Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, "Bu Üniversite Kimyası" YouTube kanalından bir eğitim içeriğidir. Sunucu, bir arkadaşının isteği üzerine ÖABT sınavına yönelik titrasyon konulu iki soruyu çözmektedir.
- Videoda iki farklı titrasyon sorusu adım adım çözülmektedir. İlk soruda kuvvetli asit-kuvvetli baz titrasyonu eğrisi kullanılarak nötrleşmiş asit çözeltisindeki OH iyonları derişimini 1 molar yapmak için yapılması gereken işlem sorulmaktadır. İkinci soruda ise kuvvetli asit-kalsiyum hidroksit titrasyonu grafiği üzerinden grafikteki x değerinin bulunması istenmektedir. Her iki soruda da titrasyon eğrisi, eşdeğerlik noktası ve pH hesaplamaları detaylı olarak açıklanmaktadır.
- 00:02ÖABT Titrasyon Sorusu Çözümü
- Üniversite Kimyası YouTube kanalında iki ÖABT sorusu çözülecek.
- Sorular titrasyon ile ilgili olup, birincisi kuvvetli asit ve kuvvetli baz titrasyonuyla ilgili.
- Soruda, tamamen nötrleşmiş asit çözeltisindeki OH⁻ iyonları derişimini 1 molar yapmak için hangi işlem uygulanması gerektiği soruluyor.
- 00:52Kuvvetli Aşit-Kuvvetli Baz Titrasyonu
- Kuvvetli asit-kuvvetli baz titrasyonunun net tepkimesi H⁺ + OH⁻ → H₂O şeklindedir.
- Eşdeğerlik noktasında hem asit hem de baz tamamen harcanır ve ortamda sadece su kalır, bu nedenle pH 7'dir.
- OH⁻ iyonları derişimi 1 molar olduğunda, pH değeri 13'tür çünkü pH + pOH = 14'dür.
- 02:54Titrasyon Eğrisi Analizi
- pH 13 olan noktada 112,5 mL baz eklenmiş olur.
- Nötrleşmiş noktadan sonra OH⁻ iyonları derişimini 1 molar yapmak için 12,5 mL daha aynı bazdan eklemek gerekmektedir.
- Diğer seçenekler (asit eklemek, daha fazla baz eklemek veya saf su eklemek) istenen pH 13 değerini elde etmeyeceklerdir.
- 06:17İkinci Titrasyon Sorusu
- İkinci soruda 200 mL H₃O⁺ çözeltisinin kalsiyum hidroksit çözeltisi ile titrasyon grafiği incelenmektedir.
- Grafikteki x değeri bulunması istenmektedir.
- H₃O⁺ çözeltisinin başlangıç derişimi 1 molar ve hacmi 200 mL'dir.
- 08:34Eşdeğerlik Noktası Hesaplamaları
- Eşdeğerlik noktasında 50 mL baz eklenmiş ve pH 7'dir.
- Asit mole sayısı 0,2 mol H₃O⁺, bu da 0,2 mol H⁺ demektir.
- Eşdeğerlik noktasında 0,2 mol OH⁻ bulunur ve OH⁻ derişimi 4 M olur.
- 10:37X Noktası Hesaplamaları
- X noktasında 0,8 mol OH⁻ eklenir ve 0,2 mol H⁺ ile nötrleşir.
- Geriye 0,6 mol OH⁻ kalır ve toplam hacim 400 mL olur.
- OH⁻ derişimi 0,15 M olur ve pOH değeri 1,5'tir, bu da pH 12,5'tir.