Buradasın
Kentsel Dönüşüm kapsamında Dar Gelirli ve Yoksullar İçin Yeni Model
youtube.com/watch?v=xcuCu93pvcAYapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, kentsel dönüşüm başkanlığı kapsamında dar gelirli ve yoksul vatandaşlar için yeni bir model hakkında bilgi veren bir açıklamadır.
- Videoda, kamu tarafından yapılan gayrimenkul projelerinde dar gelirli ve yoksul vatandaşların artık borçlandırılmak yerine gayrimenkullerine ortak olma modeli anlatılmaktadır. Bu modelde, kamu gayrimenkulü yaparken vatandaşların taşınmazlarına ortak olur, vatandaşlar ölene kadar oturma hakkı tanınır ve mirasçılar da bu hakkı kullanabilir. Ancak mirasçılar gayrimenkulü satmak istediklerinde kamu değeri oranında kendi payı kapsamındaki payın karşılığını satın alır. Ayrıca, bu modelin uygulanabilmesi için dar gelirli ve yoksul tanımı için sosyal kanıt uygulamaları kapsamında kriterler belirlenecektir.
- 00:01Kentsel Dönüşüm'de Yeni Ortaklık Modeli
- Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'nın projelerinde dar gelirli ve yoksullar için borçlandırma yerine gayrimenkul ortaklığı modeli uygulanıyor.
- Kamu, dar gelirli vatandaşlara gayrimenkul yaparken, vatandaşların taşınmazlarına (arsa ve ev) ortak oluyor.
- Ortaklık payı, taşınmazın değerine ve niteliğine göre değişiyor ve kamu bu ortaklığı borçlandırma işlemi olarak geri istemeyecek.
- 00:43Vatandaşın Hakları ve Mirasçılar
- Vatandaş ölene kadar oturma hakkı tanınacak ve bu hak ölümle sona erecek.
- Vefat ettikten sonra mirasçılar da oturma hakkını kullanmaya devam edecekler.
- Mirasçılar gayrimenkulü satmak istediklerinde, kamu değeri oranında kendi payı kapsamındaki payın karşılığını satın alacak.
- 01:24Mevcut Sistemle Karşılaştırma
- Dar gelirli ve yoksul vatandaşlar bugüne kadar borçlandırılıyor ve bu borçların ödenmesi süreci genellikle uzuyor.
- Mevcut sistemde borç ödenmemesi durumunda evlere geri alma veya icrai haciz işlemleri yapılıyordu.
- Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kapsamında proje yapıldığında, kamu taşınmaza ortak oluyor ve oturma hakkı tanıyor.
- 01:50Dar Gelirli ve Yoksul Tanımı
- Bu imkan sadece dar gelirli ve yoksul vatandaşlara sağlanacak.
- Dar gelirli ve yoksul tanımı için sosyal kanıt uygulamalarında kriterler açıklanacak.
- Kriterler arasında Türkiye sınırları içerisinde birden fazla gayrimenkulü olmama, ilk gayrimenkulüne sahip olma ve muhtemelen ev halkının gelir oluşturma şartı bulunacak.