Buradasın
Boğaziçi Üniversitesi Rektör Eylemleri Üzerine Bir Değerlendirme
youtube.com/watch?v=rcaBrmyYZJAYapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, bir sunucunun Boğaziçi Üniversitesi'ndeki rektör karşıtı eylemleri ve ilgili gelişmeleri değerlendirdiği bir program formatındadır. Sunucu, akademisyenlerle uzun yıllardır ilişkileri olduğunu belirterek konuyu ele almaktadır.
- Video, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin rektör karşıtı eylemlerini ve bu eylemlerin sonuçlarını ele almaktadır. Sunucu, öğrencilerin "terör örgütü bağlantılı" olarak suçlanması, iki öğrenci hakkında tutuklama kararı alınması ve öğrencilerin polise mukavemet etmesi gibi olayları tartışmaktadır. Ayrıca, rektör yardımcısı seçememe, danışman atayamama gibi rektörün karşılaştığı zorlukları ve öğretim üyelerinin "Melih Bulu istifa" sloganıyla gösterdiği direnişi de anlatmaktadır. Video, rektörün atanma süreci ve akademisyenlerin ona yönelik eleştirileri üzerine odaklanmaktadır.
- 00:11Boğaziçi Üniversitesi Eylemi ve Terör İddiaları
- Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri rektöre karşı bir eylem gerçekleştirdiler.
- Sabah gazetesi, 79 öğrencinin terör örgütü bağlantılı olduğunu iddia etti, ancak sadece iki öğrenci hakkında tutuklama kararı çıktı.
- Tutuklanan öğrencilerin polise mukavemet etmeleri ve kol kola girerek sıra oluşturmaları suçlamaları yapıldı.
- 01:38Hukukçu Celal Ülgen'in Açıklaması
- Hukukçu Celal Ülgen, görevi yaptırmamak için direnme suçu TCK 265'e göre kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla cebir veya tehdit kullanılması ile meydana geldiğini belirtti.
- Konuşmacı, öğrencilerin gazeteye dava açmaları gerektiğini ve bu çocukların terör olarak damgalanmasının yanlış olduğunu vurguladı.
- 02:49Bahçeli'nin Açıklaması ve Rektör Sorunu
- Konuşmacı, Bahçeli'nin açıklamasının kendisini etkilediğini, kendisinin de teröristlikle suçlandığını ve hala suçlanmaya devam ettiğini belirtti.
- Bahçeli'nin mesajında, rektörün istediğini kimse kabul etmediği ve göreve başlayamadığı ifade edildi.
- Bahçeli, rektörün yazılı talimat vermesi ve uymayanları üniversiteden uzaklaştırması gerektiğini söyledi.
- 04:36Rektörün Atanması ve Geçmiş Açıklamalar
- Gaziantep Üniversitesi'nde Numan Kurtulmuş'un rektör makamına atanması ve yanında el pençe divan durması gösterildi.
- Bahçeli'nin yaklaşık altı yıl önce ODTÜ'ye yönelik farklı açıklamaları hatırlatıldı.
- Bahçeli'nin o dönemde "gençliği muhatap al, ona saygı duy" dediği belirtildi.
- 06:22Üniversite ve Öğretim Üyeleri Sorunu
- Öğrencilerin itiraz ettiği temel konunun, üniversiteyi SSK ile bir tutan bir zihniyetle karşı karşıya olmaları olduğu belirtildi.
- Öğretim üyeleri de "Melih Bulu istifa" diye bağıranlar arasında yer alıyor ve rektör yardımcısı seçemiyor, danışman atayamıyor.
- Öğretim üyeleri, rektörün akademisyen olarak seviyesi bu üniversitede ders vermeye yetmeyecek bir insan olduğunu ve yönetim olarak bir bilim kurumunu yönetecek kapasitede olmadığını söylüyorlar.
- 10:18Atanan Rektörün Durumu
- Atanan rektörün Mercedes'in iadesine izin vermediği belirtildi.
- Konuşmacı, atanarak gelen insanların bütün iradelerini tek adama teslim etmiş insanlar olduğunu söyledi.
- Rektörün üniversitenin kapısından girecek adam olmadığı ve bu durumun onu yıprattığını vurguladı.