Buradasın
Mehmet Halil İbrahim Ticaret Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Tanıtım Videosu
youtube.com/watch?v=IUVkULugHMAYapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- TV Kırkiki kanalında yayınlanan bu video, Selçuklu ilçesine bağlı Mehmet Halil İbrahim Ticaret Mesleki Teknik Anadolu Lisesi'nin kapsamlı bir tanıtımını içeriyor. Videoda okul müdürü Ahmet Azıgök, çeşitli bölüm şefleri, öğretmenler ve öğrenciler ile röportajlar yapılmaktadır.
- Video, okulun genel tanıtımıyla başlayıp, muhasebe, bilişim, radyo-televizyon, pazarlama, büro yönetimi, gazetecilik ve görsel sanatlar gibi yedi farklı eğitim alanını detaylı olarak tanıtmaktadır. Her bölümde eğitim programları, staj imkanları, mezuniyet sonrası kariyer fırsatları ve öğrencilerin deneyimleri hakkında bilgiler verilmektedir.
- Videoda ayrıca okulun 2000 yılında Konya'nın saygın işadamlarından Mehmet ve Halil İbrahim Hekimoğlu kardeşleri tarafından kurulduğu, 110 öğretmen ve yaklaşık 1000 öğrenciden oluştuğu belirtilmektedir. Öğrencilerin dokuzuncu sınıftan itibaren meslek dersleri görmeye başladıkları, on ikinci sınıfta üç gün staja gittikleri ve bu stajlarda net asgari ücretin %30'u kadar ücret aldıkları bilgisi de paylaşılmaktadır.
- 00:36Mehmet Halil İbrahim Ticaret Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Tanıtımı
- TV42 programı, Selçuklu ilçesine bağlı Mehmet Halil İbrahim Ticaret Mesleki Teknik Anadolu Lisesi'nde çekim yapmaktadır.
- Okul, Konya'nın saygın işadamlarından Mehmet ve Halil İbrahim Hekimoğlu kardeşleri tarafından 2000 yılında yapılmış ve 25 yıldır Selçuklu'ya, Konya'ya hizmet vermektedir.
- Okul 110 öğretmen ve yaklaşık 1000 öğrenciden oluşmakta olup, bunların 800'ü örgün eğitimde, 200 civarında ise mesai öğrencisi olarak devam etmektedir.
- 02:34Okulun Eğitim Alanları ve Hedefleri
- Okulda muhasebe, bilişim, radyo-televizyon, pazarlama, büro yönetimi ve gazetecilik olmak üzere yedi farklı eğitim alanı bulunmaktadır.
- Okul, özellikle muhasebe alanında verdiği mezunlarla Konya'da haklı bir şöhrete sahiptir ve bu ayın sonunda mezunlarıyla büyük çaplı bir buluşma yapacaktır.
- Okul, mesleki eğitim sadece ara eleman ihtiyacını karşılamaya yönelik değil, aynı zamanda öğrencileri kendi geleneğine, tarihine ve öz benliğine sahip, özgüveni yüksek bireyler olarak yetiştirmeyi hedeflemektedir.
- 04:03Okulun Eğitim Yaklaşımı
- Okul, kadim kültürdeki ahilik kültürünü çağdaş bilimle ve öğretim yöntemleriyle harmanlayarak, geçmişini bilen, geleceği okuyabilen, vizyonu geniş, çalışkan ve ahlaklı bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
- Okulda mesleki tecrübe birikimi ve deneyimi yüksek bir kadro bulunmakta olup, kültür alanında da değerli arkadaşlarla birlikte çalışmaktadır.
- Okul, mesleki, akademik, kültürel, sportif ve sosyal alanlarda büyük başarılar elde etmiş olup, bunları sistematik, devamlı ve kurumsallaşan çalışma olarak devam ettirmek istemektedir.
- 06:16Halk Oyunları ve Görsel Sanatlar Atölyesi
- Okulda halk oyunları alanında Ayşe Duvarcı adlı öğretmen, 15 yıldır öğretmenlik yapmakta olup, öğrencilerin kapasitesi ve istekleri var olduğu için halk oyunlarını canlandırmaya çalışmaktadır.
- Görsel sanatlar öğretmeni Zerrin Enveroğlu, hem sanatçı hem eğitimci olup, özellikle bu yaş grubuna çalışmalarda alternatif eğitimler almış ve sanat terapisti olarak logoterapi üzerine ciddi araştırmalar yapmaktadır.
- Öğretmen, öğrencilerin hayal dünyasına dokunarak, sanatçı olmanın ne anlama geldiğini ve insan değerlerini öğretmekte, ayrıca dikkat dağınıklığı ve hedefsizlik sorunlarını çözmek için logoterapi uygulamaları yapmaktadır.
- 11:03Öğrencilerin Sanat Çalışmaları
- Sanat atölyesinde öğrenciler karakalem ve çizgi çalışmaları yapmaktadır.
- Öğrenciler karbon kağıt üzerinde çizim yaparak, daha sonra özelde çalışmaya devam etmektedir.
- Öğrenciler, bu sanat çalışmalarında kendilerini keşfetmekte ve öğretmenlerinin katkılarıyla ilerlemektedir.
- 13:05Okul Çalışmaları ve Öğrenciler
- Okulda karbon çalışması ve portre gibi güzel görsel çalışmalar yapılmaktadır.
- Furkan Gencer, hocanın verdiği çizgi çalışmasını yapıyor ve ortaokulda resim yapmaya başlamış, hocanın sayesinde iyileşmiştir.
- Furkan'ın hedefi büro yönetimi kazanıp işine iyi olmak ve dürüst insan olmaktır.
- 14:55Büro Yönetimi Sınıfı
- Okulda büro yönetimi sınıfında öğrenciler bilgisayar üzerinde büro yönetimi çalışıyorlar.
- Leyla Akça, büro yönetim ve yönetici asistanlığı alanında öğretmen olarak bilgisayar dersleri, dosyalama, yazışma ve iletişim teknikleri gibi mesleki ağırlıkta dersler vermektedir.
- Öğrencilere Photoshop gibi güncel tasarım programları ve Microsoft ofis programları öğretilmektedir.
- 15:48Mezunların Kariyer İmkanları
- Öğrenciler 12. sınıfa geldiklerinde öğrendikleri meslek derslerini işletmelerde staj yaparak deneyimleyebilmektedirler.
- Mezun öğrenciler Adalet Bakanlığı'nın zabıt katipliği sınavlarına girebiliyor ve Konya Adliyesi'nde çalışan öğrenciler bulunmaktadır.
- Mezunlar hem iki yıllık hem dört yıllık lisans programlarına yerleşebilmektedirler.
- 17:42Mezunların Geçiş Alanları
- Büro yönetimi bölümünü bitiren öğrenciler yönetim bilimleri ve sağlık yönetimi alanlarına dört yıllık olarak geçiş yapabilirler.
- İki yıllık önlisans programlarında tıbbi dokümantasyon, büro yönetimi, ağız diş sağlığı ve sağlık yönetimi gibi birçok alan bulunmaktadır.
- Mezunlar hem kamu kurumlarında hem özel sektörde geniş sektörde yer bulabilmektedirler.
- 19:45Eski Büro Makineleri Sergisi
- Büro yönetimi alanında hocalar yıllar önce kullanılan malzemelerden bir sergi yapmışlardır.
- Sergide daktilo, hesap makinesi, yazıcı, faks cihazı ve çağrı merkezi gibi eski teknik cihazlar bulunmaktadır.
- Öğrenciler büroteknolojileri dersinde büro makinelerini tanıtıyor ve geçmişten günümüze kullanılan büro makinelerini öğreniyorlar.
- 23:00Bilgisayar Donanımları
- Bilgisayar kasasının açık hali sergide bulunmaktadır.
- Derslerde bilgisayar programları öğretirken bilgisayarın donanımı da öğretilmektedir.
- Öğrenciler anakart, ekran kartı gibi parçaları söküp takarak birebir deneyimliyor ve pratik yapıyorlar.
- 23:48Muhasebe ve Finansman Bölümü
- Hekimoğlu Ticaret Meslek Lisesi'nde muhasebe ve finansman alanında eğitim verilmektedir.
- Muhasebe alan şefi Sevil Çetik, 32 yıllık öğretmenlik deneyimine sahip olup 10 yıldır okulda çalışmaktadır.
- Muhasebe finansman alanı, gelişen teknolojilerle birlikte ihtiyaç duyulan ve geçerliliği her zaman kabul görmüş bir alandır.
- 25:10Muhasebe ve Finansman Eğitim Programı
- Öğrenciler 9. sınıftan itibaren temel muhasebe, ofis dersleri, maliyet muhasebesi, şirketler muhasebesi, genel muhasebe, girişimcilik, dış ticaret girişimciliği ve finansal yatırım gibi dersler görmektedir.
- Piyasaya uyumlu olarak bilgisayarlı muhasebe programları 8 laboratuvardaki bilgisayarlara yüklenerek uygulamalı dersler verilmektedir.
- Öğrenciler 12. sınıfta üç gün staja gidiyor, staj yerlerinde net asgari ücretin %30'u kadar ücret alıyor ve başarılı olanlar işletmeden iş teklifi alabilmektedir.
- 27:22Muhasebe Bölümü Öğrencisi Röportajı
- Ahmet, Konya'daki en ağırlıklı ve en kalabalık olan, 20 deneyimli profesyonel öğretmenlerden dolayı muhasebe okumak için bu bölümü ve okulu tercih etmiştir.
- Hekimoğlu Teknik Lisesi, kadrosu en geniş ve muhasebe alanında en uzman okullardan biridir.
- Ahmet, ileride kendi bürosunu açmış, zengin ve ünlü biri olarak kendini görüyor.
- 28:49Harita ve Tapu Kadastro Bölümü
- Harita ve tapu kadastro bölümü, Konya'da üç yerde mevcut olup, öğrenciler haritacılık ve tapu dallarına ait bilgi ve becerileri kazanmaktadır.
- Öğrenciler hem resmi kurumlarda hem de özel sektörlerde staj yaparak almış oldukları bilgileri tecrübe ederek hayata daha iyi hazırlanmaktadır.
- Harita bölümü mezunları harita mühendisliği ve tekerleği bölümlerini tercih edebilirken, tapu dalını okuyan öğrenciler tapu iki yıllık ve dört yıllık olmak üzere bölümü okuyup hem resmi kurum hem de özel sektörde iş imkanına sahip olabilmektedir.
- 30:24Pazarlama ve Perakende Bölümü
- Pazarlama ve perakende bölümü, yaklaşık 15-16 yıldır okulda bulunmakta olup, 6 sınıfla birlikte 4 öğretmenle eğitim faaliyetleri devam etmektedir.
- Öğrenciler 9. sınıfta ahilik dersi ile başlayarak ahlak, dürüstlük, yardımlaşma ve paylaşım öğretilerek aile kültüründen başlanmaktadır.
- Satış teknikleri, satış elemanlığı, iletişim teknikleri, reklamcılık ve emlakçılık gibi dersler verilerek pazarlama alanında uzmanlaşılmaktadır.
- 32:27Pazarlama ve Perakende Bölümü Staj ve Mezuniyet
- Öğrenciler 12. sınıfa gittiklerinde haftada üç gün staja gönderilmekte, Konya'nın tüm sanayi bölgelerindeki satış yapılan, pazarlama alanı olan her yere gönderilmektedir.
- Mezun olan öğrenciler iş bulma konusunda sıkıntı yaşamıyor, bir üst kurumuna devam eden, eğitim kurumuna devam eden ve üniversiteye giden öğrenciler bulunmaktadır.
- Öğretmenlerin en güzel tarafı, mezun olan öğrencilerin iyi geri dönüşler vermesidir.
- 34:00Bilişim Teknolojileri Alanı
- Fatih Tarakçı, yaklaşık beş yıldır okulda görev yapan bilişim teknolojileri alan öğretmenidir.
- Bilişim teknolojileri alanında yaklaşık 250 öğrenci bulunmakta ve iki dal (yazılım geliştirme ve A işletmenliği) ile eğitim verilmektedir.
- Her sınıf düzeyinde ikişer şube bulunmakta olup toplam sekiz şube ve yaklaşık on öğretmenle eğitim öğretimi devam etmektedir.
- 35:02Bilişim Teknolojileri Alanının Geleceği
- Bilişim teknolojileri alanında branş olarak olmadığı bir meslek grubu yoktur, çok geniş bir sektör bulunmaktadır.
- 12. sınıfta öğrenciler staj imkanları bulunmakta ve bu stajlar yazılım şirketleri, donanım şirketleri gibi işletmelerde yapılmaktadır.
- Mezun takip sistemi ile öğrencilerin sektördeki durumları takip edilmekte ve gıda, pazarlama, bilişim gibi tüm sektörlerde yer alabilmektedir.
- 36:30Bilişim Teknolojileri Alanının Projeleri
- Geçen yıl Selçuklu Belediyesi'nin düzenlediği robot yarışmasına katılarak bir derece alınmıştır.
- Bu sene TÜBİTAK projesi ve Teknofest projelerinde yer almak için çalışılacaktır.
- Yeniliklere öğrencilerle birlikte ayak uydurmaya gayret gösterilmektedir.
- 37:04Bilişim Teknolojileri Alanındaki Öğrencilerin Görüşleri
- Arda, bilişim bölümünü geleceğin mesleği olarak ve anlaması için daha iyi bir mesleği seçmek için tercih etmiştir.
- Mehmet Sözen, bilişim alanının açık olduğunu düşünerek bu alanda devam etmek istemektedir.
- Öğrenciler, hocaların tek tek ilgilenmesi ve yeterli bilgisayar donanımının bulunması konusunda memnun olduklarını belirtmektedir.
- 40:00Gazetecilik Bölümü
- Muazzez Demir, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu olup on yılı aşkın süredir öğretmenlik yapmaktadır.
- Gazetecilik alanında öğrenciler haber yazma, haber sunumu, fotoğraf çekimi, Photoshop, afiş, dergi ve logo tasarımı konularında eğitim görmektedir.
- Öğrenciler okul içi ve okul dışı etkinliklerde fotoğraf çekimi ve haber yazımı görevlerini alarak meslekte tecrübe edinmektedir.
- 41:15Gazetecilik Alanının İş İmkanları
- Gazetecilik alanından mezun olan öğrenciler sadece gazetelerde değil, radyo, televizyon, dergi, sosyal medya gibi çeşitli medya araçlarında görev alabilmektedir.
- Öğrenciler yerel ve ulusal gazetelerde, radyolarda, haber ajanslarında, reklam ajanslarında, büyük kurumsal şirketlerde, belediyelerde ve kamu kurumlarında çalışabilmektedir.
- Üniversite giriş sınavlarında lisans programlarına ve meslek yüksek okullarına yerleşebilmektedirler.
- 43:11Radyo ve Televizyon Bölümü
- Radyo ve televizyon bölümünde her yıl 30-40 civarında öğrenci bulunmaktadır.
- Öğrenciler fotoğrafçılıkta, kurguda, animasyonda kendilerini yetiştirmekte ve yazın düğün videoları çekerek kolaylıkla para kazanabilmektedir.
- Eğitim gördükten sonra üniversiteye devam etmek istemeseler dahi medya ajanslarında, kanallarda kolaylıkla iş bulabilmektedirler.
- 44:10Radyo ve Televizyon Alanının Önemi
- Sosyal medya yönetimi çağın mesleği olarak kabul edilmekte ve öğrenciler kolaylıkla kitlelere hitap edebilmektedir.
- İşin gidişatı arkadan başlamaktadır, işin mutfağı ve yönetimi arka taraftadır.
- Radyo, televizyon, iletişim ve gazetecilik alanında olmak isteyen öğrenciler okula davet edilmektedir.