Buradasın
Evrimsel Süreçte Büyük Yok Oluşlar ve Son 60-70 Milyon Yıllık Dünya Tarihi
youtube.com/watch?v=i1M-EpPcmm4Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Emrah Hoca ve Nusret Hoca tarafından sunulan bir eğitim programıdır. Konuşmacılar jeoloji ve paleontoloji konularında bilgi paylaşmaktadır.
- Video, evrimsel süreçte yaşanan beş büyük yok oluşun tanıtımıyla başlayıp, bunların sebepleri (okyanus kimyası bozulması, atmosfer kimyası bozulması, iklim değişikliği, meteor çarpması, volkanizma) hakkında bilgiler vermektedir. Ardından son 60-70 milyon yıldaki dünya tarihi ve iklim değişimi anlatılmakta, bu dönemdeki dünya sıcaklığının günümüzden iki kat daha yüksek olduğu ve zaman içinde dünya sıcaklığının düşmesi, buzulların oluşması süreci açıklanmaktadır.
- Videoda ayrıca Kambriyen patlaması sonrası 500 milyon yıllık süreçte tür çeşitliliğinin dalgalanması, günümüzdeki biyoçeşitliliğin düşüşü ve altıncı yok oluşun önemi vurgulanmaktadır. Türkiye'nin, İstanbul'un ve Küçükçekmece'nin zaman içindeki değişimleri, özellikle Küçükçekmece'de 5 milyon yıl önce yaşayan filler, aslanlar, foklar ve yunuslar gibi hayvanlar hakkında bilgiler de paylaşılmaktadır.
- Beş Büyük Yok Oluş
- Konuşmacı, geçen programda bahsedilen beş büyük yok oluştan bahsedeceklerini belirtiyor.
- Altıncı yok oluşun ne kadar büyük olduğunu anlamak için önce beş büyük yok oluştan bahsetmek önemli.
- Beş büyük yok oluş, bir anda çok fazla tür düşüşü anlamına gelir; iki milyon yılda yüzde yetmişbeş türin yok olması durumudur.
- 00:54Kambriyen Patlaması ve Biyoçeşitlilik
- Kambriyen patlaması, canlılarda bir anda çok büyük bir artış olduğu bir süreçtir.
- Bu grafikte, beşyüz milyon yıldan günümüze kadar olan süreçte tür sayılarının dalgalanmaları görülür.
- Grafikte beş nokta işaretlenmiş olup, bu noktalarda büyük yok oluşlar gerçekleşmiştir.
- 01:56Büyük Yok Oluşların Sebepleri
- Büyük yok oluşların sebepleri tam olarak bilinmemekle birlikte, okyanus kimyası bozulması, atmosfer kimyası bozulması, iklim değişikliği gibi faktörler vardır.
- Bazı yok oluşlarda meteor çarpması, volkanizma gibi olaylar etkili olmuştur.
- Bu olaylar birbirini etkileyerek gidebilir; örneğin volkanizma atmosfer kimyasını bozabilir, meteor çarpması volkan külleriyle güneş ışığını engelleyebilir.
- 03:30Beşinci Yok Oluş ve Günümüz
- Beşinci yok oluş, dinozorların yok olduğu dönemdir ve bugün içinde bulunduğumuz dönem, bu yok oluştan bu yana biyoçeşitliliğin en fazla olduğu dönemdir.
- Günümüzde biyoçeşitlilikte düşüş yaşanmış, tür sayısı yüzde altmış ila yüzde yetmişaltı arasında azalmış ancak tekrar toparlanmış durumdadır.
- Altıncı yok oluşun ciddi bir olay olduğu, bugün tanıdığımız türlerin en az yüzde otuz'undan fazlasının yok olabileceği belirtilmektedir.
- 04:1460-70 Milyon Yıllık Dünya Sıcaklığı ve Buzul Değişimi
- 60-70 milyon yıl önce, dinozorların yaşadığı dünya çok daha sıcak bir yerdi, günümüzden yaklaşık iki misli sıcaklıkta.
- 50 milyon yıl önce sıcaklık düşmeye başladı ve 30 milyon yıl önce Güney Kutbu'nda, birkaç milyon yıl önce Kuzey Kutbu'nda buzullar oluşmaya başladı.
- Bu dönemde deniz seviyesi günümüzden daha yüksek olup, Türkiye henüz ortada yoktu, Hindistan Afrika'dan ayrılmıştı ve Antarktika'nın etrafında soğutucu bir akıntı oluştu.
- 06:59Dinozorların Yaşadığı Dünya
- 52 milyon yıl önce dinozorların yaşadığı dünya, Türkiye'nin henüz ortada olmadığı, Hindistan'ın Afrika'dan ayrıldığı ve Antarktika'nın buzulları olmayan bir yerdi.
- Antarktika 52 milyon yıl önce tropikal bir bölgeydi, palmiye ve kayın ağaçları vardı, yaz sıcaklığı 25 derece, kış sıcaklığı 10 derece civarındaydı.
- Bu dönemde karbondioksit miktarı düşmeye başladı, sera gazı etkisi azaldı ve dünya soğumaya başladı.
- 09:1010 Milyon Yıllık Dünya ve İstanbul'un Eski Hayvanları
- 10 milyon yıl önce Avustralya kopmuş, Güney Kutbu'nda buzlar oluşmuş, Grönland'da buzlar oluşmaya başlamış, Himalayalarda kar ve buz oluşmuştu.
- 10 milyon yıl önce İstanbul'un Küçükçekmece bölgesinde renkli filler, aslanlar, foklar ve yunuslar gibi memeli hayvanlar yaşıyordu.
- 5 milyon yıl önce İstanbul'da kaiatoryum, otobur ve hippopotam gibi garip hayvanlar yaşıyordu, bu hayvanlar Yarımburgaz mağarası bölgesinde bulunmuştu.
- 11:43Yarımburgaz Mağarası'nın Önemi
- Yarımburgaz mağarası Küçükçekmece'nin hemen ağzında, İstanbul'un en önemli yerlerinden biridir.
- Mağara Kanal İstanbul projesi nedeniyle büyük tehdit altında bulunmaktadır.
- Yarımburgaz mağarası koruma altında olmasına rağmen devamlı harap olmaktadır ve çok zengin bir yerdir.