• Buradasın

    Şeker Usta'nın Kemençe Yapımı

    youtube.com/watch?v=2CS_bGLjAMM

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, 84 yaşındaki Trabzonlu şeker ustasının Sakarya'nın Hendek ilçesindeki atölyesinde kemençe yapımını gösteren bir belgesel formatındadır.
    • Videoda şeker usta, kemençe yapımının tüm aşamalarını göstermektedir: uygun ağacı bulma, kesme, oyma, tel bağlama ve son halini verme. Usta, iyi bir kemençenin üç günde yapılabileceğini ve fiyatının 506 TL olduğunu belirtirken, İstanbul'da bu kemençenin 1 milyar TL'ye satıldığını da eklemektedir. Ayrıca, eski işlerinin olmadığından ve milletin eski sevgi ve alışveriş alışkanlıklarının kaybolduğunu ifade etmektedir.
    00:03Şeker Usta'nın Kemençe Sanatı
    • Aslen Trabzonlu olan Şeker Usta, şu an Sakarya'nın Hendek ilçesinde ikamet ediyor.
    • Yirmi metrekarelik atölyesinde yöresiyle özdeşleşen kemençe yaparak geçimini sağlıyor.
    • Kemençe yapımında önce uygun ağacı bulup kesiyor, içini dikkatlice oyuyor ve son halini verdikten sonra tellerini bir bir bağlıyor.
    00:37Kemençe Yapım Süreci ve Değeri
    • Şeker Usta, iyi bir kemençeyi hakkıyla yapmanın üç gün sürdüğünü belirtiyor.
    • Kendi yaptığı kemençenin fiyatı beşyüzaltı lira olmasına rağmen, İstanbul'da bir milyara satıldığını söylüyor.
    • Seksen dört yaşında olan Şeker Usta halen üretimden kopmuş değil.
    01:05Eski İşlerin Yokluğu
    • Şeker Usta, eski işlerinin olmadığından dem vuruyor.
    • "Eski sevgi, eski alışveriş yok artık milletin" diyerek eski günlerin değiştiğini ifade ediyor.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor