• Yapay zekadan makale özeti

    • "Sadece Söylemezsem Olmaz" programında sunucu Bilal Bey, gazeteci Emrullah Erdinç ve hukuk uzmanı Levent Karakoç ile Dilan ve Engin Polat dosyasının hukuki yönlerini ele alan bir röportaj gerçekleştirilmektedir.
    • Video, Dilan ve Engin Polat çiftinin kara para soruşturması kapsamında yapılan ikinci aşamaya geçişin detaylarını, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Maliye Bakanlığı ekipleri tarafından gerçekleştirilen 15 iş yerine eş zamanlı baskınları ve soruşturma sürecini incelemektedir. Program, soruşturma aşamalarını, 637 milyon liralık şüpheli işlemlerin tespit edilmesini ve gelecek süreçleri açıklamaktadır.
    • Röportajda ayrıca, soruşturma sürecinde çalışanların telefonlarının toplanması, delil karartma iddiaları, savcılık iddianame düzenlemesi ve Ceza Muhakemesi Kanunu'nun ilgili maddeleri hakkında bilgiler verilmektedir. Programın sonunda Selen Gorgüzel'in Dilan Polat'ın attığı tehdit içerikli mesajları paylaşacağı belirtilmektedir.
    Dilan Polat Dosyasının İkinci Aşaması
    • Gazeteci Emrullah Erdinç, Dilan Polat dosyasının bilinmeyen detaylarını ve Türkiye hukuk tarihine yön verecek gelişmeleri anlatacak.
    • Soruşturma ikinci aşamasına geçildi ve Dilan ve Engin'in mahkemede ne yapacakları merak ediliyor.
    • Şu ana kadar tespit edilen yaklaşık 637 milyon liralık paranın arkasında başka birileri olup olmadığı ve kayıp paraların hesabını verebilecekleri soruluyor.
    02:04Operasyonun Detayları
    • Emniyet müdürleri operasyon yaptı ve Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı düğmeye basarak ikinci kısma geçti.
    • On beş şirketin materyallerine el konuldu, faturaları incelendi ve masaktaki faturalarla karşılaştırıldı.
    • Mali şube müdürlüğüne bağlı ekipler ve vergi denetmenleri on beş adrese girdi ve Polat çiftinin cep telefonlarına el koydular.
    03:58Soruşturma Süreci
    • Üçüncü aşamada sorgu kısmı olacaktır ve polis hazırladığı delilleri savcıya gönderecek.
    • Polat çiftini terletecek sorularda, kazandıkları paranın kuruş kuruş açıklamaları yapmaları gerekecek.
    • Masak normalden daha süratli bir operasyona imza attı, normalde rapor oluştuğundan yaklaşık altı ay sonra polis operasyon yapardı.
    06:17Soruşturma Boyutları
    • Şu anda sadece mali işler konuşuluyor, ancak Polat çiftinin terör suçuyla yargılanma durumu ve yasadışı bahis iddiaları da var.
    • Halil İbrahim Kalkan'ın vurulduğunu iddia ederek Banu Parlağın dükkanı tarandı ve birçok tehdit alan kişinin ihbarı var.
    • Soruşturma aşaması uzadığı için kamuoyu sıkılmaya başlamış, ancak hiçbir şey sümenaltı edilmiyor.
    09:38Baskınlarda Yapılanlar
    • Baskınlarda çalışanların mahkeme kararıyla tüm dijital kontaklarına el konuluyor.
    • Bilgisayarlar, post makinaları, cihazlar ve para alışverişi ile ilgili tüm hareketlerle alakalı her şeye polis gözetimi altında el konuluyor.
    • İstanbul Emniyet Müdürlüğü, siber suçlarla mücadele şube müdürlüğü ve Maliye Bakanlığı ekipleri gerçekleştirdikleri baskınları araçlara yükleyerek incelemek üzere çalıştıkları kurumlara götürdüler.
    11:38Soruşturma Aşamaları ve Operasyon Detayları
    • Beklenen bir operasyon kapsamında onbeş şirketin materyallerine el konulmuş, faturalar incelenmiş ve masaktaki faturalarla karşılaştırılmıştır.
    • Şu ana kadar tespit edilen yaklaşık altıyüzotuzyedi milyon liralık şüpheli işlemin üzerine başka rakamlar çıkacak mı, bunların check edilmesi ve arkasında başka birileri var mı yok mu bulunması için ikinci aşamaya geçilmiştir.
    • Çalışanların ve Polat çiftinin cep telefonlarına mahkeme kararıyla el konulmuş, üst kademeden alt kademeye delillerin karartılması yönünde talimat gelip gelmediği araştırılacaktır.
    12:30Soruşturma Aşamalarının Devamı
    • Üçüncü aşamada sorgu kısmı olacaktır; polis hazırlığını yaptığında bulduğu delilleri savcıya gönderecek ve Polat çiftini ve birinci-ikinci derece yakınlarında terletecek kısım orası olacak.
    • Sorgu kısmında bulunan suç unsurlarının birebir açıklanması gerekecek ve sadece Polat çiftinin mi bu kirli para yoksa başka bir suç unsurlarından da gelen bir para aklama operasyonu mu olduğu ortaya çıkacak.
    • Devletin elindeki verilerle baskında bulunan veriler karşılaştırılacak, telefon konuşmaları, WhatsApp kayıtları ve çalışanların her şeyi denetlenecek.
    14:17Soruşturma Aşamalarının Geçmişi
    • Birinci aşamada yayın masak ihbar kabul etmiş ve Polat şirketi, Dilan Polat ve Engin Polat'ın şirketlerini incelemeye başlamıştır.
    • İncelemeler sırasında hesaplarda yolsuzluk tespit edilmiş, kurulan şirketlerin bazılarında hiçbir istihdam gözükmüyor ve ilginç aile bağları (anneannesine, yengesine şirket kurulmuş) ortaya çıkmıştır.
    • Masak, raporunu Çağlayan Savcılığı'na göndermiş ve yurt dışına çıkış tedbiri konulmasını istemiş, ancak savcılık yetkisizlik nedeniyle Anadolu Adliyesi'ne göndermiştir.
    16:05Yargı Süreci ve Operasyonun Sonrası
    • Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre savcılık makamı, yakalanabileceği veya suç delillerinin elde edilmesini riskli görürse, işyerlerinin, konutların, evlerin, üçüncü şahısların evlerinin, işyerlerinin, araçlarının ve üstlerinin aranmasına el koyma kararı verebilir.
    • Operasyon neticesinde çok büyük bir olay ortaya çıkmış, birçok ayrı şirket, banka hesap hareketleri, siber suçlar dahil olmak üzere taraflar arasındaki yazışmalar, sahte hesaplar ve e-mailler çözülmesi gerekecek.
    • Mali anlamda vergi denetmenlerinin ve vergi müfettişlerinin destek alarak ilgili İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla İlgili Müdürlüğü gereğini ifade edecektir.
    18:38Yargı Sürecinin Devamı
    • İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Mali Suçlarla İlgili Müdürlüğü ve diğer departmanlarının organize şube ile muhtemelen birlikte hareket edecek ve vereceği rapor sonrasında savcılık gereğini ifa eden iddianame düzenleyecektir.
    • Şahısların ifadelerinin alınması için iki türlü yöntem vardır: Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı İstanbul Emniyetine ya da diğer emniyetlere yazı yazarak şahısları alıp ifadelerini kapsamlı bir şekilde alarak kendisine göndermesini isteyebilir.
    • Savcılıkta sulh ceza mahkemesi'nde tutuklama talebiyle veya adli kontrol değiştirilmesini isteyebilir.
    20:08Yargı Sürecinin Gecikmesi
    • Türkiye'de ekonomik suçlarla alakalı birçok hüküm var ancak uygulamada bu hususlarda biraz yavaş davranılıyor, taraflar arasındaki alacak verecek meselesini yürütemeyiz yönünde bir izlenim var.
    • Bu olay çok araştırmayı gerektiren, çok kapsamlı, belki uluslararası yönü olan ve binlerce insana sirayet edecek bir araştırma olduğu için emniyet güçleri ve savcılık makamı gereğini yapmaktadır.
    • İfadelerin alınması için emniyetin hangi soruları yönelteceğini hazırlaması gerekiyor, örneğin "Bu parayı neden buraya transfer ettiniz?" veya "Masakla alakalı Anadolu Cumhuriyet Savcılığı'na evrak ulaştıktan sonra bu kadar süratli ve şüpheli hesap hareketlerinde bulundunuz?" gibi sorular sorulabilir.
    22:42Dilan Polat ve Engin Polat'ın İfadeye Çağrılması
    • Dilan Polat ve Engin Polat sosyal medyada ve gazetecilerle katıldıkları konuşma odalarında kendilerine güveniyorlar ve suçlarının olmadığını iddia ediyorlar.
    • Savcılık, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 163. maddesine göre savcının tahkikatı nasıl yürüteceğine ilişkin hükümler vardır ve savcılık karar verir.
    • Savcılık, Anadolu Belediyesi'nde üst katlarda özel soruşturma savcılarının gelip ifade alacaklarını belirtiyor.
    24:22Gözaltı ve Baskınlar Hakkında Hukuki Bilgilendirme
    • Soruşturma aşamasında gözaltı kararı da dahil her türlü işlem yapılabilir.
    • Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 117. maddesine göre şüphelinin yakalanabilmesi veya suç delillerinin elde edilebilmesi amacıyla diğer kişilerin de aranabilir.
    • Arama kararında sulh ceza mahkemesinin verdiği kararda mutlaka ismen zikredilmesi gerekir, aksi takdirde o kişi aranamaz.
    27:16Operasyonun Detayları
    • Eski ortağı ve yakın arkadaşı Nezdemir'in hesaplarına el konulmuş ve ona da baskın düzenlenmesi mümkündür.
    • Üç kişiden fazla olması halinde TJK 220 gereğince örgüt kapsamına girer.
    • Operasyonda çok ciddi kişi sayısı fazla, fazlasıyla şube ve kontakta oldukları insanlar var, bu yüzden her kişinin isminin çıkması gerekiyor.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor