Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, jeolog ve akademisyen olan bir konuşmacı ile Cey adlı bir kişi arasında geçen sohbet formatındadır. Ayrıca hukuk fakültesinde uygarlık tarihi dersi veren bir akademisyen de konuşmacılar arasında bulunmaktadır.
- Sohbetin ana konusu eğitimin amacı, kaliteli eğitim yapmanın önemi ve bilimsel merak duygusunun değeri üzerine odaklanmaktadır. İlk bölümde eğitimin amacı kendi dışındaki dünyayı tanımak olduğu ve bilim kültürü almış öğretmenlerin önemi vurgulanırken, ikinci bölümde ansiklopediler, özellikle Pauli Ansiklopedisi ve Oxford Lügatı gibi dünya çapındaki önemli ansiklopedilerin özellikleri ele alınmaktadır.
- Konuşmacılar ayrıca Türkiye'deki eğitim sisteminin gelişimi, üniversite sayısının artışı, sınıf boyutlarının önemi ve araştırma-geliştirme alanındaki eksiklikler hakkında görüşlerini paylaşmaktadır. Video, Cambridge Üniversitesi'ndeki bir deneyimle sona ermektedir.
- Eğitimin Amacı ve Bilim Kültürü
- Eğitimin amacı kendi dışındaki dünyayı tanımaktır ve bunu yapabilmek için bilim kültürü almış öğretmenlerin olması gerekir.
- Bilim kültürü almış öğretmenler, öğrencilerine doğru bilgileri aktarabilir, aksi takdirde bilgi yüzeysel kalır.
- Konuşmacı, öğrencilerin yanlış öğrendiklerini düzeltmekten bıktığını ve bu yanlışları düzeltmek için Amerika ve Avrupa'dan gelenlere bile yardımcı olduğunu belirtiyor.
- 02:03Türkiye'deki Eğitim Sistemi
- Cumhuriyet'in kurulduğunda Türkiye'de 18-19 lise vardı, nüfus 13 milyon iken.
- Günümüzde Türkiye'de binlerce lise ve 170 küsur üniversite bulunmaktadır.
- Konuşmacı, İlber Ortaylı'nın "her şehirde üniversite açmak ahlaksızdır" beyanatına katılıyor ve maksatın çok insanı üniversiteye tıkıştırmak olmadığını vurguluyor.
- 04:02Kaliteli Eğitim ve Sınıf Boyutu
- Konuşmacı, adam gibi eğitim yapılabilmek için kaliteli eğitim sisteminin önemini vurguluyor.
- Öğrenci doldurarak eğitim yapılamaz, bu durumda belvester metodu başlar ve öğretmen tüm öğrencilerle uğraşamaz.
- Kaliteli eğitim için elitizmden kaçınılmamalı, çünkü zeka ve merak bilimde herkese nasip olmaz.
- 06:15Üniversitelerin Önemi
- Fransa, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerde yüzyıllarca adını duyduğumuz üniversiteler bulunmaktadır.
- Bu üniversiteler ülkeleri bugünkü düzeylerine getirmeye yardımcı olmuştur.
- Konuşmacı, Oxford'da yaşlı bir kelime avcısının eski Mısırca metinleri okuduğunu ve yeni kelimeler bulduklarını anlatıyor.
- 08:00Ansiklopediler ve Lügatlar
- Konuşmacı, kırmızı kaplı ansiklopedi lügatından yaradılış efsaneleri konusunu okuduğunu ve bu konunun beş sayfa, on bir sayfa referans içerdiğini anlatıyor.
- İnançlar ve dinler ansiklopedisinin dokuz cilt olduğunu ve Oxford'dan alınan her şeyin bu ansiklopedinin gerisinde kaldığını belirtiyor.
- Alman dilinin lügatının otuz iki bir kelime içerdiğini ve bazen üç sayfa olduğunu, Grem kardeşlerin öldüğünde D harfine gelebildiklerini, Almanların ise 1960'da bitirdiklerini ve bu sözlükün Oxford lugatına örnek olduğunu söylüyor.
- 10:48Türk Dili ve Lügatlar
- Konuşmacı, Türk dili için böyle büyük bir lügatın olmadığını ve Türk Dil Kurumu'nun lügat koleksiyonunun kendisininkinden daha zengin olmadığını belirtiyor.
- Dünyada basılmış ilk Kürtçe lügatın St. Petersburg'da basıldığını ve orada akademi ve alimler olduğunu söylüyor.
- Eğitim sisteminin önemli olduğunu, bir memleketin rekabet gücünü, refahını ve emniyetini yaratanların eğitim alan kişiler olduğunu vurguluyor.
- 12:15Araştırma ve Merak
- Konuşmacı, rekabet gücünün ve sanayinin olmadığını, sanayiyi destekleyecek araştırmanın olmadığını belirtiyor.
- Kendi babasından örnek vererek, şirketin AR-GE'ye ne kadar para yatırdığını sorduğunu ve dışarıdan satın almanın dışarıya bir şey satmanın imkansız olduğunu anlatıyor.
- Amerika'da çalışırken George Rosmor adlı mineralogun derslerine girdiğini ve George'un asistanının Serra Miller olduğunu, Serra'nın derslerde ne kadar dikkatle dinlediğini anlatıyor.
- 14:51Merakın Önemi
- Serra'nın konuşmacıya jeoloji olan hiçbir yerde görmediği kadar tutku gösterdiğini ve bunun ölçüsünü anlattığını söylüyor.
- Modern dünyada merakın dehaları ve gerçek yaratıcılığı engelleyen bir engel olduğunu, merakın üstüne vazife olmayan bir duygudur ve "bundan ne kazanırım?" sorusunun merakı öldürdüğünü belirtiyor.
- Merakın insanı rahatsız edecek bir şey olsa bile durdurmadığını, merak olmadan hiçbir şeyin olamayacağını ve çocuklara bunu aşılayabilmemiz gerektiğini vurguluyor.