• Buradasın

    TUS Sınavı İçin Yeni Tıp ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği

    youtube.com/watch?v=p8pK8Ns04lI

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, Ankara Merkez'de bir sunucu ve Sami abi (Fındık Hoca) adlı uzman arasında geçen röportaj formatında bir bilgilendirme içeriğidir.
    • Video, 3 Eylül Cumartesi akşamı yayınlanan yeni tıp ve diş hekimliğinde uzmanlık eğitimi yönetmeliği hakkında detaylı bilgiler sunmaktadır. Yönetmelikte mezun olmadan sınava girilemez, internlerin sınava giremeyeceği, sınavların 2023'ten itibaren her ay iki kez yapılacağı gibi önemli değişiklikler açıklanmaktadır.
    • Ayrıca videoda puan kesintileri, asistanlık süresince yapılan tercihlerin etkileri, uzmanlık dalına geçiş koşulları, nöbet sayılarının sınırlanması, mecburi hizmet kuralları, istifa süreçleri ve TUS sınavına giriş koşulları gibi konular ele alınmaktadır. Sunucu, izleyicilerden gelen sorulara cevap vererek sınav hazırlık sürecinde dikkat edilmesi gereken noktaları da paylaşmaktadır.
    00:16Tıp ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği
    • 3 Eylül Cumartesi akşamı gece yarısı Tıp ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği (TOA) yayınlandı.
    • Yönetmelik, TUS sınavından hemen iki gün önce yayınlandı ve içeriğinde önemli değişiklikler yapıldı.
    • Yönetmelik, sürekli update'lerle güncellenerek devam eden bir yönetmelik olup, sadece bazı maddeleri yeni.
    01:25Yönetmeliğin Yayınlanma Nedeni
    • Yönetmelik gece yarısı yayınlandı çünkü Sağlık Bakanlığı yönetmeliği Pazartesi ya da Salı günü yayınlanmak üzere Cumhurbaşkanlığı'na gönderiyor.
    • Cumhurbaşkanlığı'nda olağandan daha hızlı bir proses ile Cumhurbaşkanının onayına sunuluyor ve o günkü resmi gazeteye veriliyor.
    • Bu nedenle sınavdan bir gün önce yönetmelik çıkmış oluyor.
    02:22Yönetmeliğin İçeriği ve Değerlendirmesi
    • Yönetmelikte bazı noktalar bakan'ın açıklamalarıyla uyumlu.
    • Hekimlerin gelirlerinde, özlük haklarında iyileştirmeler yapılacak, asistan sayıları artacak ve nöbet sayısı azalacak.
    • Mobbing için çok bir şey yapılamayabilir, bu konuda hekimlerin haklarını aramaları gerekiyor.
    03:38Başvuru Koşullarındaki Değişiklikler
    • Sınav günü itibariyle mezuniyetin bakanlıkça tescil edilmiş olma şartı getirildi.
    • Eskiden tercih anında mezuniyetinin tescil edilmesi yetiyordu, şimdi sınav anında mezun olup olmadıklarını kontrol edecekler.
    • Internler artık sınava giremiyorlar ve üniversiteden mezuniyetlerini ötelememeleri gerekiyor.
    07:12Sınav Sayıları ve İçeriği
    • Yönetmeliğe "sorular ÇEPE uygun olacak" maddesi eklendi, bu uyduruk sendromları ve milyonda bir görülen hastalıkları sorgulamasının önüne geçmek için.
    • DUS ve YUDUS sınavları 2023'ten itibaren her yıl iki kez yapılacak.
    • Yabancı dil sınavında İngilizce, Almanca, Fransızca'dan 50'ye denk gelecek olması ve geçerlilik süresinin başvuru tarihini kapsaması yeterli.
    10:14Tıp Sınavı Muafiyeti ve Puan Kesintileri
    • Tıp dilinin tarihlerini gözetlemek önemlidir.
    • Beş yıl içinde herhangi bir sınavdan elli'nin üstünde aldıysanız, daha sonraki sınavlarda elli'nin altında kalsanız bile muafiyetiniz geçerli olur.
    • Puan kesintilerinde değişiklik yoktur; asistanken sınava girdiğinizde, bir yere yerleştikten sonraki ilk sınavda ve asistanlıktan istifa ettikten sonraki ilk sınavda yüzde iki kesinti uygulanır.
    11:22Uzmanlık Dalına Geçiş
    • Yeni yönetmelikte başka bir uzmanlık dalına geçiş imkanı bulunmaktadır.
    • Bir hekim, bir başka yerin pediatrisini kazandıysa ve memnun olmadıysa, şehir hastanesi dahiliyede boş kalan bir kontenjana geçebilir.
    • Bu geçiş, iki sınav arasında boş kalan bir kontenjana geçmek şartıyla ve puanı taban puanın üstünde olmak şartıyla mümkündür.
    13:01İnternler ve Branş Değişimi
    • Bakan bey'in tweetlerinde intern arkadaşlar için başvuru koşullarının geçerli olmadığı belirtilmiştir.
    • Ağustos'un sonunda veya Eylül'ün sonunda mezun olmuş internler yerleştirme esnasında tercih yapabileceklerdir.
    • Aynı branş içinde mazeretsiz geçiş şartları vardır; mazeret olduğu durumda (eş durumu veya sağlık durumu) birden fazla defa ihtisas yaptığı yeri değiştirebilir.
    14:35Asistanlıkta Nöbet Sayıları
    • Asistanlıkta nöbet sayıları ayda maksimum sekiz nöbet olarak sınırlandı.
    • Nöbet sonrası asistanlar çalışmayacak.
    • Bu kural üniversiteleri, bakanlığa bağlı hastaneleri ve vakıf hastanelerini kapsayan bir kural olarak getirildi.
    17:27DUS ve Tuzla Kontenjanları
    • Tuzla kontenjanları 12.500 bandından 9.500 bandına çekildi.
    • DUS'ta mevcuda gören kontenjanlar geçen sene 700 kontenjan açılmışken, bu sene binin üzerine çıkacak.
    • Her iki sınava ait kontenjanlar önümüzdeki bir ya da iki hafta içinde, tercih zamanı beklenmeden açıklanacak.
    19:23Sınav Değerlendirmesi
    • Sınava girenlerin geri dönüşü "tarihin en şanslı sınavıydı" şeklindeydi.
    • Hocalar hem temel bilimlerde hem de klinik bilimlerde bir önceki sınava göre çepe bir miktar daha yaklaşmış.
    19:48TUS Sınavı ve Tercih Hakkı
    • Beklenmedik soruların sayısı azalmış, bu çalıştıkları yerden geleceği anlamına gelir.
    • Kontenjanlar yeterince çok olduğuna göre gönüllerine göre otuz tercih hakkı vardır.
    • Mecburi hizmet kuralları çekildikten sonra gidip başlamaları ve TUS tercihleri yapılıp kazandıkları yere nakil yoluyla gidene kadar devam etmeleri gerekiyor.
    20:25İstifa ve Ayrılış Koşulları
    • YÖK kontenjanı kalmadığı için, gitmezler ya da istifa ederlerse TUS'ta kazandıkları yere başlayamazlar.
    • Sağlık bakanlığı önce en yakın eğitim araştırmaya nakil yoluyla alacak, oradan geçici görevle üniversiteye gönderecek.
    • Asistanlığa başladıktan sonrasında SBA olanlar ya da eğitim araştırmada olanlar istifa edecek olurlarsa 25 Ekim'den önce dilekçe verme yoluyla yapmak zorundalar.
    21:05Usullü Ayrılış Süreci
    • Mecbur hizmete gidenler de 25 Ekim'den önce dilekçe verirlerse 25 Kasım'dan önce ayrılışını yaparlar, bir ay bekleme süresi vardır.
    • Usullü ayrılmaları gerekir, o zaman Şubat'ın son haftasından itibaren yapılacak olan TUS sınavına girebilirler.
    • 25 Ekim'i kaçırdıysa ve kesinlikle orada yapamayacağını düşünüyorsa, tek seçeneği dilekçesini verip mecburi hizmete geri dönmek ve asistanlıktan feragat etmektir.
    22:20Yeni Yönetmelikle İlgili Önemli Başlıklar
    • Yeni yönetmelikle ilgili en önemli başlıklar arasında DUS'un senede birden fazla sayıya çıkması bulunmaktadır.
    • Başka bir uzmanlık dalına geçiş de önemli bir başlıktır.
    • Sınavdan önce yayınlanmasının kötü bir art niyet olmadığı, tamamen işlemlerin hızlandırılmasından dolayı olduğu belirtilmiştir.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor