Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü'nde öğretim görevlisi olan ve NBA programında dijital pazarlama dersleri veren Ercüment Büyükşener'in bir konferans sunumudur. Sunum canlı yayında yapılmakta ve izleyicilerin sorularını cevaplayacağı belirtilmektedir.
- Sunumda eğitimdeki dijital dönüşüm konusu ele alınmakta, sosyal medya platformlarının eğitim sürecine nasıl entegre edildiği anlatılmaktadır. Büyükşener, eğitimde dijital dönüşümün altı temel konusunu (fikirlerin değiştirilmesi, öğrenci ve öğretmen kültürünün değiştirilmesi, araçların değiştirilmesi, uygulamaların değiştirilmesi, uygulama mantalitesinin değiştirilmesi ve kazançların değiştirilmesi) açıklamakta ve kendi deneyimlerini paylaşmaktadır.
- Sunumda ayrıca Facebook ve Google Hangout gibi platformların eğitimdeki kullanımı, dijital yoklama uygulaması, final sınavı yapma deneyimi ve öğrencilerin blog yazma zorunluluğu gibi pratik örnekler verilmektedir. Konuşmacı, eğitim sisteminin sorgulanması gerektiğini, öğretmenlerin artık bilginin efendisi değil, bilgi işçisi olmaları gerektiğini ve bilginin artık kamu malı olduğunu vurgulamaktadır.
- Giriş ve Sunucunun Tanıtımı
- Sunucu, Sosyal Medya Üzerinde Üniversite Eğitimi başlıklı sunumunu yapacağını ve son üç-dört sene içinde deneyimlediği konuları paylaşacağını belirtiyor.
- İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü'nde öğretim görevlisi ve NBA programında dijital pazarlama üzerine ders verdiğini, ayrıca son on yılda dijital iletişim alanında danışmanlık yaptığını söylüyor.
- Konferans canlı yayında yapıldığı için izleyicilerin sorularını Twitter hesabına yazabileceklerini ve konferans sonrası sorularını cevaplayacağını belirtiyor.
- 01:43Dijital Dönüşüm ve Eğitim
- Türk toplumunun dijital farkındalığının en üst seviyeye çıktığı bir dönemde eğitimde teknolojiyi konuşmakta olduklarını vurguluyor.
- Sosyal medya kelimesinden daha büyük bir amaca hizmet ettiğini ve eğitimde sadece değişimi değil, geniş bir perspektifte dünyanın değiştiğini konuşmak gerektiğini belirtiyor.
- Son yirmi-otuz, elli veya yüz yıldır yaşadığımız toplumsal dönüşümün (tarım toplumundan sanayi toplumuna, sonra bilgi ve iletişim toplumuna geçiş) eğitimde, pazarlamada ve reklamda değişim ve dönüşüm için gerekli olduğunu vurguluyor.
- 04:04Medya ve Pazarlama Değişimi
- Ekonomi değişiyor, internet kendi para birimini yaratabiliyor (bitcoin) ve internet ekonomisi oluşuyor.
- Medya sosyalleşmeden önce bireyselleşiyor; insanlar iPad'lerini veya farklı cihazlarını çıkarıp fotoğraf ve video çekerek bireysel medya içerik üretiyor.
- Pazarlama değişiyor, tüketici değişiyor ve büyük bir dönüşümün içindeyiz.
- 05:10Eğitimin Değişimi
- Mevcut düzenin sonuna yaklaşırken eğitimin nasıl değiştiğini anlamamız gerekiyor.
- Öğretmenler ve öğrenciler hala varken, araçlar, uygulamalar ve alışkanlıklar değişiyor.
- Sunucu, üniversitede eğitim vermeye başladığımda önce kendisinden önce eğitim verilen insanları anlamak gerektiğini düşündüğünü belirtiyor.
- 06:12Kuşak Çatışması ve Öğrencilerin Değişimi
- Kuşak çatışmasından ziyade kuşak entegrasyonuna odaklanmamız gerektiğini, öğretmenlerin öğrencileri eleştirmesinin ve öğrencilerin öğretmenleri eleştirmesinin sürekli bir zıt kutup durumu oluşturduğunu belirtiyor.
- İlk derse girdiğinde "Bu gençlere nasıl ulaşabilirim, onların hayatlarına nasıl sızabilirim?" sorusunu kendine sorduğunu ve bu canlı yayının Facebook sınıfından canlı yayınlanarak öğrencilerin telefonları ve tabletleri üzerinden izlenmesini sağladığını anlatıyor.
- Öğrencilerin ceplerindeki akıllı telefonlara bir dersi sığdırabilmek için alışkanlıkların ve araçların nasıl değiştiğini anlamaya ihtiyaç duyduğunu vurguluyor.
- 07:13Araçların Değişimi
- Dünya atlası ve kalın Türkçe sözlükler yerine gençlerin Google Haritaları ve Google kullanarak herhangi bir içeriğe ulaşabildiğini, deyimler ve atasözleri için TDK ve Wikipedia'ya başvurabildiğini belirtiyor.
- Artık öğretmenin kürsüden inmesi gerektiğini, öğrenci ile aynı seviyede olunduğunu ve öğrenciün öğretmenin üreteceği bilgiye değil, bilgiyi nasıl yorumlayacağına baktığını vurguluyor.
- Öğretmenlerin artık bilginin efendisi değil, bilgi işçisi olabilmeyi başarmaları gerektiğini, bilgiyi modere etmek için var olacaklarını ve sürekli bilgiyi karşısındakine anlatmak için değil, bilgiyi işleyip öğrencileriyle yorumlayabilmek için var olacaklarını belirtiyor.
- 09:17Eski Eğitim Yapısının Değişimi
- Eski eğitim yapısının çok monolog bir yapı olduğunu, hoca söylerken öğrenci dinlediğini belirtiyor.
- Öğrencilerin kendisinden daha hızlı öğrenmeleri nedeniyle öğrencilere "Bana bir şeyler öğretmeye hazır mısınız?" diye sorduğunu anlatıyor.
- Öğretmen kavramını yeniden oluşturmaya ve öğretmen tanımını yeniden yazmaya ihtiyaç duyulduğunu, bu değişim için birçok şeyin kenara bırakılması gerektiğini vurguluyor.
- 10:50İnternetin Gerçekleri ve Eğitime Entegrasyon
- İnternet artık sürekli kendini geliştiren, büyüyen bir dijital ekosistemdir ve bu gerçekleri öğrencilerin, kurumun ve kendi faydası için kullanabilmek için strateji gereklidir.
- Platform bağımsız, zaman ve mekandan bağımsız bir eğitime hazır olmak önemlidir; örneğin pazar gecesi saat 1:26'da ders yapılabilir.
- Konuşmacı, dijital iletişim dersi için pazar gecileri ders yaparak öğrencilerle internetteki olayları tartışabilmektedir.
- 12:41Eğitime Dijital Dönüşüm İçin Gerekli Değişimler
- Eğitime dijital dönüşüm için altı konuya odaklanmak gerekir: fikirleri değiştirmek, kültürleri değiştirmek (öğrenci ve öğretmen), araçları değiştirmek.
- Araçları değiştirmek, öğrencilerin elindeki dijital cihazları (telefon, tablet, notebook) derslere nasıl entegre edebileceğimizi anlamaktır.
- Uygulamaları değiştirmek, öğrencileri dört duvarlı sınıftan çıkarmak ve zaman ve mekandan bağımsız dersler yapmaktır.
- 15:20Kazancın Değiştirilmesi
- Öğrencinin kazancı sadece ders sonunda alacağı yüz üzerinden not olmamalı, bu gerçek hayatta işverenler tarafından verilmez.
- Eğitime dijital dönüşüm için üç değişime ihtiyaç vardır: sınıf içindeki öğretmen-öğrenci ilişkisinin değişmesi, ailenin inanması ve kurumların inanması.
- Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK ve özel sektörün bu değişime inanması eğitimde dijital dönüşümü gerçekleştirmek için gereklidır.
- 16:51Facebook'ta Sınıf Oluşturma ve Uygulaması
- Konuşmacı, Facebook'ta öğretmen kategorisini kullanarak sınıflar oluşturarak eğitime dijital dönüşüm gerçekleştirmiştir.
- Facebook'ta açılan sınıf, başlangıçta 35 kişilik olup zamanla 500'e, hatta 4700 kişiye kadar büyüyerek geniş bir kitleye ulaşmıştır.
- Facebook'ta yapılan derslerde öğrenciler daha aktif olarak katılıyor çünkü klavye kullanarak kendilerini daha iyi ifade edebiliyorlar ve dijitale daha aşinadırlar.
- 21:19Sosyal Medya ve Eğitim Birleşimi
- İkinci senede yaklaşık yedibin kişilik bir sınıfla karşılaşıldı ve Facebook sayfası üzerinden öğrencilerle iletişime geçildi.
- Facebook ve Google Hangout birleştirilerek videolar çekmeye başlandı ve ilk videoda "Dijital Yoklamaya Hazır Mısınız?" sorusu soruldu.
- Dijital yoklama yöntemi başarıyla uygulandı ve öğrenciler sınıfa düzenli olarak katılmaya başladı.
- 22:47Facebook'ta Final Sınavı
- Öğrenciler Türkiye'nin veya dünyanın herhangi bir yerinden Facebook sınıfına bağlanıp Google Hangout üzerinden dersleri izleyebiliyorlardı.
- Türkiye'nin ilk Facebook'ta final sınavı yapıldı ve öğrenciler soruların cevaplarını özel mesajla gönderdiler.
- Final sınavında Google ve Yandex açık olarak yapıldı ve öğrencilerin ezberlemek yerine düşünmeye sevk edecek sorular soruldu.
- 24:05Üniversite Eğitiminin Amacı
- Üniversite eğitiminin bilgileri ezberleten bir kurum değil, öğrencilere düşünmeyi, hayal etmeyi, muhakeme ve müzakereyi öğretmek zorunda.
- Öğrencilere "araştırın, Google'dan bulun ama kopyala yapıştır yapmayın, üzerine düşünün" denildi.
- Öğrenciler yaratıcı şeyler yazdılar ve şimdi bunlardan bir küçük elektronik kitap hazırlanıyor.
- 24:43Zaman ve Mekandan Bağımsız Eğitim
- Öğrenciler derslere ve sınava yataklarından tabletlerle katılıyorlardı.
- Üçüncü sene başlarında Facebook'ta ders, Google Hangout'tan canlı yayın ve Facebook'ta final sınavı yapıldı.
- Öğrencilerin kendi isimleriyle iz bırakmaları için blog açıldı ve öğrencilerin yazdıkları makaleler CV'lerine eklenebilir hale getirildi.
- 27:19Öğrencilerin Geri Bildirimi
- Öğrencilerden derslerden ne hissettiklerini ve ne öğrendiklerini sordu.
- Bir öğrenci, stresli ortamların öğrenmenin önüne konulan bir set olduğunu ve bu sınavda setlerin koyulmadığını belirtti.
- Öğrenciler farklı yerlerden (evlerinden, tramvayda, havalimanında, sokakta) derslere ve sınava katılıyorlardı.
- 29:14Yeni Dünyada Eğitim
- Öğrencilere tablet vermek yerine, zaten elektronik cihazlarla yaşıyorlarsa bunları eğitime nasıl entegre edeceğimiz önemlidir.
- Yeni dünyada eğitim bilgiden geçmiyor ve bilgi üzerine inşa edilmiyor, bilgiyi ilham kaynağına çeviren kişiler önemlidir.
- Öğrencileri hayal ettirebilirsek, onlara ilham kaynağı olabilirsek, eğitim sisteminde farklı bir noktaya gelebiliriz.
- 32:09Eğitim Kaynakları ve Sistemin Değiştirilmesi
- Konuşmacı, for teachers ve for students olmak üzere iki ayrı bölümü olan bir platformun varlığını ve bu platformun hocalar ve öğrenciler için farklı kaynaklar sunduğunu belirtiyor.
- Eğitim vermenin en iyi yollarından biri sosyal medyada kullanılabilecek kaynakları araştırmak ve paylaşmak olduğunu vurguluyor.
- Eğitim sisteminin sorgulanması ve değiştirilmesi için fikir ve zihin birliğine ulaşılabileceğini, bu işin sadece bir kişiyle olamayacağını ifade ediyor.
- 32:52Türkiye'den Bir Örnek
- Konuşmacı, 2014 yılında zamandan ve mekandan bağımsız eğitimden bahseden biri olduğunu, 1978 yılında Türkiye'de de benzer fikirlerin bulunduğunu belirtiyor.
- Bir film alıntısında, okulun sadece duvarlarla çevrili bir yer olmadığını, öğrenimin ve bilginin var olduğu her yerin okul olduğunu vurgulayan bir sahne gösteriyor.
- Günümüzde bilginin kamu malı olduğunu, öğretmenlerin artık bilginin efendisi olmadığını ve kürsüden inmeleri gerektiğini, aksi takdirde öğrencilerin onları indirebileceğini söylüyor.