Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, bir eğitmen ve Yunus Emre adlı bir öğrencinin yer aldığı yapı tasarım ve analiz eğitim içeriğidir. Eğitmen, yapı tasarım programında adım adım işlemler göstermektedir.
- Video, yapı elemanlarının isimlendirilmesi, plak sürekliliği oluşturma, data kontrolü yapma ve hurda döşeme tanımlama gibi temel yapı tasarım adımlarını kapsamaktadır. Ayrıca 2018 deprem yönetmeliğine uygun panel ve kolon boyutlarının belirlenmesi, kolon kesitlerinin büyütülmesi ve analiz için gerekli lisanslama bilgileri de paylaşılmaktadır. Video, analiz sonuçlarının gösterilmesi ve hataların daha sonraki derslerde inceleneceği bilgisiyle sonlanmaktadır.
- 00:09Yapı Elemanlarının Isimlendirilmesi
- Yapıdaki elemanlar rastgele atıldığında otomatik isimlendirilmez, düzenleme yapıldığında isimlendirme bozulabilir.
- Tüm katlar ve elemanlar tek seferde seçilebilerek isimlendirme yapılabilir.
- Isimlendirme işlemi yapıldıktan sonra tüm yapıdaki elemanlar doğru şekilde tanımlanmış olur.
- 01:01Plak Sürekliliği
- Plak sürekliliği, aynı kodlu, aynı şekilde ve aynı düzlemde olan plakların üstündeki plak donatlarını birbirine geçirmesini sağlar.
- Plakların yönleri farklı olduğunda (örneğin biri Y yönünde, diğeri X yönünde) geçiş söz konusu olmaz.
- Plak sürekliliği için otomatik yapı sürekliliği seçeneği kullanılır ve program kendisi birbirine yakın olan ve aynı tipte olanları birleştirir.
- 02:51Data Kontrolü ve Döşeme Düzenlemeleri
- Kayıt yapmadan önce data kontrolü yapılmalı, program yapızdaki hataları gösterir.
- Hurda döşeme, eni boyunu iki katını geçen döşemelerdir ve bu döşemelere özel yön verilmesi gerekir.
- Hurda döşemelerde kalınlık 14 cm olarak değiştirilmeli ve yönü (X veya Y) belirlenmelidir.
- 04:58Panel ve Kolon Düzenlemeleri
- 2018 Deprem Yönetmeliğinde paneldeki boşluk oranı %20'yi geçemez, kolon genişliği panel uzunluğunun %20'sinden az olamaz.
- Kolon büyütmeleri en üst kattan yapıldığında tüm katlar otomatik olarak büyür, küçültmeler ise en alta yapıldığında tüm katlar küçülür.
- Yapılan değişikliklerin üst katlarda da kontrol edilmesi gerekir.
- 08:24Analiz ve Sonuçlar
- Yapının analiz için hazır olması durumunda plak sürekliliği tekrar yapılır ve proje kaydedilir.
- Analiz yapabilmek için programın lisansı (dongle) gereklidir, aksi takdirde sadece 5 kata kadar çözüm yapılabilir.
- Analiz sonrası hatalar kırmızı renk ile gösterilir ve düzeltme işlemleri sonraki derste ele alınacaktır.