Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Ayas Hoca tarafından sunulan ikinci sınıf öğrencileri için hazırlanmış bir matematik eğitim içeriğidir.
- Videoda öncelikle onluk bozmadan çıkarma işlemi gösterilmekte, ardından onluk bozarak çıkarma işlemi detaylı olarak açıklanmaktadır. Daha sonra üç farklı matematik problemi çözülmektedir: Cansel'in okuduğu kitaptan kalan sayfa sayısını bulma, Suudi'nin iki günde okuduğu toplam sayfa sayısını hesaplama ve Muhammed'in babasının Muhammed'den kaç yaş büyük olduğunu bulma.
- Eğitmen, her problemi adım adım çözmekte, sayıları parçalama, onluk alma ve çıkarma işlemlerini göstermekte ve çeşitli örnekler üzerinden konuyu pekiştirmektedir. Video, test soruları ve problem çözümleriyle devam etmekte, öğrencilerin kağıt kalem kullanarak pratik yapabilmeleri için sorular sunulmaktadır.
- 00:02Onluk Bozarak Çıkarma İşlemi
- Video, ikinci sınıf öğrencileri için matematik dersinden onluk bozarak çıkarma işlemini anlatmaktadır.
- Öncelikle onluk bozmadan çıkarma işlemi gösterilmektedir: 56'dan 24'ü çıkarırken 6'dan 4 çıkarılıp 2, 5'ten 2 çıkarılıp 3 elde edilir ve sonuç 32'dir.
- Onluk bozarak çıkarma işlemi, 45'ten 17'yi çıkarırken 5'ten 7 çıkaramadığımızda 5'in bir onluğa ihtiyacı olduğu ve komşusuna başvurduğu durumdur.
- 01:04Onluk Bozarak Çıkarma İşleminin Anlatımı
- 45 sayısı 4 tane onluktan ve 5 tane birlikten oluşurken, 17 sayısı 1 tane onluktan ve 7 tane birlikten oluşur.
- 5'ten 7 çıkaramadığımızda, 5'in 4 onluktan birini alması gerekir ve bu 10 tane birlik verir, böylece 5+10=15 olur.
- 4 onluk 3'e düşer, 5 birlik 15'e çıkar ve 15'ten 7 çıkarıldığında sonuç 8, 3'ten 1 çıkarıldığında sonuç 2 olur ve işlem sonucu 28'dir.
- 03:30Örnek Çıkarma İşlemleri
- 64'ten 39'u çıkarırken 4'ten 9 çıkaramadığımızda 6'dan bir onluk alınır, 6'dan 5 kalır ve 14'ten 9 çıkarıldığında sonuç 5, 5'ten 3 çıkarıldığında sonuç 2 olur ve işlem sonucu 25'tir.
- 53'ten 26'yı çıkarırken 3'ten 6 çıkaramadığımızda 5'ten bir onluk alınır, 5'ten 4 kalır ve 13'ten 6 çıkarıldığında sonuç 7, 4'ten 2 çıkarıldığında sonuç 2 olur ve işlem sonucu 27'dir.
- 71'den 28'i çıkarırken 1'den 8 çıkaramadığımızda 7'den bir onluk alınır, 7'den 6 olur ve 11'den 8 çıkarıldığında sonuç 3, 6'dan 2 çıkarıldığında sonuç 4 olur ve işlem sonucu 43'tür.
- 09:19Problem Soruları
- Ahmet amcanın 63 ineği vardır, 37 ineğini sattığında geriye 26 ineği kalır.
- Cansel'in okuduğu kitap 71 sayfadır, 34 sayfa okumuşsa kitabın bitmesine 37 sayfa kalmıştır.
- 11:59Önceki Sorunun Cevabı
- Eğitmen, bir önceki videoda sorduğu eldeli toplama işleminin cevabını veriyor.
- Suudi en az cumartesi günü 48, pazar günü 47 sayfa kitap okumuş.
- Suudi en az iki günde toplam 95 sayfa kitap okumuştur.
- 13:22Son Soru ve Kapanış
- Altıncı soru olarak Muhammet'in 19, babasının 58 yaşında olduğu ve babasının Muhammet'ten kaç yaş büyük olduğu soruluyor.
- İzleyicilerden cevabı yorumlar bölümüne yazmaları ve hangi derslerden hangi konulardan video beklediklerini belirtmeleri isteniyor.
- Eğitmen, Bilsem videolarının devam edeceğini ve izleyicilere iyi çalışmalar dilediğini belirtiyor.