Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, bir eğitmen tarafından sunulan istatistiksel verilerin görselleştirilmesi konusunda kapsamlı bir eğitim içeriğidir. Videoda Furkan Bey, Esra Hanım, Deniz Bey, Defne Hanım, Leyla Hanım ve Kemal Bey gibi farklı mesleklerde çalışan kişilerin istatistiksel verileri analiz etme örnekleri de yer almaktadır.
- Video, istatistiksel araştırma sürecinin adımlarını (araştırma sorusu oluşturma, veri toplama, veri görselleştirme, yorumlama) açıklayarak başlıyor ve ardından daire grafiği, sütun grafiği, nokta grafiği ve çetele grafiği gibi farklı grafik türlerinin nasıl oluşturulacağını ve yorumlanacağını adım adım göstermektedir.
- Videoda ders tercihleri, televizyon izleme sıklığı, okula gitme araçları, meslek tercihleri, doğum ayları, hayvan tercihleri, aile harcamaları, kafe içecek tercihleri, Tokyo Olimpiyatları'ndaki madalya sayıları, öğrencilerin en sevdikleri renkler, sırt çantası kütleleri, kırtasiyede satılan ürünler, vergi gelirleri, çevre kirliliği, çocuk nüfusu ve kan grupları gibi çeşitli konular üzerinden örnekler verilmektedir. Ayrıca öğrencilerin sınıf arkadaşlarıyla birlikte istatistiksel araştırma yapma etkinliği de sunulmaktadır.
- 00:06Kitap Satışları Analizi
- Bir kitapçının bir hafta içinde sattığı kitapların türlerine ait veriler grafikte gösterilmiştir.
- En çok satın alınan kitap türü masal kitapları, en az satın alınan kitap türü ise çizgi romanlardır.
- Çizgi romanlardan 35, masal kitaplarından 70, diğer kitap türlerinden toplam 180 kitap satılmıştır.
- 01:07Daire Grafiği Oluşturma
- Daire grafiği oluşturmak için eş çemberlerin içini kendi rengine boyamak ve kesir gösterimi ile oranlarını yazmak gerekir.
- Farklı renkte boyadığınız çemberlerin kesişim noktalarından geçecek şekilde büyük çemberin yarıçapını çizmek ve yarıçaplar arasındaki bölgeleri aynı renge boyamak gerekir.
- Daire grafiği, bir bütünün parçalarını daha kolay görebilmemizi sağlar.
- 02:27Spor Türleri Araştırma
- Erdem, Demir apartmanında yaşayan çocukların en sevdiği spor türünü merak etmiş ve araştırma yapmıştır.
- Her bir spor türü için farklı bir renk belirlenerek daire grafiği oluşturulmuştur.
- Tenis seven 3 kişi (yüzde 30), basketbol seven 1 kişi (yüzde 10), voleybol seven 4 kişi (yüzde 40) ve futbol seven 2 kişi (yüzde 20) bulunmaktadır.
- 04:07Yeşil Dünya İçin Araştırma
- Elif, "Daha yeşil bir dünya için neler yapabiliriz?" sorusunu sınıf arkadaşlarına yöneltmiştir.
- Toplanan veriler sıklık tablosunda gösterilmiş ve sütun grafiğinde görselleştirilmiştir.
- Enerji tasarrufu yapmak 5 kişi, orman koruma projelerine katılmak 2 kişi, su tüketimini azaltmak 6 kişi, ağaç dikmek 7 kişi, geri dönüşümü teşvik etmek 3 kişi, tek kullanımlık plastikleri sınırlamak 1 kişi, sürdürülebilir ulaşım araçlarını tercih etmek 2 kişi ve çevre bilincini artırmak 3 kişi tarafından tercih edilmiştir.
- 06:20Genel Ağ Kullanımı Araştırma
- Genel ağ kullanımı ile ilgili bir araştırmaya ait sıklık tablosu verilmiştir.
- Araştırma sorusu "Genel ağı hangi amaçla kullanıyorsunuz?" olarak belirlenmiştir.
- Veriler sütun grafiği ve çetele grafiği ile özetlenmiştir.
- 08:35Üniversite Öğrencileri Araştırma
- Bir üniversitenin bilgisayar mühendisliği bölümüne yeni kayıt yaptıran öğrencilerin nereli olduklarını öğrenmek amacıyla bir araştırma gerçekleştirilmiştir.
- Öğrencilerin 10'unun Erzurum, 5'inin Adana, 6'sının İstanbul, 3'ünün Manisa, 1'inin Denizli, 8'inin Ankara ve 4'ünün Şanlıurfa'dan geldiği belirlenmiştir.
- Veriler nokta grafiği ve daire grafiği ile gösterilmiştir.
- 09:33Orman Yangınları Araştırma
- Orman yangınlarının olumsuz sonuçları arasında ekosistemin bozulması, biyoçeşitliliğin azalması, ormanda yaşayan canlıların yaşam alanlarının azalması, erozyon ve sel oluşması, hava kirliliğinin artması ve iklim ve sıcaklık unsurlarının bozulması bulunmaktadır.
- Bir ilçedeki orman yangınlarının nedenleriyle ilgili bir araştırma yapılmıştır.
- Veriler sütun grafiği ile gösterilmiş ve en fazla yangın nedeni yakılan ateşin sönmeden bırakılması, en az yangın nedeni ise çocukların ateşle oynaması olarak belirlenmiştir.
- 11:24Sınıf İstatistikleri Araştırma
- Sınıfta 3-5 kişilik gruplar oluşturulup sevilen derslerle ilgili bir istatistiksel araştırma süreci tasarlanacaktır.
- Araştırma sorusu "Sınıf arkadaşlarınızın en çok sevdiği ders nedir?" olarak belirlenmiştir.
- Anket sorusu "En çok sevdiğiniz ders hangisidir?" şeklinde hazırlanmıştır.
- 11:54Anket Verilerinin Analizi
- Anket sorusu sınıf arkadaşlarına yöneltilerek elde edilen veriler gruplandırılabilir, örneğin aynı dersler bir grup yapılabilir.
- Veriler sıklık tablosu veya sütun grafiği gibi görselleştirme araçlarıyla özetlenebilir.
- Anket sonuçlarına göre en çok sevilen ders beden eğitimi, en az sevilen ders ise sosyal bilgiler dersidir.
- 13:04Televizyon İzleme Sıklıkları
- Beşinci ve sekizinci sınıf öğrencilerine haftalık televizyon izleme sıklığı sorulmuş ve veriler sıklık tablosunda gösterilmiştir.
- Beşinci sınıf öğrencilerinden 5 kişi, sekizinci sınıf öğrencilerinden 11 kişi televizyonu sıklıkla veya her zaman izlemektedir.
- Her iki sınıfta da veriler nokta grafiğinde en çok ara sıra (7-14 saat) izleme sürelerinde bulunmaktadır.
- 15:38Okula Gidiş Araçları
- İstanbul'daki Atatürk Ortaokul öğrencilerine okula hangi araçla gittikleri sorulmuş ve veriler sıklık tablosunda gösterilmiştir.
- Okul servisi kullanan 250 öğrenci, metrobüs kullanan 100 öğrenci, metro kullanan 150 öğrenci, araba kullanan 50 öğrenci ve yaya olarak gelen 300 öğrenci vardır.
- 16:29Meslek Tercihleri
- Beş B sınıfı öğrencilerinin gelecekte yapmak istedikleri meslekler ile ilgili bir araştırma yapılmıştır.
- En az tercih edilen meslek doktorluk, en çok tercih edilen meslek öğretmen, 3 kişi sanatçı, 4 kişi pilot olmak istemektedir.
- Sınıfta toplam 35 öğrenci bulunmaktadır.
- 17:27Doğum Ayları
- Beş C sınıfındaki öğrencilerin hangi ayda doğdukları ile ilgili yapılan araştırmada veriler nokta grafiğinde özetlenmiştir.
- Şubat ayında 3 öğrenci, Nisan ayında 2 öğrenci doğmuştur.
- Öğrenciler en çok yaz mevsiminde (13 öğrenci) doğmuş, kış mevsiminde (6 öğrenci) doğan öğrenci sayısı en azdır.
- 18:40Grafiklerin Dönüşümleri
- Bir ana sınıfındaki öğrencilere en sevdiği hayvan sorulmuştur ve elde edilen veriler nokta grafiğinde gösterilmiştir.
- Nokta grafiğindeki verilere uygun şekilde daire dilimi oluşturulmuş ve her hayvan türü için farklı renkler kullanılmıştır.
- Daire grafiğindeki her bir hayvan türünü temsil etmek için kullanılan renklerin kesir gösterimi yazılmıştır.
- 20:37Daire Grafiği Örnekleri
- Bir ailenin aylık harcamalarının türlerine göre dağılımını gösteren daire grafiğinde en fazla harcama kiraya, ikinci en fazla harcama faturalara aittir.
- Aylık en az harcama türü diğer masraflardır ve her bir harcama türü kesir olarak ifade edilmiştir.
- Bir kafedeki müşterilerin bir günde tercih ettikleri içeceklerin sayısı verilmiş ve en çok tercih edilen içecek kahvedir.
- 22:04Daire Grafiği Soruları
- Kafede en az tercih edilen içecek süttür.
- İşyerinde kahvaltıda en az sevilen yiyecek baldır (%6), en çok sevilen yiyecek ise yumurtadır (%33).
- 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda Türkiye'nin en çok bronz madalya kazanmış, gümüş madalyadan 2 tane, altın madalya kazanan sporcu sayısı 2'dir.
- 23:25Daire Grafiği Dönüşümleri
- 14 kişilik bir sınıftaki öğrencilerin en sevdikleri renk dağılımı incelendiğinde en çok sevilen renk kırmızı, en az sevilen renk sarıdır.
- Daire grafiği nokta grafiğine ve sütun grafiğine dönüştürülebilir.
- 24:03Sırt Çantaları Etkinliği
- Sırt çantalarının kütle kategorileri: 2 kg hafif, 3-5 kg orta, 6-8 kg kütlesi büyük, 9 kg ve daha fazla kütlesi çok büyük olarak isimlendirilmiştir.
- Beşinci sınıf öğrencilerinin çanta kütlelerinin cinsiyetlerine göre dağılımı incelendiğinde, yedinci sınıfta hafif çanta kütleli kız ve erkek öğrenci bulunmamaktadır.
- 25:44Kırtasiye Ürünleri Etkinliği
- Kırtasiyede son iki saat içinde satılan ürünler ve miktarları nokta grafiğinde, toplam kazançlar ise sütun grafiğinde gösterilmiştir.
- En çok pastel boya, en az defter satılmış, pastel boyadan elde edilen kazanç daha fazla, silgiden elde edilen kazanç daha azdır.
- Defter ve kalemlerin satış miktarları eşit olduğunda, defterden elde edilen gelir kalemden elde edilen gelirden daha fazla olur çünkü defterler daha pahalıdır.
- 27:28Grafik Yorumlama
- Vergi gelirlerini belirlemek için sütun grafiğinden faydalanmak daha avantajlıdır çünkü en az kurumlar vergisi, en fazla da dahilde alınan KDV olmuştur.
- Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 2023'te yayımladığı grafikte su kirliliği birinci sırada, atıklar ikinci sırada, hava kirliliği üçüncü sırada, gürültü kirliliği son sırada yer almaktadır.
- 2009 yılında yayımlanan grafikte mavi bayrak ödülü olan yüzme suyu bölge plaj sayısı Akdeniz bölgesinde en fazla, mavi bayrak ödülü olmayan yüzme suyu bölge plaj sayısı da Karadeniz'de en fazladır.
- 28:49Verilerin Değişebilirliği
- Kurum ve kuruluşlar her yıl daha önce elde ettiği verileri güncellerler çünkü veriler değişebilir.
- 2018 ve 2023 yıllarındaki çocuk nüfus verileri karşılaştırıldığında, 5-9 yaş grubu, 10-14 yaş grubu ve 15-17 yaş grubu artmış, 0-4 yaş grubu ise azalmıştır.
- 2020 yılında yaşanan pandemi nedeniyle doğum oranları azaldığı için 0-4 yaş grubu azalmıştır.
- 29:51Sağlık Bakanlığı Verileri
- Sağlık Bakanlığı'nın 2022 yılına ait verileri gösteren gazete sayfasında en fazla sayıda kar paletli ambulans, en az sayıda deniz ambulans bulunmaktadır.
- 30:13Kan Grupları Etkinliği
- Birinci sınıftaki öğrencilerin kan grubu verileri tabloda gösterilmiş ve öğrenciler üç grup oluşturarak her bir grup tablodaki verileri sütun grafiğine dönüştürmüştür.
- Birinci grafik bu veri grubunu en uygun görselleştirmektedir çünkü öğrenci sayıları net olarak belirtilmiştir.
- Üçüncü grafik bu veri grubu hakkında hatalı yorumlar yapmama sebep olabilir çünkü dikey eksen eşit bölmelendirilmemiştir.
- 31:05Sınıf Başarı Etkinliği
- Zeynep öğretmen öğrencilerinin aldığı yazılı sınav puanlarını 0,44 başarısız, 45-54 orta, 55-69 orta, 70-84 iyi, 85-100 pekiyi şeklinde sınıflandırmıştır.
- Tablodaki veriler grafikte doğru gösterilmiştir ve Zeynep öğretmen sınıfının genel olarak başarılı olduğu yorumunu yapmıştır.
- Bu yorumu kanıtlayan veriler başarısız olan sadece iki öğrenci olmasıdır, diğerleri başarılıdır.
- 32:28İstatistiksel Araştırma Süreci
- Otoparka gelen arabaların plaka ilk kodlarını kaydetmek için istatistiksel bir araştırma süreci tasarlanmıştır.
- Araştırma sorusu "Otoparka en çok hangi ile ait plaka kodlu arabalar gelmektedir?" şeklinde oluşturulmuştur.
- Sıklık tablosunda İstanbul 12 yerine 11, Antalya 9 yerine 8, Bursa 9 yerine 8, Eskişehir 7 yerine 6 olarak eksik yazılmıştır.
- 33:42Veri Görselleştirme ve Yorumlama
- Toplanan veriler sütun grafiğinde görselleştirilmiş ancak araç sayısının gösterildiği dikey eksen yanlış bölümlenmiş, 100 araca göre değil 20 araca göre yapılmalıydı.
- Furkan Bey, elde ettiği veriye dayanarak otele gelen müşterilerin çoğunluğunun Antalya ve Bursa'dan geldiği yorumunu yapmıştır.
- Bu iki ilden gelen toplam araç sayısı 18 olduğu için bu şekilde yorum yapılmıştır.
- 34:31Sürücü Kursu Verileri
- Sürücü kursuna başvuru yapan adayların ehliyet sınıflarına göre dağılımı grafik bir'de, sınav sonuçlarına göre dağılımı ise grafik iki'de verilmiştir.
- B sınıfı ehliyet için yapılan başvurular diğer tüm sınıflar için yapılan başvurulardan fazladır.
- Sürücü kursunda en az başvuru yapılan ehliyet sınıfı F ve G'dir.
- Adayların yarısından fazlası sınavdan geçmiştir.
- B sınıfı ehliyet için başvuru yapan adayların çoğu sınavdan geçmiştir.
- Sürücü kursumuzdaki adaylardan sınavda başarısız olanların ehliyet sınıfı F ve G olduğu yorumu kesin değildir.
- 35:55Oyuncak Seçimi Araştırma
- Deniz Bey, yapı oyuncakları üreten bir firmada tasarımcı olarak çalışmaktadır ve firma ailelerin oyuncak seçimleri ile ilgili bir araştırma yapmıştır.
- Grafik bir'de ailelerin oyuncak seçerken nelere dikkat ettikleri, grafik iki'de ise en çok hangi temaya ait oyuncakların satın alındığı gösterilmiştir.
- Aileler en çok yaratıcılık özelliği olan oyuncakları, en az ise şekil özellikli oyuncakları tercih etmiştir.
- Aileler en çok teknik temalı oyuncak satın alırken, en az şehir temalı oyuncak satın almışlardır.
- Deniz Bey yeni oyuncak tasarımında yaratıcılık özelliği olan ve teknik temalı oyuncak tasarlamalıdır.
- 36:48Mobilya Montaj Memnuniyeti Anketi
- Defne Hanım bir mobilya firmasında yönetici olarak çalışmaktadır ve ürünlerin montaj aşaması ile ilgili bir anket çalışması yapılmıştır.
- Ankette "Satın aldığınız ürünün montajı hakkında memnuniyet düzeyinizi belirtiniz" sorusu hem 2022 yılında hem de 2023 yılında dolap kurulum montajı hizmeti alan müşterilere sorulmuştur.
- Defne Hanım firmanın iki farklı yıla ait müşteri memnuniyeti anketini incelemiştir ancak başarılı olamamıştır.
- Aradan geçen bir yılda çok memnunum diyenlerin oranıyla kesinlikle memnun değilim diyenlerin oranında çok fazla değişiklikler olduğu için yorumlayamamıştır.
- Firmanın mobilya montajı yapan ustaları değişmiş olabilir.
- Memnun olmayanların sayısı her iki yılda da oldukça fazla olduğu için bu firmayı tercih etmemek tavsiye edilir.
- 38:22Yaş Gruplarına Göre Ürün Tercihi
- Bir araştırmada farklı yaş gruplarındaki insanların A ürününü tercih etme sıklığını gösteren sütun grafiği incelenmiştir.
- Leyla Hanım, genç yaş grubundaki insanların belirli bir ürünü diğer yaş gruplarından daha sık tercih ettiği söylenebilir, bu ürün yaşlı gruplarındaki bireylere tanıtılmamalıdır yorumu yapmıştır.
- Kemal Bey, orta yaş grubundaki insanların A ürünü tercih etme sıklığı genç gruptakilerin tercih etme sıklığına yakın görülmektedir, bu durumda orta yaş grubuna ürünümüzü daha iyi pazarlarsak sektördeki etkinliğimiz daha da artacaktır yorumu yapmıştır.
- Leyla'nın yorumu doğru değildir, gençlerin dışındaki bireylere ürün daha iyi tanıtılmalıdır.
- Kemal'in yorumu doğrudur, gençler zaten tercih etmiş, önemli olan diğer yaş gruplarının ilgisini çekmek.
- Ürün daha çok gençlere hitap ediyor fakat diğer yaş gruplarına daha iyi tanıtım yapılırsa satışlar artabilir.
- 39:33Daire Grafiği ve Anket Sonuçları
- Televizyon ekranında bir ürüne ait memnuniyet anketinin sonuçlarını yansıtan daire grafiği paylaşılmıştır.
- Grafik hatalıdır çünkü verilerin toplamı yüzde yüz olmalıdır fakat grafikte veriler toplandığında yüzde yüzbeş oluyor.
- Bir telefon şirketi yeni çıkaracağı telefon modeline ait rengi belirlemek için anket yapmıştır ve en fazla tercih edilen iki renk gece siyahı ve metalik gümüş olmuştur.
- Anketin dikey ekseninde kişi sayısı yanlış bölmelendirilmiş, 40 ve 80 olarak değil 10 ve 20 olarak bölmelendirilseydi tercih edilen renklerin hangisinin daha çok olduğu kolaylıkla anlaşılabilirdi.