• Yapay zekadan makale özeti

    • "Yeşil Ekonomi" programında Yaşam Mimarı Ağaoğlu'nun sunduğu bu röportajda, psikolojik durum, sosyal durum ve ekonomiye bakış açısı konularında uzman olan Acar Baltaş konuk olarak yer almaktadır.
    • Röportajda yeşil ekonomi, mutluluk kavramı, değerler ve bunların toplumsal ilişkilerdeki rolü ele alınmaktadır. Video, insanların mutluluğunun gelirle sınırlı olmadığını, dünyanın en mutlu insanlarının yaşadığı yerlerdeki faktörleri ve değerlerin toplumsal önemini açıklamaktadır. Ayrıca, yeşil ekonomi ile ilgili maliyetler, liderlik düzeyindeki değer bilgi düzeyi ve gelişmekte olan ekonomilerde bu konudaki durumlar da tartışılmaktadır.
    • Röportajda Hasankeyf örneği üzerinden değerlerin önemi, değer hiyerarşisi kavramı yedi düzeyde anlatılmakta ve iş güvenliği, işçi sağlığı konularında Türkiye'deki durum Soma maden kazası ve Mecidiyeköy inşaat kazası gibi örneklerle açıklanmaktadır.
    00:41Yeşil Ekonomi ve Psikolojik Durum
    • Yeşil ekonomi programında Acar Baltaş, psikolojik durum, sosyal durum ve ekonomiye bakış açısı konularında değerlendirmeler yapacak.
    • Türkiye'nin psikolojisi son gelişmelerden sonra ikiye bölünmüş durumda.
    • Mutluluk geçmişte iyi anların toplamı olarak algılanırken, bugün hatırlayan benlik (geliri yüksek ülkeler) ve yaşayan benlik (düşük gelirli ama kendini iyi hisseden ülkeler) olarak ikiye ayrılıyor.
    02:48Ekonomik Bakış Açısı ve Mutluluk
    • Ekonomiye bakış açısının önemi, gelir dağılımı, sürdürülebilirlik ve çevreye duyarlı ekonomi gibi faktörlerle ilgilidir.
    • İnsanların mutluluğunda gelirleri belirli bir seviyeye kadar (aile başına yaklaşık 100 bin lira civarında) insanların hayatını daha iyi yaşaması ve kendini daha iyi hissetmesine yardımcı oluyor.
    • En mutlu insanların yaşadığı yerlerde yaya yollarının çokluğu, reklam panolarının olmayışı, bisiklet parkurlarının çokluğu ve alışveriş saatlerinin sınırlanmış olması gibi faktörler bulunuyor.
    05:21Londra Örneği ve İstanbul Karşılaştırması
    • Londra'da iş bittiğinde ana caddelerde insanların bir kısmı koşarak, bir kısmı bisikletle dönüyor ve şehir içinde trafik çok sakin.
    • Londra'da şehir içine giriş için özel arabalar için ciddi bir para ve park parası uygulanıyor, bu nedenle insanlar kitle ulaşımı araçlarını tercih ediyor.
    • İstanbul'da ise yüksek binalar yapılsa bile, Maslak'ta çalışanlar ofislerinden ana yola varmaları 45 dakika sürüyor, bu da yeni kurulan yaşam alanlarının sıkışıp kalmasına neden oluyor.
    08:37İnşaat Endüstrisi ve Bakış Açısı
    • İnşaat firmaları, ne kadar metrekaresini kullanabilirse maliyetlerini düşürdüğünü, ne kadar yükseğe çıkarsa maliyetlerini daha da düşürdüğünü düşünüyor.
    • Bu bakış açısı sadece inşaat firmaları için değil, fabrika yapanlar ve otel yapanlar için de geçerli.
    • Kültürlerarası araştırmalarda toplumların çeşitli özelliklerini saptarlar ve Türkiye yakına odaklı bir ülke olarak 30'larda yer alıyor.
    10:30Kamu Otoritesinin Rolü
    • Müteahhit, otel yapan ve evinde oturan herkes kendi alanını genişletmek ister, önemli olan kamu otoritesinin regüle etmesidir.
    • Kamu otoritesi regüle etmediği zaman yapamayan, yapanı gösterip haksızlığa uğradığını düşünüyor.
    • Büyük gökdelenlerin otoparkları göstermelik olup, sadece o binada bulunan şirketlerin genel müdürlerinin arabalarını koyabileceği kadardır.
    11:52Değerlerle İlgili Tartışmalar
    • Hasankeyf gibi değerli yerlerin korunması ve baraj yapılması gibi konularda farklı değerler arasında tartışmalar yaşanabilir.
    • İnsanlar birbirini ikna edemez ancak güçlü olan karşısındakini razı edebilir, ancak bu durumda gelecek kuşaklar ve içinde yaşayan insanlar bedel öder.
    • Değerlerle ilgili bir problemimiz var ve bu konuda çözüm bulmak için değer hiyerarşisi bilinci yaratmak gerekir.
    15:40Değer Hiyerarşisi
    • Değer hiyerarşisinin ilk düzeyinde temel ihtiyaçlar (şirketler için karlılık, insanlar için sağlık ve ekonomik güvence) yer alır.
    • İkinci düzeyde ilişki ihtiyacı (insanlar için arkadaşlık ve aile, şirketler için müşteriler ve tedarikçilerle iyi geçinmek) bulunur.
    • Üçüncü düzeyde özgüven ve başarı (kişisel olarak hayranlık ve taklit, şirketler için takdir edilmek ve örnek alınmak) yer alır.
    16:31Değer Hiyerarşisinin Üst Düzeyleri
    • Dördüncü düzeyde dönüşüm ve daha iyi olma arzusu bulunur, bunun için cesaret gerekir.
    • Beşinci düzeyde kişi yaşadığı sistemle uyum halinde olur, çalışmaktan gurur duyar ve kendini değerli hisseder.
    • Altıncı düzeyde fark yaratma (fiziki çevrede fark yaratma, gönüllü çalışmalara katılmak, mentorluk yapmak) ve yedinci düzeyde dünyayı gelecek kuşaklara bırakmak (bilgelik, alçakgönüllülük, katkıda bulunmak) yer alır.
    18:54Değerlerin Önemi
    • Din maneviyatı geliştirmek için etkili bir araçtır, ancak din olmadan da vicdan geliştirilebilir.
    • Vicdan geliştirilmezse, kamu yararını yapmanın gurur verici olduğunu anlatamazsak, insanlar büyüdüklerinde "bunun bana ne faydası var" diye bakarlar.
    • Her yöneticide kendi bilinç düzeyinde yönetir, sadece sayılara ve sonuçlara bakanın adı ya kriz yöneticisi ya da muhasebeci olur.
    20:29Değerlerin Maliyeti ve Faydaları
    • Değerler kısa vadede ayak bağı, başa bela, hazzına engel ve can sıkıcıdır.
    • Değerler kararlar için pusula sağlar, toplumlar için düzen sağlar ve uzun vadede itibar ve saygınlık kazandırır.
    • İnsanlar temel inançlarıyla çelişen bir şeyle karşılaştıklarında inançlarını değiştirmezler, gerçeği değiştirirler, bu nedenle insanlara heyecan yaratacak ipuçları vermek gerekir.
    23:11Yeşil Ekonomi ve Maliyetler
    • Yeşil ekonomi projeleri bilançoda masraf kalemidir ve aktife yazılsa bile sonunda hissedarların kazanacağı getiriden düşer.
    • Büyük hissedarlar bu projelere karşı çıkabilir, ancak yöneticiler gelecekte çocuklarına bırakabilecekleri ve gurur duyacakları bir dünya için çalıştıklarını belirtirler.
    • Liderlik düzeyindeki yedi ve altıncı düzeydeki kişiler, yeşil ekonomi projelerine yatırım yaparak irade ve kararlılık gösterirler.
    24:20Gelişmekte Olan Ekonomilerde Yeşil Ekonomi
    • Gelişmekte olan ekonomilerde önemli olan başlamak ve o yönde ilerlemektir.
    • Türkiye iş güvenliği yasasında madencilik ve inşaat sektöründe uluslararası standartların doğru olduğunu biliyor ancak bunları imzalamak maliyetleri artıracak ve bazı kişileri rahatsız edecektir.
    • Bu standartları imzalamak uzun vadede kaçınılmaz bir şeydir, aksi takdirde şehirler yaşanmaz hale gelecektir.
    25:37Maliyetlerin Önemi
    • İş güvenliği ve işçi sağlığı konularında doğru uygulanmazsa, olumsuzluk halindeki maliyet baştanki maliyetin çok üstünde olabilir.
    • Soma'daki madenin başkanı kazadan beş gün önce maliyetin 134 dolardan 24 dolara indirildiğini, bu bir mucize değil rasyonel çalıştırma sistemi işi olduğunu söylemiştir.
    • Mecidiyeköy'deki inşaat kazasında ise öncelik olarak inşaatın belirlenen tarihte bitmesi hedeflenmiş, bu da maliyetlerin daha yüksek olmasına neden olmuştur.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor