• Buradasın

    Omuz Yırtıkları ve Artroskopi Tedavisi Eğitim Sunumu

    youtube.com/watch?v=pqfN9qgNYQI

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, bir tıp eğitim sunumu olup, bir grup doktor tarafından omuz yırtıkları ve artroskopi tedavileri hakkında bilgi verilmektedir. Sunumda hastaların MR görüntüleri, direk grafileri ve artroskopi görüntüleri incelenmektedir.
    • Video, omuz ağrısı olan hastaların tanı ve tedavi süreçlerini görsel materyallerle destekleyerek sunmaktadır. İlk bölümde biceps tendonu yırtığı ve dejeneratif SLAP lezyonu gibi durumlar ele alınırken, ikinci bölümde supersmatis yırtığı ve dejenerasyon nedeniyle tendon transferi (latismus dorsi transferi) gibi tedavi yöntemleri anlatılmaktadır.
    • Sunumda artroskopi yardımıyla daha küçük insizyonlarla tendon transferi yapmanın avantajları vurgulanmakta ve ameliyat sonrası durumlar gösterilmektedir. Video, kahve molası sonrası devam edeceğini belirterek sona ermektedir.
    00:05Omuz Ağrısı ve MR Görüntüsü
    • Altmışüç yaşında bir hasta iki yıldır omuz ağrısı yaşıyor ve konsant kadav görmüş.
    • Hastanın MR görüntüsünde geniş bir yırtık ve koreko kalınlaşması (impeachment) tespit ediliyor.
    • MR'de bazı kistler de görülebiliyor ve bu kistlerin yırtıkla ilişkili olabileceği düşünülüyor.
    04:39Artroskopik Görüntü ve Tedavi
    • Artroskopik görüntüde biceps tendonunda arkaya doğru patlama şeklinde yırtık ve ayrılma tespit ediliyor.
    • Tedavi sırasında bursa yüzle başlayan ve doğru giden yırtık geçiriliyor, gerdirme yapılıyor ve mide bağlanıyor.
    • Bir yıl sonra MR'de tendonun iyileştiği ve anklerin oluştuğu görülebiliyor.
    07:05İkinci Hasta ve Tedavi
    • Yetmişaltı yaşında erkek hasta bir yıldır sağ omuz ağrısı yaşıyor ve fizik tedaviye rağmen geçmemiş.
    • MR'de akrome kliler eklemde dejenerasyon, bursa yüze kist ve tendonun içinde bozulmama tespit ediliyor.
    • Artroskopik görüntüde dejeneratif bir swap lezyonu, bicepsde dejenerasyon ve bursa yüzeyde tam olmayan bir yırtık görülüyor.
    13:15Üçüncü Hasta ve Tedavi
    • Hastanın MR'sinde supraspinatus'ta dejenerasyon, infraspinatus'ta dejenerasyon ve ciddi bir süpermikrasyon tespit ediliyor.
    • Artroskopik görüntüde ciddi dejenerasyon, biceps tendonu kesilmesi ve temizlik yapılıyor.
    • Birinci yıl sonra MR'de yırtık tekrar görülebiliyor ve bu sefer U şeklinde bir yırtıkla tekrar tedavi ediliyor.
    17:32Dördüncü Hasta
    • Ellidokuz yaşında bir hasta bir yıldır ağrıları var ve altı ayda hareket kısıtlılığı yaşıyor.
    • Gece ağrısı ve fizik tedaviye rağmen iyileşme sağlanamıyor.
    17:49Toygun'un Durumu ve Ameliyat
    • Toygun'un dış rotasyonu yok, tamamen iç rotasyonda ve ciddi ağrılı.
    • MR görüntülerinde daralma ve supersmatis yırtığı tespit edilmiş, ancak atrofi çok fazla değil.
    • Artroskopi kararı alınarak tendon işleri yapılmış ve tatmin edici bir tamir sağlanmış.
    19:46İkinci Hastanın Durumu
    • Hastanın doksan dereceden sonra ciddi ağrıları var ve panklar yerinde, kaf yırtılmış.
    • Tere ve supska sağlam ancak suplas natus ve infrece moto ciddi yağlı dejenerasyon var.
    • Aralıkta daralma tespit edilmiş ve artroskopi bulguları incelenmiş.
    21:31Tendon Transferi Ameliyatı
    • Dejenerasyon geri dönüşümsüz olduğu için tendon transferi yapılmış.
    • Posteriordan gelen içeriye gelen tendon attismus dorse olarak tanımlanmış.
    • Artroskopik yardımlı atsmus dorse transferi uygulanmış ve üç ay sonra dış rotasyon iyileşmiş.
    22:48Latismus Torsi Transferi Tekniği
    • Latismus torsi transferi için küçük beş cm bir insizyonla posteriordan lateral pozisyonda işlem yapılıyor.
    • Fasya lata ile güçlendirme yapılarak, künt bir şekilde deaoidin altında supa bölgeye doğru tünel hazırlanıyor.
    • Posterior gevşetme yapılarak, tendon supale bölgeye getirilip iki adet gerdirme tipikorla sabitleniyor.
    24:14Ameliyatın Avantajları
    • Artroskopi sırasında hemen karar verip yapılabilen bir işlem.
    • Ameliyat sırasında süreyi çok fazla uzatmıyor çünkü her şey dışa hazırlanıp içeriye çektiriliyor.
    • Açık ameliyat yerine daha küçük bir insizyonla ve artroskopi yardımıyla latismus dorseyi transfer edebilirsiniz.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor