Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, bir çiftçinin fındık bahçesinde çotanak fertili gübre uygulamasını gösterdiği bir eğitim içeriğidir. Videoda çiftçi ve kameraman Hasan amca yer almaktadır.
- Videoda çotanak fertili gübrenin özellikleri (azot, amonyak, üre, fosfor, potasyum oksit gibi besin maddeleri) tanıtılmakta ve eğimli bir arazide nasıl uygulanacağı gösterilmektedir. Çiftçi, ocak başı 600-700 gram gübre gömmenin önemini vurgulayarak, çukur açma teknikleri, erozyona karşı dikkat edilmesi gereken noktalar ve gübreleme zamanlaması hakkında bilgiler vermektedir. Ayrıca, bu gübrenin toprağa gömülmesinin yavaş salınımlı olması nedeniyle daha etkili olduğunu ve mayıs ayında azot gübresi de atılması gerektiğini belirtmektedir.
- 00:04Çotanak Fertili Gübre Tanıtımı
- Doğu Karadeniz için Gübretaş'ın yaptığı Çotanak Fertili gübre tanıtılıyor.
- Gübre içeriğinde azot %20, amonyak %5, üre %15, nötrat amonyum sitrat, suda çözünür fosfor %12, suda çözünür fosfor %10, suda çözünür potasyum oksit %15 ve çinko bor bulunuyor.
- Gübre eğimli bir arazide fındık bahçesinde toprağa gömülüyor.
- 00:56Gübre Uygulama Yöntemi
- Gübre uygulaması için 1250 gramlık bir maşa kullanılıyor ve her ocakbaşına ocağın genişliğine göre 600-700 gram arası gübre veriliyor.
- Bahçede yaklaşık 18 ocak kazılmış ve bu işlem yaklaşık 25 dakika sürmüş.
- Ocaklar 8-10 santim derinliğinde açılıyor ve toprak yumuşak görünüyor.
- 02:19Gübre Uygulama Süreci
- Yarım saatte 20 ocak kazılmış ve eğimli arazide kazma hareketi gösteriliyor.
- Arazinin yaklaşık 60-70 derece daha fazla eğimi var ve yapraklar açmış durumda.
- Gübre toprağa gömülmesi gerekiyor çünkü yavaş salınımlı bir gübre ve toprağa gömme yükseltme yapıldığında %10-20 fayda alırken, toprağa gömme %80-90 daha fazla fayda sağlıyor.
- 03:40Gübre Uygulama Detayları
- Büyük ocaklarda 18-24 santim, dar ocaklarda 8-12 santim derinliğinde çukur açılması gerekiyor.
- Kazmanın ucu kökleri görüyor ve 15-20 santimlik derinliğe gübre gömülüyor.
- Çotanak Fertili ile azotlu gübre karıştırılmamalı, Çotanak Fertili gömülüp Mayıs ayında azot atılmalı.
- 06:56Gübre Uygulama Hızı ve Verim
- Ocakbaşı yaklaşık 2-3 dakika sürüyor ve çok zor bir iş değil.
- 10 dönümlük bir yeri bir kişi 100 ocak yaparak, iki kişi 20 dönümlük bir yeri yapabilir.
- Gübre toprağa gömülmesi gerekiyor, aksi takdirde güneşte uçup etki etmesi geç olur.
- 08:56Eğimli Arazilerde Gübre Uygulama
- Bahçenin bazı bölümleri bayağı eğimli ve normalde buralara set yapıp teraslama yapılması gerekiyor.
- Eğimli arazilerde çukur açıldığında erozyona sebep olabilir.
- Eğimli arazilerde toprağın %50-60'ı kökün alt tarafta, 10-15 santim yan taraflarda ve en az üstte bulunuyor.