Buradasın
Konya Şehir Hastanesi Cinayeti ve Sağlık Çalışanlarının Zorlukları
youtube.com/watch?v=nm-v5vtG73AYapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Cumhuriyet TV'de yayınlanan bir röportajdır. Programda sunucu Azra Hanım, Konya Şehir Hastanesi'nde görevli uzman hemşire ve Türk Hemşireler Derneği Konya Şubesi Başkanı Canan Güngör ile görüşmektedir.
- Röportajda Konya Şehir Hastanesi'nde gerçekleşen Dr. Ekrem Karakaya'nın cinayeti ve sağlık çalışanlarının yaşadığı zorluklar ele alınmaktadır. Canan Güngör, olayın detaylarını anlatırken, sağlıkta şiddetin giderek arttığını, sağlık çalışanlarının sürekli saldırıya uğradığını ve mobbing deneyimlerini paylaşmaktadır.
- Röportajda ayrıca sağlık çalışanlarının ekonomik durumları, toplumun kutuplaşması, sağlık bakanlığının yabancı uyruklu hekimlere atama yapması, yoğun bakım birimindeki kötü çalışma koşulları ve görev yerlerinin sık sık değiştirilmesi gibi konular da tartışılmaktadır. Canan Güngör, kendisinin de mobbing davasıyla ilgili yaşadığı zorlukları ve il sağlık müdürünün kardeşi HSK bir daire başkanı olması nedeniyle yaşadığı baskıları da anlatmaktadır.
- Sağlıkta Şiddet Olayı
- Konya Şehir Hastanesi'nde görevli doktor Ekrem Karakaya, bir hasta yakını tarafından öldürüldü ve saldırgan intihar girişiminde bulundu.
- Sağlıkta şiddete karşı doktorlar birçok kentte yürüyüşler gerçekleştirdi, İstanbul'da polisin müdahalesiyle karşılaşıldı.
- Konya Valisi'nin açıklamasında olayın aile içi bir şiddet olarak gösterilmesi yanlış bir söylem olarak belirtildi.
- 02:16Olayın Detayları
- Saldırgan Konya'nın Yunak ilçesinde güvenlik görevlisi olup, hastanede çalışan ancak sağlık çalışanı değildir.
- Olay, annesinin tedavisi sonucunda vefat ettiği ve intikam alma duygusuyla polikliniği bastığı yönünde bilgi verildi.
- Saldırgan on el ateş edildi ve son kurşun kendine sıktı, ancak hastanenin acil servisinde müdahale edilmesine rağmen kurtarılamadı.
- 03:48Sağlıkta Şiddetin Yaygınlığı
- Konuşmacı, meslekte 24 yıl çalıştığını ve sürekli sağlık çalışanlarının öldürüldüğünü, dayak yediğini ve mobbinge uğradığını belirtti.
- Sağlıkta şiddetin giderek arttığı ve insanların bunun karşısında yaptırım olmadığı için "nasıl olsa birkaç yıl yatar çıkar" düşüncesiyle bu olayların arttığı vurgulandı.
- Hastaneye silahla nasıl girebildiği sorusu üzerine, adliyede olduğu gibi hastanelerde de güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğu belirtildi.
- 06:45Sağlık Çalışanlarının Durumu
- Sağlık çalışanlarının hipokrat yemini ve hemşirelik kanıyla göreve başladıkları, insanın kutsal olduğu ve insanı yaşatmak için görev yaptıkları vurgulandı.
- Sağlık çalışanlarının yaptıkları işin karşılığının emek olarak maddi bedeli olmadığı, pandemi döneminde yapılan maaş artışlarının doğru olmadığı belirtildi.
- Sağlık çalışanlarının para düşkün insanlar olmadığı, memleketini seven, insanını seven ve toplumun değerlerini göz önünde tutan bir meslek grubu olduğu ifade edildi.
- 09:25Olayda Kurşun Sayısı ve Yayın Yasağı
- Olayda on kurşun sıkıldığı söyleniyor, ancak resmi bir açıklama bulunmuyor ve yayın yasağı nedeniyle bu bilgiye ulaşmak mümkün değil.
- Yayın yasağı konusunda Canan Hanım, bu olayda yayın yasağı gerektirecek bir durum olmadığını belirtiyor.
- Canan Hanım, Konya Sağlık Müdürü'nün kardeşi HSK bir daire başkanı olduğu için, kendisinin yaşadığı mobbing davalarında il sağlık müdürünün etkisinin olduğunu düşünüyor.
- 11:57Olayın Altında Yatan Nedenler
- Canan Hanım, bu olayın tek başına bir saldırı olmadığını, altında yatan esas nedenlere bakılması gerektiğini vurguluyor.
- Ekonomik kriz ve yüksek enflasyon oranının insanları kötü davranışlara ittiğini, ekonomik yoksulluğun kötü düşüncelere yol açtığını belirtiyor.
- Ötekileştirici ve ayrıştırıcı politikaların toplumu kutuplaştırdığını, işsizlik sorununun insanları farklı yönlere ittiğini ve liyakatsiz yöneticilerin görev yaptığı yerlerde mobbing olduğunu söylüyor.
- 14:41Sağlık Sistemindeki Sorunlar ve Gerginlik
- Eğitimden ve bilimden uzaklaştıkça, liyakatsiz insanları yönetimlere getirdikçe ve denetim kurumlarını harekete geçirmediğimiz müddetçe toplumdaki gerginlik söndüremeyeceğiz.
- Dr. Ekrem Karakaya'nın saldırısı tek başına bir kişinin yapmış olduğu bir saldırı değil, altında yatan çeşitli nedenler vardır.
- Hastanede olay yaşandığında tek bir idareci olmadığı ve Tabipler Birliği Konya Şubesi'nin açıklaması yaptığı üzücü bir durumdur.
- 15:50Sağlık Çalışanlarının Yaşadığı Zorluklar
- Yoğun bakımın kapısı hasta yakınları tarafından defalarca zorlanmış, koridora açılan bir yoğun bakım ve bayan gözlem odasının yoğun bakım haline getirilmesi tehlikelere açık bir durum yaratmıştır.
- Yirmidört saat görev yapması gereken temizlik personeli ve destek personeli yok, hemşire sayısı yarı sayısında çalıştırılıyor ve hemşire odası bulunmamaktadır.
- Sağlık çalışanları zor koşullarda, insan üstü gayretle ve insan onuruna yakışmayacak fiziksel koşullar içerisinde çalışıyor, her şey kısıtlı olmasına rağmen mükemmel hizmet bekleniyor.
- 18:39Mobbing ve Sağlık Çalışanlarının Durumu
- Konuşmacı, Konya Şehir Hastanesi'ndeki son bir saatinde sekiz görevlendirmesi yapıldığını ve tayininin haberim olmadan çıkarıldığını belirtiyor.
- Dokuz ay içerisinde yedi kez görev yerinin değiştirildiğini ve idarenin yanlışlarını düzeltmediği şeyleri düzeltmek isteyen her insanın karşılığında mobbing gördüğünü söylüyor.
- Sağlık çalışanları gerçekten zor durumda çalışıyor, görev yerleri değiştiriliyor, disiplin cezaları veriliyor ve ötekileştiriliyorlar.
- 20:39Yargı Süreci ve Sonuç
- Konuşmacı, yargıya güveniyor ve yargı sürecinde olan davalarının ilerleyen dönemlerde doğrunun ortaya çıkacağını ve yanlışlardan dönüleceğine emin olduğunu belirtiyor.
- Sağlık çalışanlarının tükenmişlik oranı zaten yüksekken, yöneticilerin mobbing'i eklenince durum içinden çıkılamaz hale geliyor.
- Normal demokratik bir ülkede olsaydı sağlık bakanı bu olayla ilgili açıklama yapar veya istifa ederdi, ancak Türkiye'de bunların hiçbirisi gerçekleşmedi.