Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, bir rehber tarafından Ayasofya'daki Mahmud Kütüphanesi'nin tanıtımını yapan bir gezi vlogu formatındadır. Rehber, Ayasofya'nın eski müdürlerinden ve Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Haluk Dursun Hoca'nın vefatından sonra bu kütüphaneyi daha iyi tanıtmak amacıyla bu videoyu çektiğini belirtiyor.
- Video, Ayasofya'daki Mahmud Kütüphanesi'nin konumunu ve özelliklerini gösteriyor. Kütüphanenin caminin içinden girildiği, metal trabzanların tamamen altın kaplı olduğu ve 1740'lı yıllardan kalma kubbeli raflarla donatıldığı anlatılıyor. Özellikle kütüphanenin kapısına yerleştirilmiş "Ya Fettah" yazan tokmak detaylı olarak gösteriliyor ve bu tokmakların anlamı açıklanıyor. Ayrıca, Osmanlı'da müstakil kütüphane yapma anlayışının Lale Devri'nde başladığı ve Topkapı Sarayı'ndaki Ahmet Kütüphanesi ile ilgili bilgiler de paylaşılıyor.
- Ayasofya'da Mahmud'un Kütüphanesi
- Konuşmacı, Ayasofya'da bulunan Mahmud'un kütüphanesini ziyaret ediyor ve bu muhteşem detayı görmeden giden insanların olduğunu belirtiyor.
- Kütüphanenin içinde metal trabzanları tamamen altın kaplı bir yapı olduğunu, dikkatle bakılmazsa fark edilemeyeceğini söylüyor.
- Kütüphanenin yarısı dışarıda, dış tarafa taşınmış vaziyette duruyor.
- 01:20Osmanlı'da Kütüphane Yapımı
- Lale Devri'yle beraber Osmanlı'da müstakil kütüphane yapma anlayışı başlamış, Topkapı Sarayı'nın ortasına III. Ahmet Kütüphanesi yapılıyor.
- III. Mahmud, III. Ahmet'ten sonra tahta geçince Ayasofya Camii'ne bir kütüphane yaptırıyor.
- Kütüphanenin kapısına III. Mahmud tarafından çok güzel bir tokmak konulmuş.
- 01:53Haluk Dursun Hoca ve Kütüphane
- Konuşmacı, birkaç hafta önce Ayasofya'nın eski müdürü olan ve trafik kazasında vefat eden Haluk Dursun Hoca ile alakalı bir video çektiğini belirtiyor.
- Haluk Hoca, Ayasofya'yı çok seviyordu ve gruba gezdirirken kendi misafirlerine gelirdi buraya.
- Haluk Hoca müdürken Ayasofya'nın teşrifatını ve arkadaki vaftizhane-türbeleri bölümünün açılışını yaptırmış.
- 02:50Kütüphanenin Özellikleri
- Kütüphanede masa-sandalye sistemi yok, rahle sistemi ve şilte sistemi bulunuyor.
- Konuşmacı, yıllar önce izinli olarak girdiği kütüphanede 1740'lı yıllardan kalma raflar olduğunu ve kubbeli cami formunda kütüphane rafı yapıldığını anlatıyor.
- Kütüphanenin asıl görülecek detayı, kapı tokmağı olduğunu vurguluyor.
- 03:33Kütüphanenin Kapısı ve Tokmağı
- Turistler genellikle altın yaldızlı haline vurulup fotoğraf çekiyorlar, ancak asıl görmeleri gereken şey kapının tokmağı.
- Kapının ortasında, göbeğindeki Rumî süslemeye konulmuş kilit ve kilitin sağında-solunda iki tokmak bulunuyor.
- Sağdaki tokmağın ortası bıçakla ikiye kesilmiş, sağ kısmında "Ya Fettah" yazıyor ve aynı tokmağın solunda müsenna (aynalı) yazı olarak da "Ya Fettah" yazıyor.
- 04:27"Ya Fettah" Anlamı
- "Ya Fettah" ifadesi "Ey kapılar açan Rabbim" anlamına geliyor.
- Topkapı Sarayı'nın mutfak bölümü, talebelerin eğitim gördüğü harem-i hümayun ve kızların yatılı kaldığı bölümün kapısında da "Ya Fettah" yazıyor.
- Bir kapının tokmağına "Ya Fettah" yazmak, kapıları açan Rabbim bize hayırlı kapılar aç duası yazmak kadar anlamlı ve güzel bir şey söz konusu olamaz.