Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, bir eğitim içeriği olup, konuşmacı yapay sinir ağları konusunda bilgi vermektedir.
- Video, yapay sinir ağlarında parametre başlatma (initialization) işlemini anlatmaktadır. Konuşmacı, katmanların nasıl tanımlanacağını, nöronların nasıl hesaplanacağını ve ağırlık değerlerinin (weight) nasıl rastgele başlatılacağını açıklamaktadır. Özellikle l katmanlı bir ağ için parametre başlatma işlemi, her katmanın nöron sayısı ve girdi boyutu üzerinden nasıl hesaplanacağı detaylı olarak anlatılmaktadır. Video, ileri yayılım işleminin bir sonraki videoda anlatılacağı bilgisiyle sonlanmaktadır.
- Parametre Başlatma İşlemi
- Önceki videoda gösterilen tabloya göre initiallice parametresi başlatılması gerekiyor.
- Parametre başlatma işlemi, haftada bir yer ayırmak için yapılır.
- L tane katman var ve her katmanda farklı nöron bulunur.
- 00:36Layers Parametresi
- Layers parametresi, katmanları algılamak için kullanılır ve 3, 4, 4, 5 şeklinde giden bir dizidir.
- Gizli katmanlar (hidden layer) olarak adlandırılır ve katman sayısı kadar gizli katman vardır.
- Giriş (x) değeri, katmanların nöron sayılarını belirtmek için kullanılır.
- 01:54Ağırlık Değerleri
- Ağırlık değerleri, her bir katmanda z ve x artı b şeklinde uygulanır.
- Ağırlık değerlerinin boyutu (shape), katmanda kaç tane nöron var, önceki katmanda kaç tane nöron var ve kaç tane girdi var şeklinde belirlenir.
- Genelleştirildiğinde, ağırlık değeri l'nin katman için n l'nin katmandaki kaç tane nöron var, kaç tane girdi var ve bir önceki katman l eksi bir bl için n ly bir o kadar olur.
- 03:44Parametre Başlatma İşlemi
- Initialize all parmaters işlemi başlatılır ve l tane parametre vardır.
- Parametre başlatma işlemi için bir döngü oluşturulur ve range bir'den l ye kadar tekrarlanır.
- Ağırlık değerleri random olarak başlatılır çünkü her katmandaki nöronlar random başlatılmazsa, weight değerleri eşit olur ve bu durum lineer c bir olarak düşünülmemelidir.