Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Deniz Özandaç ve Yunus Emre'nin keçi yetiştiriciliği deneyimlerini paylaştığı bir vlog formatındadır. Deniz, İstanbul'dan köye taşındıktan sonra manavda çalışarak geçimini sağlayan ve şu anda on sağlık keçiyle beş kişilik ailesini geçindiren bir çiftçidir.
- Videoda, Halep keçisi yetiştiriciliğinin ekonomik avantajları detaylı olarak anlatılmaktadır. Bir keçinin günde 15 litre süt vermesi, bu sütün 10 liradan satıldığında 150 TL, peynirin 50 liradan satıldığında 150 TL ve lorun 20 liradan satıldığında 40 TL getirmesi hesaplanarak sekiz ayda yaklaşık 42 bin TL kazanılabileceği belirtilmektedir.
- Ayrıca, keçilerin yem masrafı olmadan yetiştirilebileceği, sekiz ay sonra yavrularının satılarak ek gelir elde edilebileceği ve iyi bakılan keçilerin sekiz ay sonra 15-20 yavru verebileceği vurgulanmaktadır. Video, keçilerin doğal beslenme alışkanlıkları, yem vermeden 8-9 ay boyunca yaşayabildikleri ve böğürtlen, ayrık ot gibi doğal gıdaları yedikleri gösterilmektedir.
- 00:01Giriş ve Hayvan İrkleri
- Deniz Özandaç, uzun zamandır hayvan otlatma videosu yayınlamadığını belirterek "On Sağlık Keçiyle Evimi Geçindiriyorum" başlıklı bir video sunuyor.
- Keçi ırkları çok sayıda olmasına rağmen, kendi kanalında iki yerli ırktan bahsediyor: keçi olarak Halep keçisi ve koyun olarak İvesi koyunu.
- Bazı keçiler sadece sütüne, eti olmayan ve yapısal olarak çok ufak olan hayvanlar olmasına rağmen, hareketçisi olarak kullanılabiliyor.
- 01:08Aile Durumu ve Hayvancılık Başlangıcı
- Konuşmacı, beş kişilik bir aileyi (iki oğlu, bir kızı ve bir aya kadar yeni bir çocuğu olacak) on tane sağlık keçiyle geçindirmeyi amaçlıyor.
- İstanbul'dan köye geldiğinde manavda çalışarak günde 140 liralık yevmiye alıyor ve Ceyhan'a gidip gelme maliyeti 300 lira oluyordu.
- Maddi durumdan dolayı hayvan alamadıkları için, bir dostun tavsiyesiyle hayvancılığa başlamışlar ve biriktirdikleri 2300 lira ile dört kuzu almışlar.
- 03:02Hayvan Sayısının Artışı ve Koyun Besleme
- Bir keçi alınca dört oldu, dört beş oldu ve Allah'ın verdiği vaatten geçmediği için hayvan sayısı artmaya devam etti.
- Keçi ve koyunda bereket olduğu için, Peygamber Efendimiz dara düştüğünüzde keçi ve koyun besleyin diye buyurmuş.
- Şu anda yaklaşık 70 hayvan var, bunların 20'ye yakını sağladıkları hayvanlar, diğerleri ise hayvan isteyen takipçiler.
- 05:47Hayvan Besleme Maliyetleri
- Koyun, doğurana kadar ve doğurduktan sonra da faydası olmayan, sadece yavrusunu doyuran bir hayvan.
- İnek, doğum yaptıktan sonra kısa sürede sütünü sağıp hayvanın sütünü değerlendirebilir, ancak yem fiyatları çok yüksek.
- Bir inek için günde 10 kilo yem, veteriner masrafı ve diğer giderler dahil olmak üzere günlük 15 lira kazanç sağlıyor, bu da aylık 450 lira oluyor.
- 08:38Koyun ve Keçi Besleme Karşılaştırması
- Koyun yavruladığında, yavrusunun belli bir zamana kadar gelmesini bekleyip satış yapabilmek için en az altı ay bakmak gerekiyor.
- Koyun erkeklerini kurbanda veya etlik olarak değerlendirmek için en az dört ay boyunca günlük gelir olmayacak.
- Halep keçisi, bir doğumundan sonra en az iki tane yavru yapıyor ve bu istatistik olarak belirtiliyor.
- 10:17Halep Keçisi Üretimi ve Gelir Hesaplaması
- Halep keçisi, aynı ırktan çoğalmalar yaparak para kazanma imkanı sunar.
- Bir keçi günde 1,5-5 kilo süt verebilir, bu da günde 15 litre süt anlamına gelir.
- Süt 10 liradan satıldığında günde 150 TL gelir sağlar.
- 11:40Peynir ve Lor Üretimi
- Günde 15 litre süt, 3 kilo peynir (5 kiloya 1 kilo peynir) olarak değerlendirilir.
- Peynir 50 liradan satıldığında günde 150 TL gelir sağlar.
- Peynir altı suyu (lor) 20 liradan satıldığında günde 40 TL gelir sağlar.
- 13:05Aylık Gelir Hesaplaması
- Günde 150 TL süt, 150 TL peynir ve 40 TL lor geliri toplamda 240 TL aylık gelir sağlar.
- Normal şartlarda ayda 300 TL daha ek gelir elde edilebilir.
- Sekiz ayda toplam 42 bin lira gelir elde edilebilir.
- 15:20Halep Keçisinin Avantajları
- Halep keçisi hem peynirinden hem de doğrudan para kazandırır.
- Sekiz ayda bir TL yem masrafı çıkmadan gelir sağlar.
- Konuşmacı altı aydır keçilerine yem vermeden bakabildiğini belirtiyor.
- 16:10Keçi Bakımı İçin Önemli Noktalar
- Keçi sahibi olmak için önce güzel bir barınak ve sütü değerlendirebilecek bir ortam gereklidir.
- Aşırı soğuk bölgelerde (6-8 ay kapalı kalınan yerlerde) keçi bakımı zorlaşır.
- Halep keçisi yem vermeden bakılabilir, konuşmacı kendi keçilerinden 2-2,5 litre süt alabildiğini belirtiyor.
- 18:32Doğal Beslenme ve Gelir Artışı
- Keçiler en doğal yem olan arpa veya kırmızı yemle beslenir.
- Sekiz ay boyunca yem verme derdi olmadan hayvanlar açık ortamda gezer.
- Sekiz aylık yavru dişi ise en az 2 bin lira, erkek ise aynı fiyatın altında verilmez, bu da toplam geliri artırır.
- 21:32Keçi Yavrulama ve Gelir Potansiyeli
- İlk doğumdan sonra keçiler ikivirgülkırk ortalamayla ikiz yavru yavrulama yapabiliyor.
- İyi bakılan Halep keçileri, bir yavrudan sonra ikinci ve üçüncü gebeliklerde minimum onbeş yavru verebiliyor.
- Onbeş damızlık keçi sekiz ay sonra ikibin liradan otuz bin lira değerinde olabilir, aylık gelir on bin lirayı bulabilir.
- 23:11Keçi Besiciliği ve Damızlık Satışı
- Konuşmacı, keçi sahibi olmak isteyenlere yardımcı olmak için damızlık hayvanlar sunuyor.
- Damızlık hayvanlar hamile kalacak şekilde seçiliyor ve Türkiye'nin her yerine gönderilebiliyor.
- Hayvanların teslim edildiği yerlerde, hayvanların daha iyi bakılması için fikirler veriliyor.
- 24:49YouTube Kanalı Hakkında Bilgilendirme
- Kanal yaklaşık beşbin aboneye sahip ve ayda bin abone civarında artış gösteriyor.
- YouTube'a abone olmak para ödemek demek değil, sadece bildirim almak ve video izlemek için internet kullanmak gerekiyor.
- Konuşmacı, takipçilerine kanalına abone olmalarını, beğenmelerini ve arkadaşlarına önermelerini istiyor.
- 28:23Keçilerin Beslenme Alışkanlıkları
- Keçicilikten peynir, lor, süt ve yoğurt gibi ürünler elde ediliyor.
- Keçiler yaklaşık sekiz-dokuz ay yem vermeden ot kurusu, ayrık otları, böğürtlenler ve farklı ağaç yapraklarını yiyebiliyorlar.
- Keçiler, akşam eve döndüklerinde yem verilmeyeceğini bildikleri için fazla yiyor ve yedek depolarını dolduruyorlar.