• Buradasın

    Sağlık Bilimleri Bölümleri ve Meslekleri Hakkında Bilgilendirme Programı

    youtube.com/watch?v=Ib-LNIS03bU

    Yapay zekadan makale özeti

    • Ülke TV'de yayınlanan "Hayat Tercihi" programında, Üsküdar Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ahmet Kondr (Dil ve Konuşma Terapisi Bölüm Başkanı), Prof. Dr. Aktuğ Ertekin (Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı), Doç. Dr. Burak Öztürk (Odyoloji Bölüm Başkanı) ve Ece Özenç (Tercih İşlemleri Hakkında Bilgilendirme) yer almaktadır.
    • Program, sağlık bilimleri alanındaki üç farklı bölüm olan Dil ve Konuşma Terapisi, Odyoloji ve Çocuk Gelişimi'nin tanıtımını içermektedir. Her bölümün eğitim programları, kontenjanları, puan türleri, iş imkanları ve istihdam durumu hakkında detaylı bilgiler verilmektedir. Ayrıca, üniversite tercih süreci ve öğrencilerin dikkat etmesi gereken hususlar da ele alınmaktadır.
    • Videoda ayrıca bu mesleklerin gerekli kişilik özellikleri, gerekli beceriler ve sosyal medya üzerinden gelen sorulara cevaplar da paylaşılmaktadır. Programın bir sonraki bölümünde felsefe, psikoloji ve sosyoloji konularının işleneceği belirtilmektedir.
    00:04Üniversite Tercihi Programı
    • Üniversite adaylarının rehber programı "Hayat Tercihi" programında bölüm ve meslekleri tanıtma amacıyla üç bölüm ele alınacak.
    • Programda dil ve konuşma terapisi, odyoloji ve çocuk gelişimi bölümleri tanıtılacak.
    • Üsküdar Üniversitesi'nden dört isim, doğru meslek ve üniversite seçiminin püf noktalarını ele alacak.
    01:30Program Katılımcıları
    • Prof. Dr. Ahmet Kondr, Üsküdar Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölüm Başkanı.
    • Prof. Dr. Aktuğ Ertekin, Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı.
    • Doç. Dr. Burak Öztürk, Odyoloji Bölüm Başkanı.
    • Ece Özenç, üniversite tercih süreçleri hakkında bilgi verecek.
    02:27Üniversite Tercihi Süreci
    • Tercih işlemleri 14 Temmuz tarihine kadar devam edecek ve öğrenciler tercihlerini bireysel olarak yapabilecekler.
    • Tercihler AİS ÖSYM adresinden kimlik ve şifre girerek yapılabilir, tercihlerin alındığına dair uyarı mesajı alınmalı.
    • Öğrencilere 30 tercih hakkı veriliyor ve 14 Temmuz saat 23:59 itibarıyla tercihler sonlanacak.
    03:44Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü
    • Dil ve konuşma terapisi Türkiye'de lisans programı olarak yeni, ancak geçmişi yaklaşık 30 yılı buluyor.
    • Bu meslek, iletişim, dil ve konuşma bozuklukları, ses ve yutma bozukluklarının teşhisini, tedavisini ve araştırmalarını yapan bir meslek elemanı yetiştiriyor.
    • Dil ve konuşma terapisi, bebeklik çağından yetişkinlik dönemine kadar gelişimsel ve sonradan ortaya çıkan iletişim bozukluklarıyla ilgileniyor.
    05:45Mesleğin Alanları ve Tercih Koşulları
    • Dil ve konuşma terapisi alanında sağlık sektöründen çocuk hekimleri, pediatriler, kulak burun boğaz, plastik cerrahiler, psikologlar, nörolojiler ve nöroşürgeiler başvurular yapıyor.
    • Üsküdar Üniversitesi'nde MF3 puan türüyle alınan bölüme 180 barajını geçmek gerekiyor.
    • Üsküdar Üniversitesi'nde bu yıl toplam 70 öğrenci alınacak, bunların 75'i ücretli, 5'i tam burslu olacak.
    07:51Odyoloji Bölümü
    • Odyoloji de geçmiş tarihine sahip olmasına rağmen yeni bir alan gibi görünüyor, yaklaşık 35-40 senelik bir geçmişi var.
    • Eskiden yüksek lisans ve doktora şeklinde süren odyoloji programı şimdi lisans programı şeklinde dönmüş.
    • Lisans programına geçilmesinin nedeni, yüksek lisans ve doktora programlarıyla yeterli mezun verememesi ve ülkeye hizmet etmenin zorluğu.
    09:00Odyoloji Bölümü Hakkında
    • Odyoloji, işitme ve denge bozukluklarının oluşmasının önlenmesi, tanılanması ve rehabilitasyonu ile ilgilenen tanılayıcı ve rehabiltatif bir alanıdır.
    • İşitme cihazı uygulamaları, biyonik kulak, koklear implant uygulamaları ve işitsel algı becerilerini geliştirme uygulamaları odyolojinin rehabilitasyon alanını oluşturur.
    • Odyolojistler kulak doktoru olarak tanımlanmaz, hekimlerle birlikte çalışma yaparlar ancak farklı bir meslektir.
    10:43Çocuk Gelişimi Bölümü
    • Çocuk gelişimi, 18 yaş altındaki kişilerde ortaya çıkan bozuklukların düzeltilmesi veya sağlıklı kişilerde bu becerilerin geliştirilmesine yönelik bir bilim dalıdır.
    • Bölüm dört yıllık lisans programı ve iki yıllık önlisans programı sunmaktadır, önlisans mezunları dört yıllık programa geçiş yapabilir.
    • Türkiye'nin genç ve dinamik toplumu nedeniyle çocuk gelişimi alanında iş imkanları son derece iyi olup, akademisyenlik yapmak isteyenler için büyük ihtiyaç vardır.
    12:00Bölüm Kontenjanları ve Puan Türleri
    • Odyoloji'nin 2023 kontenjanı devlette 736, özelde 1135, Üsküdar Üniversitesi'nde 70'dir.
    • Dil konuşma terapisi için devlette 74, özelde 1135, Üsküdar Üniversitesi'nde 70 kontenjan bulunmaktadır.
    • Çocuk gelişimi devlette 693'ten 724'e, özel ve vakıf üniversitelerinde 521'den 899'a yükselmiş, Üsküdar Üniversitesi'nde 80 kontenjan vardır.
    • Odyoloji MF3 puan türüyle, çocuk gelişimi TM3 puan türüyle alınmaktadır.
    13:05Tercih Stratejileri
    • Tercih yaparken başarı sıralarının yarısı kadar üst tercihten başlayıp, başarı sıralarına doğru inmek ve en son başarı sırasının yarısı kadar tercih yapmak tercihi garantileştirecektir.
    • TS ve yabancı dil alanlarında tercih yapacak öğrencilerin başarı sıralarını ve birazcık alt başarı sıralarında yoğunlaşmaları önerilmektedir.
    • Bu yıl TS ve yabancı dilde yaklaşık sekiz öğrencide bir kişi kontenjanlara yerleşmiş olacak.
    14:11Dil ve Konuşma Terapisi Eğitimi
    • Dil ve konuşma terapisi eğitiminde geniş bir yelpazede, tıp fakültesinde pratisyen hekim yetiştirme modeline benzeyen bir model kullanılmaktadır.
    • Eğitim üç ana bacağa ayrılmıştır: biyolojik ve tıbbi bilimler, davranış bilimleri, dilbilim ve uygulama.
    • İlk üç yıl kuramsal ve uygulamalı dersler, dördüncü yıl bitirme projesi ve haftanın dört günü merkezlerde uygulama yapma fırsatı sunulmaktadır.
    17:24Uygulama Alanları
    • Dil ve konuşma terapistleri hastanelerde çeşitli disiplinlerde (nöroloji, kulak burun boğaz, plastik cerrahi) çalışan sağlıkçılara destek olabilir.
    • Özel eğitim merkezleri ve devletin açtığı merkezlerde de uygulama yapabilirler.
    • Hastanelerde baş ve boyunla ilgili alanlarda, nöroloji, kulak burun boğaz ve plastik cerrahi alanlarında çalışan sağlıkçılara destek olmak üzere çalışabilirler.
    17:57Dil ve Konuşma Terapisti Mesleği
    • Milli Eğitim Bakanlığı'nın neredeyse her ilçede bulunan rehberlik ve araştırma merkezleri, özel gereksinimli bireylerin teşhis ve yönlendirmelerinin yapıldığı yerlerdir.
    • Şu anda hiçbir rehberlik ve araştırma merkezinde iletişim, dil ve konuşma bozuklukları ile ilgili değerlendirme yapılamıyor çünkü yeterli sayıda yetişmiş dil ve konuşma terapisti yoktur.
    • Dil ve konuşma terapistleri özel eğitim merkezlerinde veya kendi açtıkları merkezlerde çalışabilirler.
    18:51Dil ve Konuşma Terapisti İstihdam Durumu
    • Amerika Birleşik Devletleri'nde en çok tercih edilen ilk on meslek arasında bir odyoloji gelir, bir de dil ve konuşma terapisi gelir.
    • Amerika'da genel nüfusa göre bir dil ve konuşma terapistine 3.500 kişi düşerken, Avrupa Birliği'nde bu 6.500-7.000 civarındadır.
    • Türkiye'de bir dil ve konuşma terapistine şu anda 1 milyon kişi düşerken, en kötü ihtimalle Avrupa Birliği seviyesine ulaşabilmek için 30 yıl kadar süreye ihtiyaç vardır.
    20:02Dil ve Konuşma Terapisti Mesleğinin Geleceği
    • Mezun olan dil ve konuşma terapistlerinin en az 30 yıl meslekte herhangi bir sorun yaşamayacakları, istihdama ilişkin bir problem yaşamayacakları gösterilmektedir.
    • 30 yıl sonra da onlar emekli olmaya başladıkça ihtiyaç artacağı için dil ve konuşma terapisti ihtiyacı Türkiye'de hiçbir zaman bitmeyecektir.
    • Sağlık sektörü ile çok yakın işbirliği içerisinde olan bu meslek, psikoloji ile öyle psikolojik yanında tatmin eden, insani pek çok yönden tatmin eden ve keyifli bir meslek olarak tanımlanmaktadır.
    21:31Odyoloji Mesleği
    • Odyolojide dünya şartlarında özellikle gelişmiş ülkelerde üst düzey mesleklerden birisidir.
    • Odyologlar genellikle hastaneler, devlet, özel ve üniversite hastanelerinde çalışırlar.
    • Türkiye'de yenidoğan işitme taraması zorunludur ve işitme kaybı riskli bebeklerin tanılanması ve rehabilitasyonu odyologun işidir.
    22:50Odyoloji Mesleğinin Çalışma Alanları
    • Odyolojide akademik kariyer açısından ciddi boşluklar vardır ve rekabet yoktur.
    • Özel eğitim kurumlarında odyologluk bulunması gereken meslek elemanlarından biridir ancak henüz bu talebi karşılayacak yeterli odyolog durumu yoktur.
    • İşitme cihazı sektöründe Türkiye'de yaklaşık 550 firma bulunurken, benzer nüfuslu Almanya'da 6.000 firmadır ve bu sektörün büyümesi için meslek elemanına ihtiyaç vardır.
    24:47Odyoloji Mesleğinin Geleceği
    • Odyolojinin durumu dil ve konuşma terapisinin durumuna benzer şekilde ilerleme göstermektedir.
    • Geleceğin gerçekten en iyi mesleklerinden biri olarak değerlendirilmektedir.
    • Toplumda çocuklar olduğu sürece bu mesleğe mutlaka ihtiyaç olacak ve genç, dinamik nüfusu olan Türkiye'de istihdamla ilgili hiçbir sıkıntı olmayacaktır.
    25:54Çocuk Gelişimi Mesleği
    • Çocuk gelişimi mezunları Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı, Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nda görev yapabilirler.
    • Milli Eğitim Bakanlığı'nın okul öncesi eğitim bölümlerinde, medya, çocuk mahkemeleri ve özel anaokullarında çalışabilirler.
    • Hem engelli çocuklara yönelik hastanelerde çocukların yoğun yattığı yerlerde hem de sağlıklı çocukların toplumun genel sağlığının iyi gelişmesi için destek verebilirler.
    27:01Akademisyen İhtiyacı ve Yabancı Dil Önemi
    • Yükseköğretim sektöründe, özellikle yeni alanlarda akademisyen ihtiyacı çok fazladır ve üniversiteler sürekli yeni üniversiteler açmaktadır.
    • Akademisyen olabilmek için gençlerin istekli olması önemlidir, ancak mesleklerinde daha iyi olabilmeleri ve akademik dünyada yer edinmeleri için yabancı dillerini geliştirmeleri gerekir.
    • Dil ve konuşma terapistliği, odyoloji gibi alanlarda literatürün önemli bir kısmı İngilizce olduğu için yabancı dil becerileri çok önemlidir.
    28:27Dil ve Konuşma Terapisi Alanındaki İhtiyaç
    • Dil ve konuşma terapisi bölümleri akademisyen bulmakta zorlanmaktadır çünkü uzun yıllardır piyasada çalışanlar üniversitede çalışmaya fazla zaman bulamamaktadır.
    • Bu alanlarda maddi gelirler iyi olmasına rağmen, gençler akademisyenlik tercih etmemektedir.
    • Dil ve konuşma terapisi "geleceğin mesleği" değil, "bugünün ve yarının mesleği" olarak tanımlanmalıdır çünkü şimdiden eleman ihtiyacı vardır.
    29:54Sosyal Medya Soruları ve Tercih Önerileri
    • İzleyicilerden gelen sosyal medya sorularına cevap verilmektedir, ancak sürenin kısıtlı olması nedeniyle tüm sorulara cevap verilememektedir.
    • Sıralama ve TM puanıyla ilgili sorulara cevap verilmekte, TM 3'le alınıp alınmayacağına dair bilgi verilmektedir.
    • Sosyoloji, psikoloji, felsefe gibi benzer alanların birbirine yakın olduğu ve TM 3'le alınabileceği belirtilmektedir.
    31:29Mesleğe Uygun Kişilik Özellikleri
    • Dil ve konuşma terapistliği mesleğinde insanı sevmek ve sabırlı olmak birinci şarttır.
    • Odyolojide duygusal zeka (EQ) daha önemli olup, meslektaşı farklı yaş gruplarıyla çalışabilmek ve iyi iletişim kurabilmek için gerekli olan beceridir.
    • Yapılan işi zevkle yapmak ve maddi kazanç ile birleştiğinde daha başarılı olunabilir, bu nedenle ilgili üniversiteleri ziyaret edip oradaki insanlarla konuşmak faydalı olacaktır.
    35:08Odyoloji Tercihinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
    • Odyoloji klinik bir alandır ve eğitimi uygulamaya dayanır, bu nedenle okulda pratik uygulama alanı olmalıdır.
    • Akademik eksiklik mesleki istihdam alanı oluşturmakla birlikte şu an bir sorun oluşturmakta, bu nedenle okulda hoca kadrosunu incelemek ve hocalarla görüşmek önemlidir.
    • Üsküdar Üniversitesi Odyoloji Bölümü'nde poliklinikler bulunmaktadır ve öğrencilerin hocalarla görüşmeleri tavsiye edilmektedir.
    36:32Çocuk Gelişimi ve Pedagoji Hakkında Bilgiler
    • Çocuk gelişimi alanında insan sevgisi ve çocuk sevgisi gereklidir, çünkü genellikle sorunlu çocuklar ve aileleriyle çalışılır.
    • Bu işi seçerken demoralize olmayacak bir ruh yapısına sahip olmak, analitik düşünmek ve çok sabırlı olmak gerekir.
    • Pedagoji eski bir kavramdır ve şu anda pedagoji diye bir meslek ünvanı yoktur, çocuk gelişimi bölümleri sağlık bilimleri fakültesi veya eğitim fakültelerinde bulunur.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor