Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Nuri Saltan'ın Balıkesir'in Balya ilçesine bağlı Çarmık köyünde keçi yetiştiriciliği yapan Gürkan Erbek ile yaptığı bir röportajdır. Gürkan, veteriner fakültesinden mezun olduktan sonra köye dönüp keçi işine başlamış, 28 yaşında Van'da yaşayan ve ormanlık bir arazide 2000-3000 dönüm arazide keçi yetiştiriciliği yapan bir çiftçidir.
- Röportajda Gürkan'ın keçi işine nasıl başladığı, hayvancılık yapma hayalini lisede kurduğu, büyükbaş yerine keçi tercih etme nedenleri ve devlet desteği olan "Uzman Eller" projesinden nasıl faydalandığı anlatılmaktadır. Ayrıca keçi yetiştiriciliği, peynir üretimi, keçi bakımı, beslenme, hastalıklar ve sağım sistemi gibi teknik konular ele alınmaktadır.
- Videoda ayrıca bakanlık tarafından sunulan keçi yetiştiriciliği desteği, başvuru şartları, keçi yetiştiriciliğinde karşılaşılabilecek sorunlar, özellikle brusella hastalığı hakkında uyarılar ve kurbanlık hazırlama süreci hakkında bilgiler de paylaşılmaktadır. Gürkan, hayvancılık yapmak isteyenlere yönelik destekler (Uzman Eller Projesi, Ziraat Bankası kredileri) hakkında da bilgi vermektedir.
- 00:10Gürkan'ın Keçi İşine Başlangıcı
- Balıkesir'in Balya ilçesine bağlı Çarmık köyünde veteriner fakültesinden mezun olan Gürkan Erbek keçi işine başlamıştır.
- Gürkan'ın ailesinde büyükbaş işletmesi yıllardan beri yapılmakta ancak keçi yoktur, bu nedenle keçi işine öncü olmuşlardır.
- Gürkan liseden beri hayvancılık yapmayı düşünmüştür ve büyükbaş yerine daha masrafsız ve üreme hızı daha fazla olan keçi işine yönelmiştir.
- 01:39Markalaşma Hedefi
- Gürkan ilerleyen dönemde markalaşmaya doğru gitmek istemektedir.
- Hayvan bakımı ve sütünü peynire çevirme işlemi yapmaktadır.
- İlk önce keçi alıp sütünü işleyerek zamanla markalaşmayı hedeflemektedir.
- 02:14Devlet Hibe ile İşe Başlama
- Gürkan keçi işine devlet hibe ile başlamıştır.
- Ailede keçi bilgisi olmadığı için mezun olur olmaz on tane oğlak almıştır.
- Devletin "Uzman Eller" projesi kapsamında veteriner hekim ve ziraat mühendisi olarak kırsala dönüp üretim yapmasını desteklemektedir.
- 02:56Hibe Detayları
- Hibe geri ödemesiz olup üç yıl hayvanı satamaz ve sigorta yaptırmak zorundadır.
- 2021 yılında 100 bin lira para verilmiştir.
- Gürkan hibe ile keçi yerine oğlak almış ve birkaç tane keçi daha almıştır.
- 03:49Köydeki Tepkiler
- Gürkan üniversiteden mezun olduktan sonra köye gelince, herkes onun veteriner olacağını ve memur olacağını düşünmüştür.
- Gürkan köye dönünce geçicilik yapacağını ve köye dönmek istediğini belirtmiştir.
- Lisede köye dönmek istemesi başlamış, ailesi okumasını istemiş ve veteriner olmuşlardır.
- 05:04Oğlakla Başlama Nedeni
- Gürkan geçmişini bildiği hayvan olan oğlakla başlamıştır.
- Oğlaktan büyüterek hastalığını bilmeyi ve meraya oturmasını sağlamıştır.
- Hayvanların yeni meraya adapte olması bir iki yıl alacağından oğlaktan başlamıştır.
- 05:40Keçilerin İklimi ve Bakımı
- Gürkan'ın bulunduğu bölge rakım olarak 500 civarı olup, bu rakama başka bir yerden keçi uydurmak zordur.
- Keçiler meraya, ormana ve pınarda yiyebilir, çalıda yiyebilir ve geri gelebilir.
- Kış aylarında da hayvanlar temiz havada dışarıda yatabilir, belirli aşıları takip edildiğinde herhangi bir sıkıntısı olmaz.
- 07:29Hayvancılık Destek Programı Şartları
- Hayvancılık destek programına başvurmak için meslek yüksekokulu veya üniversite mezunu olmak ve yapılacak işle ilgili olmak gerekiyor.
- Köyde ikamet etmek ve üç yıl devam ettirmek zorunlu şartlar arasında yer alıyor.
- Bakanlık, hayvancılık için ahır, yemlik gibi detaylı şartlar koymuyor, ancak bazı kişiler bu şartları çok zor buluyor.
- 08:41Başvuru Süreci ve Destek Miktarı
- Başvuru bakanlığın internet sitesinden yapılıyor ve iş planı hazırlanıyor.
- Başvuru onaylanması üç-dört ay sürüyor ve onaylandıktan sonra belirli bir süre içinde hayvan alınması gerekiyor.
- Destek miktarı sürekli güncelleniyor, geçen yıl 250 lira bandındayken bu yıl 500 lira bandında olabilir.
- 10:41Hayvancılık Deneyimi ve Hayvan Sayısı
- Konuşmacı önceden 20 civarı hayvanı vardı ve hibe ile 42 hayvan daha aldı, bunun 2 tanesi teke olmak zorundaydı.
- Geçen yıl oğlakları sattı, bu yıl ise satmadı ve hayvanları elinde tutuyor.
- Keçi sütü verimi tekdüze değil, hayvanların doğum sayısına göre değişiyor.
- 11:38Keçi Sütü Verimi ve Yaşam Süresi
- Keçilerin süt verimi ortalama 2,5-3 litre civarında, yaşlandıkça 3-3,5 litre olabilir.
- Keçilerin en çok süt verdiği yıllardan biri üçüncü doğumundan sonra başlıyor.
- Keçiler 8-9 yaşına kadar yaşayabilir, yaşlılık 7 yaşından sonra başlıyor.
- 13:08Keçi Bakımı ve Süt Satışı
- Keçiler çok hızlı ergenliğe geliyor, beş ayda bir gebe kalabilirler.
- Köyde süt satmak için en az 30-40 km uzaklıkta mandıralar bulunuyor.
- Süt satamama sorunu için peynir yapma kararı alındı ve peynir makinesi alındı.
- 14:54Peynir Üretimi ve Siparişler
- Peynir makinesi otomatik olarak sütü pastörize ediyor, mayalıyor ve bekletiyor.
- Günde 250 litre süt işlemek makine sayesinde kolaylaşıyor.
- Şimdilik yakın çevreye peynir dağıtılıyor, ilerleyen zamanda internet üzerinden de sipariş alınacak.
- 16:52Keçi Sütü ve Brusella Hastalığı
- Konuşmacı keçi sütü içmemiş ve keçi peyniri yememişken YouTube'da keçi sütü içtiği bir video çekti.
- Brusella hastalığı ölümcül bir hastalık olup belirtileri bir ayda ortaya çıkıyor.
- Düzenli aşıların yapılması brusella hastalığından korunmak için önemlidir.
- 18:07Keçi Bakımı ve Mera Alanı
- Keçiler süt yemi ile bakılıyor ve yonca reygras tarzı balyalardan yem alıyorlar.
- Keçiler bir hafta-on gün dışarıda pınar, çalı ve küçük makilik arazide ot yiyorlar.
- Gürkan'ın 2000-3000 dönüm mera alanı var ve bu alan sayesinde yüksek sayıda keçi bakılabilir.
- 19:32Yaban Hayatı ve Güvenlik
- Ormanlık alanda yaşayan Gürkan'ın keçileri için köpek yok, ancak çakalla ilgili zayiatlar yaşanıyor.
- Keçileri meraya saldığında bir çoban hayvanı gezdirip getiriyor, geri kalan süreçte peynir ve tarla işleri yapılıyor.
- Gürkan tamamen keçi hayvancılığına odaklanmış çünkü işçilik az, bakım basit ve tüketim düşük.
- 21:09Keçi Çoğaltma Hedefleri
- Gürkan'ın ilk planı 100 hayvan sahibi olmak ve sonra şartlarına göre çoğaltmayı sürdürmek.
- Keçilerin güzelliği, sağım sistemi gibi ekipmanları kendi yapabilmeleri ve uygun maliyetle kurulabilmeleridir.
- Keçilerin hastalıklara karşı direnci iyi, ancak ahırın havadar olması ve ferah olması çok önemlidir.
- 23:21Ahır Yapımı ve Hayvan Bakımı
- Atadan babadan kalma ahırlar hayvanlara eziyet eder, yazın kışın çamur olur ve hava almaz.
- Hayvanların refah için belli metrekare kapalı alan, açık alan ve gezinme alanı gereklidir.
- Sağım düzeni önemlidir, aynı saatte yapılması gerekir ki hayvanlar saati bilsin ve düzenli sağım yapılabilir.
- 25:31Oğlak Et ve Hayvan Yönetimi
- Oğlak et için düşünmek zor çünkü hızlı kilo almaz ve kuzuya göre daha az kilo toplar, ayrıca fiyatı daha düşük olduğu için kasaba çalışmak sıkıntılı.
- Gürkan bu yıl tüm erkek hayvanlarını kurbana hazırlıyor, dişi hayvanlarını ise sürüyü büyütmeye çalışarak damızlık olarak ayırıyor.
- Hayvanlar kısırlaştırılıyor (castrasyon) ve bu işlem hayvanlara daha az hareketlenme, cinsel aktivitelerin durması ve daha fazla kilo alma avantajı sağlıyor.
- 27:10Hayvancılıkta Destekler
- Gürkan uzman eller projesinden yüz bin lira destek almış ve bu destekten bir kez daha yararlanabilir.
- Ziraat Bankası'nda gençler ve kadın girişimciler için güzel krediler veriliyor, bir milyon civarı kredi sekiz yıla bölünüyor ve ilk iki yıl anapara ödemesi yapılıyor.
- Hayvancılıkta herhangi bir torpil olmadan, sadece arazinin olması ve üretim yapmak yeterli olabilir.
- 28:24Hayvan Bakımı ve Sürü Yönetimi
- Keçilerin tüy bakımı hayvanın bakımlı olduğunu gösteriyor ve dışarıdan alınan hayvanlar sürüde hemen göze çarpıyor.
- Belli bir sayıya çıktıktan sonra ayıklama yapıp memesinde problem olan veya boynuz görünümü olan hayvanları ayırmak ve tekdüze bir sürü oluşturmak önemli.
- Gürkan'ın oğlakları bu sene kurbanda satılacak ve kurbanlık almak isteyenler için kendileri kesip temizleyebileceklerini belirtiyor.
- 30:37Ahır Yapımı ve Gübre Yönetimi
- Ahır 15 metreye 7,5 metre ölçülerinde, geçen yıl yapılmış ve duvar olarak sandviç panel kullanılmış.
- Sandviç panel kullanımı kışın içeriyi serin, yazın ise daha sıcak tutuyor ve ahırın maliyeti yaklaşık 30 bin TL civarı.
- Gübre yönetimi için beton zemin yapmak hayvan içinde sıkıntılı olduğu için idare etmek zor, Gürkan bu yıl 8 metre daha ahır eklemeyi planlıyor.
- 32:33Sağım Sistemi
- Gürkan kendisi tahtadan sağım sistemi yapmış ve hayvanlar buradan girip kilitleme sistemiyle tutuluyor.
- Sağım makinesi jeneratörle çalışıyor ve sabah akşam toplam iki saat sağım süresi tutuyor.
- Jeneratör dizel olduğu için yakıt tüketimi daha az, benzinli olsaydı yakıt tüketimi daha fazla olurdu.