Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- "Marka Türk" adlı televizyon programı, sunucu ve izleyici katılımıyla ilerleyen, marka yönetimi ve pazarlama konularında bilgi veren bir içeriktir. Program canlı yayın formatında olup, izleyiciler telefon araması veya SMS ile katılım sağlayabilmektedir.
- Programda dünya çapında tanınan büyük markaların (Montblanc, Rolex, Apple, Coca-Cola, Nike, BMW, Mercedes-Benz, Audi gibi) kuruluş hikayeleri, logo tasarımları ve piyasa başarıları anlatılmaktadır. Ayrıca başarılı bir marka oluşturmanın yedi adımlı bir piramit modeli sunulmakta ve Türk markalarının durumu değerlendirilmektedir. Program, marka olmanın önemi, marka yapımının üç temel şartı (finans/muhasebe, ürün/hizmet yeterliliği ve pazarlama/lojistiği) ve bunların üzerine kurulan marka oluşturma sürecini açıklamaktadır.
- Programda ayrıca kriz döneminde başarılı olan Türk markaları (Şahin Sucuk, Bolulu Hasan Usta Tatlıları, Karaca, Atiker Sıralı Gaz Sistemleri gibi) ele alınmakta ve Osmanlı'da markanın kökeni kanunname-i iktisabi belgesi üzerinden anlatılmaktadır. Sunucu, Türkiye'de marka bağımlılığından şikayet ederek, Türk markalarının ciro itibariyle %1'i bile aşamadığını belirtmektedir.
- 00:25Program Tanıtımı
- Marka Türk programı yeni programıyla tekrar izleyicilere sunuluyor.
- Programda marka türleri, marka olmanın basamakları gibi konular ele alınacak.
- Program canlı yayın olarak yayınlanıyor ve izleyiciler telefon arayışları ve SMS ile katılım sağlayabilir.
- 02:51Marka Öyküleri
- Montblanc markası, 1906 yılında Almanya'da kalem üretimiyle başlayan ve en pahalı kalemler arasında yer alan bir marka.
- Montblanc logosu, Mont Blanc dağının karlı tepesini temsil eden bir yıldızı andıran resimle oluşturulmuş.
- Montblanc, dünyanın pek çok ülkesinde üst düzey yöneticiler, devlet bakanları ve diktatörlerin ceplerinde yer alan, binlerce euro değerinde bir marka.
- 03:57Rolex Öyküsü
- Rolex, altın, elmas ve pırlanta değerinin toplamından çok daha fazlasını veren, yüzbinlerce dolar değerinde saatler üreten bir marka.
- Türkiye'de Rolex'in temsilcilik verildiğinde, ilk siparişlerin çok fazla olması firmanın tereddüt etmesine neden olmuş.
- Rolex logosu, firmanın kurucusu Hans Wildorf tarafından tasarlanmış; taç şekli saat ustalığını, beş parmak şeklindeki çıkıntılar ise ustaların hünerli ellerini temsil ediyor.
- 06:17Apple ve Coca-Cola
- Apple, Macintosh bilgisayarlarla başlayan ve daha sonra Steve Jobs'un önderliğinde "Apple" adını alan, iPhone ile dünyayı etkileyen bir marka.
- Coca-Cola, ülke cirosunu geçen kazancıyla dikkat çeken bir marka.
- Coca-Cola logosu, ortağı ve muhasebecisi Frank Robinson tarafından tasarlanmış ve "nefis ve taze" anlamına gelmektedir.
- 07:33Nike ve Michelin
- Nike, fabrikası olmasa bile dünya çapında tanınan bir marka imzası.
- Nike logosu, bir çalışanın rüyasında gördüğü Yunan mitolojisindeki Nike figürüne dayanıyor.
- Michelin, 1984'te Eduard Michelin'in üst üste yığılmış otomobil lastiklerini görünce "kolları olsa adama benzeyecek" diyerek, lastiklerden yapılmış bir adam çizimi olan Bibendum maskotunu oluşturmuş.
- 09:58Otomotiv Markaları ve Tarihi
- Henry Royce 1884'te makine üreten bir fabrika kurmuş, 1904'te ilk otomobilini yapmış ve Charles Rosa ile ortaklık kurarak "Royce-Royce" markasını oluşturmuş.
- Ferrari'nin amblemi, 1923 yılında firma kurucusu Enzo Ferrari'ye hediye edilen beygir maskotudur ve amblemdeki sarı ve kırmızı renkler Modena'yı ve yarışa olan sevgiyi simgeliyor.
- Almanya'dan dünya çapında çıkan üç büyük otomobil markası vardır: BMW, Mercedes-Benz ve diğer bir marka (video sonunda kesilmiştir).
- 11:32Marka Kimliği ve Yerellik
- Evrensel olma derdinde olan insanlar önce yerel olmalı, önce yerele hakim olmalı; yabancılar bir ülkenin mirasını merak eder.
- Türkiye'de 60'tan fazla çeşidi olan tarhana, farklı illerde farklı usullerle yapılmaktadır ve uluslararası misafirler tarafından hayranlıkla karşılanmıştır.
- Rahmetli Cem Karaca'nın tarhana hakkında bilgi sahibi olduğunu ve tarhana hakkında konuşmaya başladığını görünce, konuşmacı merak etmiş ve tarhana toplama, deneme yapma ve pişirme yoluna girmiştir.
- 15:17Mitsubishi ve Marka Değeri
- Japonya, dünyanın ikinci büyük ekonomisi olmasına rağmen bu krizden etkilenmiş ve Japon otomotiv sanayisi 52 yıldır ilk defa zarar açıklamıştır.
- Mitsubishi'nin amblemi, üç kanatlı baklava şeklinde olup, samuray almasından esinlenmiştir.
- Mitsubishi'nin kurucuları, ambleminin bir sorumluluk bilinci, centilmenlik ve toplumlar arası uyumu simgelemesine önem vermişlerdir.
- 17:41BMW ve Mercedes-Benz
- 1916 yılında Münih'te kurulan BMW'nin amblemindeki mavi-beyaz renkler Bavyera eyaletinden gelmektedir.
- 1929 yılında uçak motoru üreten BMW, ambleminde lastik biçimde dönen pervane figürüne yer vermiştir.
- Mercedes-Benz, dünyanın her ülkesinde makam arabalarında %50'den fazlasını oluşturur ve üç ayaklı yıldız figürü amblemi kara, hava ve su güçlerini tanımlamaktadır.
- 19:04Audi Markası Hakkında Bilgiler
- Audi markasının ambleminde dört iç içe geçmiş halka bulunur ve bu halkalar, araba birliği için bir araya gelen dört firmayı temsil eder.
- Audi ismi, markanın eski yöneticisi August Horch tarafından kendi ismini kullanmak yerine Latince karşılığı olan "audi" olarak verilmiştir.
- 19:34Kriz Zamanında Reklam Stratejileri
- Kriz döneminde, küçük işletmeler reklamı fırsat bilerek keşfetmiş ve satışlarını ortalama yüzde kırk artırmışlardır.
- Reklam veren oyuncu profili son iki yılda yüzde elli oranında değişmiştir.
- Kriz döneminde reklam fiyatları düşmüş, bu nedenle markalar gazete, dergi, billboard, radyo, internet ve televizyon gibi platformlarda reklam yaparak satışlarını artırmışlardır.
- 21:00Başarılı Markaların Örnekleri
- Kayseri merkezli Melek Sucuk, Şahin Sucuk markası satışlarını yüzde otuzsekiz artırmıştır.
- Bolulu Hasan Usta Tatlıları satışlarını yüzde otuzdört, Karaca ise yüzde yirmiüç oranında artırmıştır.
- 2001 krizinde agresif reklam yapanlar kat kat büyüme göstermiş, reklam yatırımlarını azaltmayanlar ise hızlı bir satış artışı yakalamışlardır.
- 24:21Türkiye Markalarının Dünya Piyasasındaki Durumu
- Programda bir izleyici, dünya ölçeğinde mücadele eden Türk markalarının durumunu sormuştur.
- Dünyada, Hollanda, Norveç ve İsveç gibi küçük ülkelerin yaptığı markalar (Ericson saatleri, Nokia cep telefonu) büyük başarılar elde etmiştir.
- Türk markaları, dünya markalarının toplam ciro itibariyle yüzde biri bile olmayan bir payda bulunmaktadır.
- 27:20Osmanlı'da Marka Kavramı
- Programda, Osmanlı'da markanın varlığını kanıtlayan bir belge gösterilmiştir.
- Belgenin orijinal adı "Kanunname-i İktisabi Bursa" olup 1502 yılında Yıldırım Bayezid tarafından Bursa çarşıları için yazılı hale getirilmiş ve dağıtılmıştır.
- Bu belge, dünyanın bugünkü bilinen manada ilk marka standardı olarak kabul edilmektedir.
- 29:36Marka Yapmanın Temel Prensipleri
- Marka yapmanın beş, yirmiiki veya otuzüç adımı gibi kafa karıştırıcı kılavuzlar yerine, işi sağlam, sıkı ve planlı proje ile yapmak gerekir.
- Marka yapmanın bir bilimi vardır ve bu konuda izleyicilere ufak ufak bilgi verilecektir.
- 30:01Filistin Olayları Üzerine
- Filistin olayları konusunda herkesin duyarlı olmaya davet edilmektedir.
- İnsanların öldürülmesi durumunda, aynı sayıda hayvanın öldürülmesi durumunda olmasa da insanlar için daha fazla tepki gösterilirdi.
- 31:01Programın Devam Planı
- Programda piramidin konumlandırma basamakları anlatılacak ve sac ayağı tahlil edilecektir.
- Seçimler yaklaşıyor ve adaylara ne yapmaları gerektiği başlık başlık anlatılacaktır.
- İzleyiciler sorularını bilgi@markaturk.org adresine veya Bengütürk'ün mail adreslerine gönderebilir veya 39-29 koduyla Bengütürk yazarak SMS atabilirler.
- 35:11Marka Yapmanın Önemli Adımları
- Türkiye'de birçok marka yöneticisi geliyor ve milyon dolara seminerler düzenliyor ancak anlattıkları şeyler Türkiye hakikatine uygun olmuyor.
- Marka olmadan önce üç temel "sac ayağı" şartı olmalıdır.
- 36:22Üç Sac Ayağı
- Birinci sac ayağı finans, muhasebe ve bedellerdir; işe başlarken girenin çıkanın ne olduğunu bilmeniz gerekir.
- İkinci sac ayağı ürün veya hizmet garantisi, kalite garantisidir; işi çok iyi bileceksiniz veya işi çok iyi bilenlerle çalışacaksınız.
- Üçüncü sac ayağı pazarlama ve lojistik olup, ürettiğiniz hizmeti veya ürünü satacak ve ulaştıracaksınız.
- Süreklilik ve karlilik, bir kere satmak değil, sürekli satış yapmaktır.
- 41:19Klasik Ticaret ve Marka Olma
- Klasik ticaret üç temel bileşenden oluşur: finans, imalat ve pazarlama.
- Marka olmak için dördüncü bir yatırım yapmak gerekir, bu sayede daha fazla gelir elde edilebilir.
- Klasik ticarette üç yatırımla bir gelir elde edilirken, marka olunduğunda dört yatırımla yedi gelir elde edilebilir.
- 44:16Marka Olmanın Avantajları
- Marka olunduğunda yapamayacağınız şey kalmaz, tezgah gibi dört ayaklı bir yapıya sahip olursunuz.
- Tezgahda üretemeyeceğiniz hiçbir şey yoktur, bilgisayar, otomotiv ve teknoloji gibi alanlarda da tezgah olabilirsiniz.
- Marka olmak, sektörünüzde bakkal olarak kalırken devasa marketlerle rekabet etmek yerine, farklı yerlerde şubeler açma imkanı sunar.
- 46:29Marka Yapımı İçin Adımlar
- Marka yapımı için zirveye çıkartacak yedi adım vardır.
- Piramidin dibini oluşturan ilk dört adım: kimlik tanımı, logosu, fotoğrafları, tanıtım kampanyaları ve medya planlamasıdır.
- Her bir adım ortalama üç ayda planlanır ve bir yılda piramidin zeminini oluşturur.
- 49:15Programın Kapanışı
- Program sonunda izleyicilere umutlarını yitirmemeleri, kılavuzlarının Garga olmaması ve kötü yerlere gitmemeleri tavsiye edilir.
- Aklına ve gönlüne güvenmek, işi bilenlere danışmak ve sıkı çalışmak önerilir.
- Haftaya yeni bir programda buluşulacağı belirtilir.