• Buradasın

    1 Mayıs Özel Yayını: Taşeron İşçileri ve İşçi Hakları

    youtube.com/watch?v=rcnJ6ShfHj8

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, Ankara Anadolu Meydanı'nda (eski adıyla Tandoğan Meydanı) gerçekleşen 1 Mayıs özel yayınıdır. Programda sunucu, Profesör Cem Kılıç ve Türk İş Sendikası'nın Mali Genel Sekreteri Ramazan Ağır ile röportaj yapmaktadır.
    • Video, 1 Mayıs kutlamaları kapsamında taşeron işçilerinin kadroya alınması, kıdem tazminatı ve vergi dilimi gibi işçi hakları konularını ele almaktadır. Ramazan Ağır, 2015 yılında Yol-İş Sendikası'nın 9.917 taşeron işçisinin kadroya alınmasını sağladığını ve kamuda çalışan diğer taşeron işçilerinin de kadroya alınması için mücadele ettiğini anlatmaktadır. Ayrıca kıdem tazminatının işçinin tek güvencesi olduğunu ve vergi dilimindeki artışın ücretlere etkisini tartışmaktadır.
    00:02Ankara Anadolu Meydanı'nda 1 Mayıs Kutlaması
    • Ankara Anadolu Meydanı'nda (eski adıyla Tandoğan Meydanı) 1 Mayıs kutlaması başladı.
    • Programda saygı duruşu ve İstiklal Marşı söylenerek konuşmalar yapıldı.
    • Ankara Seğmenler Kulübü Derneği'nin gösterisiyle program devam edecek.
    00:34Taşeron Meselesi ve Yol-İS Sendikası'nın Mücadelesi
    • Taşeron meselesinde kırılma 2015 yılında yaşandı ve Yol-İS Sendikası bu konuda büyük bir dava açmıştı.
    • Yol-İS Sendikası, asfaltlama işinde çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili mücadeleyi verdi ve kazandı.
    • Yol-İS Sendikası 2010-2015 yılları arasında mahkemeleri kazandıktan sonra siyasi iktidarlarla diyaloğa girerek 9.917 taşeron işçisinin Karayolar gibi bir teşkilatın işçisi olmasını başardı.
    02:33Kamuda Çalışan Taşeron İşçilerinin Durumu
    • 2015 yılı Ekim ayı itibarıyla Ahmet Davutoğlu başbakan iken kamuda çalışan diğer taşeron işçilerinin de kadroya geçmesinin sözü verildi.
    • Maliye Bakanlığı'nın çalıştığını ve Temmuz ayına kadar bu işten ilgili bir yere geleceklerini söylüyorlar.
    • Kamuda çalışan, mağdur olan ve asgari ücrete mahkum edilen işçi arkadaşlarının kadroya geçmesi hedefleniyor.
    04:33Kıdem Tazminatı ve Vergi Dilimi Konuları
    • Kıdem tazminatı işçinin tek güvencesi olarak görülüyor ve Türk İş olarak mevcut şekilde el uzatmaya müsaade etmeyeceklerini belirtiyorlar.
    • Geçen sene asgari ücretteki artışla birlikte bir üst vergi dilimi söz konusu oldu.
    • İşçi arkadaşları Mayıs ayı itibariyle %27 vergi dilimine giriyor ve maaşlarında 600-800 lira arasında kayıplar oluyor.
    06:04Vergi Sistemi İçin Talepler
    • Hükümetin açıklamış olduğu muhtarların ve koruyucuların vergilerinin devlet tarafından karşılanacağı söyleniyor.
    • Türk İş, %27'ye girdiği zaman %20'nin aşan kısmını devlet tarafından karşılanmasını istiyor.
    • Siyasetçilerden bir ayda aldıkları ücreti 12'ye kadar alabileceklerini, zam bile istemediklerini belirtiyorlar.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor