Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, bir din adamının "Borsa İslam'da haram mıdır?" sorusuna verdiği cevabı içermektedir. Konuşmacı, İslam'da şirketleşmenin ve sermaye birleştirmenin önemini vurgulamaktadır.
- Videoda, İslam'da şirketleşmenin ve ortaklık yapmanın caiz olduğu, ancak Türkiye'deki borsa sisteminin bilinmezlik nedeniyle İslam'a uygun olmadığı açıklanmaktadır. Konuşmacı, Avrupa'daki borsa sisteminin daha şeffaf olduğunu, Türkiye'de ise şirketlerin bilanço verme sıklığının düşük olduğunu ve bu durumun borsada yalan ve hile yapılmasına yol açtığını belirtmektedir.
- Borsanın İslam Hukukunda Durumu
- Borsa Türkiye şekliyle İslam hukukunda caiz değildir.
- Şirketleşme İslam'ın emridir çünkü Müslümanlar sermaye birleştirerek güçlenmeli ve büyük işler yapmalıdır.
- İslam'a hizmet etmek ve hayır işi yapmak hem hayır hem de para kazanmak için önemlidir.
- 00:57Ortaklık ve Hisse Senedi
- Şirketleşme güzel bir şeydir ve İslam'da teşvik edilmiştir.
- İki kişi ortaklaşırsa ve birbirlerine hainlik etmezse, Allah da onlara ortak olur.
- Hisse senedi ortaklıkla devredilebilir, ancak bu bir akittir ve akdi geçerli olması için devredilen şeyin bilinmesi gerekir.
- 01:34Türkiye'deki Borsa Sisteminin Sorunları
- Türkiye'de borsada oynayanlar şirketin durumunu bilmeden hisse satın alabilirler.
- Avrupa'da devlet her şirketin özel bölümünü takip eder ve şirketin durumunu her an bilir, ancak Türkiye'de yılda bir defa bilanço verilir.
- Türkiye'de şirketler vergiden kaçmak için dürüst davranmayabilir, bu nedenle hisse senedi satın alırken şirketin gerçek durumunu bilmeden işlem yapmak caiz değildir.