Buradasın
Özel Okullar ve Üniversitelerde Eğitim Ücretleri Artışı Hakkında Bilgilendirme
youtube.com/watch?v=yh4eLZVWQzEYapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, bir röportaj formatında olup, sunucu Kaan Bey ile TU KONFET Hukuk Komisyonu Üyesi Baki Öztürk arasında geçen bir sohbeti içermektedir.
- Videoda, eğitim öğretim döneminin sonuna yaklaşırken özel okullar ve üniversitelerde yaşanan eğitim ücretleri artışları ele alınmaktadır. Baki Öztürk, özel okulların ve üniversitelerin eğitim ücretlerindeki %65-67'lik artış oranını aşan uygulamaları, kademeli artış uygulamalarını ve gizli zamları eleştirmektedir. Ayrıca, velilerin ve öğrencilerin haklarını korumak için Milli Eğitim Bakanlığı'na şikayette bulunmaları, Kamu Denetçiliği Kurumu'na başvurmaları ve tüketici mahkemelerinden fazla ödedikleri ücretleri geri talep etmeleri gerektiği konusunda bilgilendirme yapılmaktadır.
- Eğitim Ücretlerinde Artış Sorunu
- Eğitim öğretim döneminin sonuna yaklaşırken veliler önümüzdeki senenin muhasebesini yapmaya başladı.
- Özel okullar ve üniversiteler fiyatları açıkladılar, ancak zam oranları henüz tam olarak belirlenmedi.
- Hükümetin bu konuda ne gibi tedbirler alması bekleniyor.
- 00:36Özel Okullarda ve Üniversitelerde Zam Oranları
- Özel okullarda ve üniversitelerde %65-67,50 artış oranına mahkeme kararı var, ancak bu kararlara uymayan okullar var.
- Bazı okullar kademeli artış uyguluyor: bugün öderseniz %100, 15 gün sonra %120, 1 ay sonra %130 gibi.
- Eğitim kurumları artık öğrenci gözüyle değil, müşteri gözüyle görülmeye başladı ve ticarethaneye dönüştü.
- 01:41Milli Eğitim Bakanlığı'nın Kararı ve Mahkeme Kararı
- Milli Eğitim Bakanlığı 2023-2024 senesi için eğitim ücreti ödemelerindeki üst sınırı bir önceki senenin %65 fazlası olabilecek şekilde belirledi.
- Antalya Tüketici Mahkemesi'nde alınan bir kararla, %65'in üzerinde zam yapan okulun öğrencinin kaydını yapmayacağını söylemesine rağmen kaydının yapılacağına karar verildi.
- Vatandaşlar %65'in üzerinde olan uygulamalarla karşılaştıklarında hem Milli Eğitim Bakanlığı'na şikayette bulunabilirler hem de mahkemeye taşıyarak haklarını aramaları gerekiyor.
- 02:44Gizli Zamlar ve Velilerin Sıkıntısı
- Eğitim ücretleri dışında yemek, kırtasiye ve kıyafet gibi zorunlu olmayan serbest seçim haklarına sahip oldukları ücretlerde de ciddi artışlar yapıldı.
- Velilerin en büyük sıkıntısı, çocuklarının mobbinge uğraması veya dışlanmış hissetmesi endişesiyle fahiş ücretli yan giderleri kabul etmek zorunda kalması.
- Sebepsiz zenginleşme hükümleri geçerli olup, mezun olmuş olsa bile öğrencinin 10 yıla varabilecek şekilde fazla ödenen ücretler talep edilebilir.
- 04:51Yükseköğretimdeki Durum
- Üniversitelerde %200-300 gibi yüksek zamlar yapıldığı için öğrenciler kayıt sildirmeye kadar gitmiş durumda.
- Yükseköğretim Kurumu (YÖK) vakıf üniversitelerine enflasyonun üzerinde bir zam olmaması gerektiğini belirten bir yazı gönderdi.
- YÖK, bu konuda idari para cezası uygulayacağını ve tekrar eden durumlarda kurumu kapatmaya yönelik uygulamalar yapacağını bildirdi.
- 06:45Çözüm Yolları
- Veliler şikayet başvurusu yaparak haklarını savunabilirler.
- YÖK'ün belirlediği sınırlar üzerinde bir durum olursa, fazla ödenen ücretler tüketici hakem heyetlerinden veya tüketici mahkemelerinden talep edilebilir.
- Velilerin mobbing endişesiyle fazla ödeme yapmamaları ve haklarını aramaları gerektiği vurgulandı.