Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu oturumunun kaydıdır. Oturumda Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş ve diğer milletvekilleri yer almaktadır. Ayrıca Bolu Seven Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencileri de toplantıya ziyaret etmektedir.
- Oturumda öncelikle Pençe Kilit operasyonunda hayatını kaybeden beş şehit için anma sözleri edilmekte, ardından Kara Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı'ndaki Serdar Atasoy Tuğgeneral'in Fethullah Gülen örgütüyle ilişkisi ve Milli Savunma Bakanlığı bakan yardımcılarının tazminat cezaları konuları ele alınmaktadır. Ayrıca kooperatifler kanunu kapsamında yapılan düzenlemeler, Gezi sürecinde haksız tutuklanan Çiğdem Mater gibi kişilerin durumları ve bankacılık kanunu hakkında bilgiler verilmektedir.
- Toplantıda başkan, dört ay süreyle yapılan kooperatifler kanunu düzenlemelerinin yan etkilerini araştırdıklarını ve geçici bir maddeyle düzenlediklerini belirtmektedir. Ayrıca benzer durumda olan kooperatiflerden gelen maillere dikkat çekilmekte ve genel bir düzenlemede bu mahsurun görüldüğü ifade edilmektedir.
- 00:12Kara Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı Tartışması
- Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve İstihbarat Başkanlığı, ordumuzdaki en kritik görevlerden biridir.
- Geçen sene Serdar Atasoy Tuğgeneralliğe yükseltilerek bu göreve getirildi, ancak 15 Temmuz darbe girişimi sırasında askeri ateşe olduğu ve Fethullah Gülen ile irtibatının olduğu ortaya çıktı.
- Konuşmacı, bu kişinin istihbarat başkanlığına kim önerdiğini ve Milli Savunma Bakanlığı'nın bakan yardımcılarının bu örgütle ilişkileri mevcutken bu kişinin referansı kimlerdir diye sorguluyor.
- 01:38Özgür Özel ve Milli Savunma Bakanı Tartışması
- Özgür Özel, Milli Savunma Bakanı'na laf etmiş ve tazminat cezası almış.
- Bir üst mahkeme tarafından 500 bin lira ceza talep edilmişti, ancak kürsü dokunulmazlığından dolayı ceza davası fezleke geri gitti.
- Tazminat davası 500 binin 15'i kabul, 485'i reddi o 15 bir de kaldırdılar.
- 02:52Gezi Süreci ve Çiğdem Mater Tartışması
- Konuşmacı, Gezi sürecine ilişkin haksız tutuklamaların peşini bırakmayacaklarını belirtiyor.
- Çiğdem Mater, bir önceki duruşmada üç hakim tarafından beraat ettirilmiş, Almanya'da film çekiminde çalışırken tekrar tutuklanmış.
- Çiğdem Mater, 75. Kan Film Festivali'nde dünya promiyerini yapan "Kurak Günler" filminin yapımcılarından biri olarak tanıtılıyor.
- 04:34Çevre Kanunu ve Yapı Kooperatifleri Tartışması
- Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunulan Çevre Kanunu'nun ikinci maddesine Kayseri ilindeki bazı şartları taşıyan yapı kooperatiflerine ilişkin düzenlemeler ilave ediliyor.
- Konuşmacı, bu düzenleme sadece Kayseri'ye özel olmaması gerektiğini, 81 ilde benzer durumdaki bütün yapı kooperatifleri için uygulanması gerektiğini vurguluyor.
- Konuşmacı, bu yönde talepler olduğunu ve Sayın Elitaş ve arkadaşlarının vereceği önergeyi beklediklerini belirtiyor.
- 05:26PTT-SEN Tartışması
- Konuşmacı, PTT-SEN'in Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Türkiye'yi bir distopik romana dönüştürdüğünün ispatlarından biri olduğunu iddia ediyor.
- PTT, işçilerin örgütlenmesi ve sendika kurması durumunda "PTT-SEN" isminin kullanılamayacağını iddia ederek dava açmış.
- Konuşmacı, PTT işçilerinin sorunlarını mecliste dile getiren kişiyi "bizi meclise şikayet ettin" diye işinden attıklarını ve bu durumun işçinin sendikasına itiraz eden bir işveren olduğunu belirtiyor.
- 06:52Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkan Vekili'nin Konuşması
- Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkan Vekili, Pençe Kilit operasyonunda hayatını kaybeden beş şehit kahramanına Allah'tan rahmet diliyor.
- Operasyonda yaralanan kahramanlara acil şifalar diliyor ve bu kahramanlar sayesinde çok sayıda terörist etkisiz hale getirildiğini belirtiyor.
- Necip Fazıl Kısakürek'in 39. vefat yıldönümünde kendisini rahmetle anıyor.
- 08:19Bankacılık Kanunu ve Hükümlüler Tartışması
- Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde geçen haftadan kalan bankacılık kanunla ilgili kanun düzenlemesinin görüşmelerine devam edilecek.
- 2020 yılından bu yana COVID-19 münasebetiyle izinli olarak serbest bırakılan hükümlülerle ilgili 103 bin kişi faydalanmış.
- 31 Mayıs 2023 tarihine kadar siyasi parti gruplarının olumlu görüşleri doğrultusunda bir madde ihdas etmeyi planlıyorlar.
- 09:38Kooperatiflerle İlgili Düzenleme Tartışması
- Bayındırlık İmar İskan Komisyonu'na verilen kooperatiflerle ilgili düzenlemeyi yaklaşık dört aydır çalışıyorlar.
- Kayseri'deki etap halinde yapılan kooperatiflerde, kooperatif yönetimi kurulduğu tarafından gazete ilanlarıyla konut teslim edileceği söylenmiş, ancak kooperatif yönetimleri değiştikten sonra borçlar ödenmek zorunda kalmışlar.
- Konuşmacı, bu düzenlemeyi genel bir kapsam çerçevesinde yapmanın kooperatifçiliğin önünü tıkayabileceğini endişesiyle sadece Kayseri'ye özel olarak gerçekleştirdiklerini belirtiyor.
- 12:05Kooperatifler Kanunu Düzenlemesi
- Konuşmacı, dört ay süreyle yapılan araştırmada kooperatifler kanununun yan etkileri incelenmiş ve geçici bir maddeyle düzenleme yapılmıştır.
- Siyasi parti gruplarının kooperatifler kanunu zor durumda bırakmayacak veya kooperatifleri yaşamasını engelleyecek önermeleri varsa bunlara açık olduklarını belirtiyorlar.
- Bu düzenleme ideolojik veya siyasi bir tarafı yoktur, sadece mağduriyetleri gidermek için yapılmıştır.
- 13:01Konunun Gündeme Gelişi
- Konunun gündeme gelmesinde Kayseri milletvekili Çetin Arık'ın uzun süredir üzerinde durduğu, mağdurları getirdiği ve araştırma önergesi sunduğu belirtiliyor.
- Çetin Arık'ın önce reddedilen önerisine tepki gösterdiği ve en nihayetinde genel başkanın derdini anlatma imkanını bulması üzerine çözüm yoluna girildiği ifade ediliyor.
- Benzer durumda olan kooperatiflerden gelen mailler üzerine, genel bir düzenlemede bu mahsurun görüldüğünü ve benzer durumdakileri de kapsayacak bir yaklaşımın olumlu olduğunu belirtiyorlar.
- 14:09Genel Kurulun Devamı
- Bolu Seven Çok Programlı Anadolu Lisesi'nin öğrencileri genel kurula ziyaret ediyorlar.
- Gündeme geçiliyor ve başkanlığın genel kurula sunuşları olduğu belirtiliyor.
- İyi Parti grubunun iç tüzüğün ondokuz maddesine göre verilmiş bir önerisi olduğu söyleniyor.