Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, ambalaj beyanı konusunda bilgilendirici bir eğitim içeriğidir. Konuşmacı, ambalaj beyanının nasıl yapılacağını ve gerekliliklerini detaylı şekilde anlatmaktadır.
- Video, ambalaj beyanının ne olduğu, hangi firmaların yapması gerektiği ve beyan sürecinin nasıl gerçekleştirileceği konularını ele almaktadır. Ambalaj beyanının her sene Şubat ayında yapılması gerektiği, piyasaya sürülen ambalaj miktarının yılda 3000 kilogramdan az olması durumunda belgelendirmeden muaf olunabileceği ve geri kazanma oranlarının zamanla artacağı belirtilmektedir. Ayrıca, sisteme giriş yapma, Ek-5B listelerini doldurma ve geri kazanma oranlarını hesaplama gibi pratik bilgiler de sunulmaktadır.
- Ambalaj Beyanı Hakkında Genel Bilgiler
- Ambalaj beyanı, çevre.gov.tr adresinden online olarak yapılır.
- Üretim sonucu oluşan ürünlerin ambalajlayıp piyasaya süren tüm firmaların ambalaj beyanı yapması zorunludur.
- Piyasaya sürülen ambalaj miktarı yılda üçbin kilogramdan az ise belgelendirmeden muaf olunur, ancak ambalaj beyanı yapmak zorundadır.
- 00:25Geri Kazanma Oranları ve Zamanlaması
- 2010 yılında piyasaya ambalaj süren firmaların geri kazanma oranı %35'ti, 2012 yılından bu yana bu oran %40'a çıkmıştır.
- Zamanla geri kazanma oranı %45-50 şeklinde giderek artırılacaktır.
- Ambalaj beyanı her sene Şubat ayında yapılır; örneğin 1 Ocak 2014 ile 31 Aralık 2014 tarihleri arasındaki ambalajların beyanı 2015 yılı Şubat ayında yapılır.
- 00:58Ambalaj Beyanı Yapma Süreci
- Ambalaj beyanı için önce İçişleri Şehircilik Müdürlüğü'nde kullanıcı adı ve şifre talep edilmelidir.
- Sisteme giriş yapıldıktan sonra, piyasaya sürdüğünüz ambalaj miktarını Ek-5B1 listesinde, geri dönüşüm ve bertaraf işlemi gerektiren atıkları Ek-5B2 listesinde belirtmelisiniz.
- Ek-5C'de depo-depozito yöntemiyle piyasaya sürdüğünüz ambalajları, Ek-5D'de ambalajlarınızı tedarik ettiğiniz yer ve miktarı girmelisiniz.
- 02:01Geri Kazanma ve Belgelendirme Gereklilikleri
- Ambalaj beyanı yaparken yurt dışına sürdüğünüz ambalajların belgelendirmesi yapılmaz, belgelendirmesinden muaf olunur.
- Yurt içinde piyasaya sürdüğünüz ambalajların %40'ını geri kazanıp, belgelendirip sisteme yüklemeniz gerekir.
- Geri kazanılan ambalajları belgelendirmesi yapıp, belgelendirmeyi yapan bir firmayla iletişime geçerek sisteme yükleyerek ambalaj beyanınızı tamamlarsınız.