Buradasın
Türkiye'de Seçim Yasası Değişiklikleri ve Anayasa İhlali Tartışması
youtube.com/watch?v=1X2ONYrTkXYYapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, bir röportaj formatında olup, konuşmacılar Türkiye'deki seçim yasası değişiklikleri ve bunların anayasa açısından yorumlanması hakkında görüşlerini paylaşıyor. Konuşmacılar arasında Ayşe ve Ayşenur adlı kişiler bulunmaktadır.
- Video, Cumhurbaşkanı'nın üçüncü kez aday olabilmesi için gerekli olan erken seçim kararı ve anayasada belirtilen iki kez aday olma sınırı üzerine odaklanıyor. Ayrıca yeni seçim yasasındaki önemli değişiklikler ele alınıyor; özellikle siyasi partilerin seçimlere katılabilmeleri için grup kurma şartının kaldırılması ve bunun HDP'ye yönelik bir işaret olabileceği tartışılıyor. Son olarak, seçim kurullarının yapısı ve seçim güvenliği konuları da konuşuluyor.
- Cumhurbaşkanı'nın Aday Olma Durumu
- Cumhurbaşkanı'nın tekrar aday olması anayasaya uygun değildir, çünkü 101. maddeye göre bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir.
- CHP, anayasa hükmü uygulayarak Cumhurbaşkanı'nın ikiden fazla aday olamayacağı gerçeğini kabul edecektir.
- Cumhurbaşkanı aday olması için erken seçim kararı alması zorunludur, bu da 2023'ün Nisan-Mayıs aylarında erken seçim olasılığını ortaya koymaktadır.
- 05:37Seçim Yasasındaki Değişiklikler
- Yeni seçim yasasında siyasi partilerin seçimlere katılabilmeleri için mecliste grup kurma şartı kaldırılmıştır, sadece Türkiye'de örgütlenmiş ve kongresi yapmış olması şartı kalmıştır.
- Bu madde doğrudan doğruya HDP'yi hedef almaktadır ve HDP'nin kapatma davasıyla ilgili bir işaret olarak yorumlanmaktadır.
- Anayasa Mahkemesi'nde AKP'ye yakın eski milletvekilleri, müsteşarlar ve bakan yardımcılarının oluşturduğu yapı, HDP'nin kapatma davasıyla ilgili bir telkindir.
- 09:25Seçim Kurulları
- Türkiye'de 1950 yılından beri seçimlerin güvenliği için bir kanun alınmıştır ve YSK 1950 yılında kurulmuştur.
- İl ve ilçe seçim kurullarında kıdemli hakimin başkan olması ve ondan sonra gelen kıdemli hakimlerin üye olması yönündedir.
- 298 sayılı kanunun 15. maddesine göre Türkiye'de il ve ilçe seçim kurulları bu şekilde uygulanmaktadır.