• Buradasın

    Profesör Oktay Sinanoğlu ile Yabancı Dil Eğitimi Üzerine Röportaj

    youtube.com/watch?v=kUAsS2WEakI

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, bir röportaj formatında olup, sunucu Profesör Oktay Sinanoğlu ile yabancı dil eğitimi konusunu tartışmaktadır. Profesör Sinanoğlu, dil meselesinin özellikle yabancı dille eğitim konusunda hassas olduğunu belirtmektedir.
    • Röportajda, yabancı dil eğitiminin tarihsel boyutu ele alınmaktadır. Profesör Sinanoğlu, Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde Amerika'nın misyoner okullarının Türkiye'de açtığı ve bu okulların Osmanlı'nın parçalanmasında rol oynadığı görüşünü paylaşmaktadır. Ayrıca, sömürgecilik ve sömürgeleşme kavramlarını açıklamakta, özellikle beyinlerin sömürgeleştirilmesinin en korkunç sömürgecilik olduğunu vurgulamaktadır. Profesör, yabancı dil eğitiminin sadece mesleğine göre öğrenilmesi gerektiğini, ancak bir ülkenin kendi dilini kaldırıp yabancı dil yerine koymasının "toplu intihar" olduğunu belirtmektedir.
    Yabancı Dil Eğitimi Tartışması
    • Konuşmacı, Profesör Oktay Sinanoğlu'nun yabancı dille eğitim konusundaki görüşlerini almak istiyor.
    • Profesör, yabancı dille eğitim konusunda karşı çıktığını belirtiyor.
    • Profesör, yabancı dille eğitim konusunun büyük bir oyunun parçası olduğunu ve Amerika ile oyunun 1947'de başladığını, Osmanlı'nın son döneminde de başladığını söylüyor.
    00:42Amerikan Kolejlerinin Rolü
    • Amerika, Türkiye'nin her yerinde Amerikan kolejleri ve misyoner okulları açmış, bu okulların sayısı 200'den fazla olmuş.
    • Robert Koleji gibi Amerikan okulları, Osmanlı İmparatorluğu'nun parçalanmasında büyük rol oynamış.
    • Atatürk bu okulları kapatmış ve yabancı dil eğitimi bu misyonerlik okulları tarafından getirilmiş.
    01:46Sömürgecilik ve Beyin Sömürgeleşmesi
    • Misyonerlik, sömürgecilik yapan Batı ülkelerinin önemli araçları olarak kullanılmış.
    • Eskiden sömürgeciler gelir alıp götürür, milleti aç bırakır ve toprağına el koyardı.
    • En korkunç sömürgecilik, kafaların, beyinlerin sömürgeleşmesidir; kimlik, inanışlar, din, iman, dil ve tarih bilinci kaybolur.
    02:47Sömürgecilik Stratejileri
    • Beyinleri sömürgeleştirme oyunu, sömürgeciler tarafından 1500'lerden itibaren Güney Amerika'da yapılmıştır.
    • Fransızlar Kuzey Afrika'ya gittiğinde "dünya dili Fransızca oldu" der ve eğitim dilini Fransızca yaparlardı.
    • İngiliz Hindistan'da benzer stratejiyi uygulamaya çalışmış, Hindistan sonradan akıllanıp bununla mücadele etmeye başlamıştır.
    03:33Dünya Dili Anlayışı
    • Bir ülkeye etki eden dil, o ülkenin dünya dili olarak zannedilir.
    • Amerika'nın İngilizce, Sovyetler Birliği'nin Rusça'nın dünya dili olduğunu düşünmesi bir yanılgıdır.
    • Avrupa'da İngiltere dışında hiçbir yerde İngilizce görülmez, Almanya ve Fransa'da sokakta İngilizce kelime bulunmaz.
    04:14Yabancı Dil Eğitimi Hakkında Gerçekler
    • Dünyanın aklı başında hiçbir ülkesinde kendi dilinden başka dilde eğitim yapılmaz.
    • Mesleğine göre insanların yabancı dil öğrenmeleri faydalıdır, ancak bu zorunlu değildir.
    • Türkiye'de ve benzer ülkelerde yabancı dille eğitim yapmayan okulların tercih edilmemesi için kavram karışıklığı kasten yaratılmıştır.
    05:56Yabancı Dil Eğitimi Stratejisinin Kasıtlı Olarak Yaratılması
    • 1950'lerde ve 1960'lara kadar Türkiye'de yabancı dille eğitim konusunda böyle bir inanış yoktu.
    • 1970'lerde gazetelerde İngilizce ilanlar verilmeye başlanmış, mühendis aranıyor gibi ilanlarda İngilizce bilgisi şart koşulmaya başlanmış.
    • Yabancı dil eğitimi, bir ülkenin dilini kaldırıp atıp başka birini koymak demektir ve bu tarihten kendini silmek için toplu intihar demektir.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor