradan alabileceğini belirtiyor.
    • Sosyal medyayı olabildiğince kullanmaya çalıştıklarını ancak tanıtım ve halkla ilişkiler meselesini çok fazla kafaya takmadıklarını, enerjilerini iyi iş çıkarmaya odakladıklarını söylüyor.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor