• Buradasın

    Abbas bin Yediyüzdoksandört'ün Hayatı ve Edebi Mirası

    youtube.com/watch?v=hzUfJjvRumc

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, Abbas bin Yediyüzdoksandört'ün (Bachhanov) hayatını anlatan biyografik bir anlatımdır. Abbas bin Yediyüzdoksandört, 1794 yılında Anadolu'da doğmuş, Gürcü kökenli bir aileden gelmektedir.
    • Video, Abbas bin Yediyüzdoksandört'ün çocukluğundan başlayarak eğitim hayatını, edebi çalışmalarını ve kültürel etkileşimlerini kronolojik olarak anlatmaktadır. Kafkas başhekimi olarak görev yapmış, Arap ve Fars dillerini öğrenmiş, edebiyat, ilahiyat ve felsefe alanlarında çalışmalar yapmıştır. Tiflis'te yaşamış, Puşkin gibi ünlü şairlerle tanışmış ve 1847'de Mekke'den Medine'ye giderken vefat etmiştir.
    00:18Abbas bin Yediyüzdoksandört'ün Hayatı
    • Abbas bin Yediyüzdoksandört, Köhne adıyla Hile kendinde Farlı bir ailede Anadolu olmuştur.
    • Atası İkinci Mir'de Mehmet Han, halıların neslinden, anası Sofya Hanım ise Müslümanlığı gabl etmiş Gürcü kızı idi.
    • Bachhanov sekiz yaşına kadar batıda yaşamış, kuşağının iç döünü Abşiron'un Emircan, Madaga, Balalı kentlerinde geçirmiştir.
    01:02Kubada Yaşamı ve Eğitim
    • 1802 ilde atası hanlık taktı, duruşmalarda Özems oğlu Hüseyin Han'a mağlup olduğuna göre, Kubaya vaktiyle dayısı Feteli Han'ın ona bağışladığı Ensar kendine köme olmuştur.
    • 1819 ile de Kubada emsa kendinde yaşamış, yarım sık alan tesirini devam ettirmiştir.
    • Burada Arap ve Fars dillerini mükemmel öğrenmiş, bu dillerde yazılmış edebiyat okumuştur.
    01:47Tiflis'teki Çalışmaları
    • 1819 ilde Başkanov o zamanki Kafkas başhekimi General Yirmi Loun devleti ile Tiflis'e gelip Kafkas başer bi dairesinde şer dilleri üzre tercümesi vesvesine gabl olunmuş ve yirmialtı il bu vesvede çalışmıştır.
    • Tiflis mühidi Avrupa ve Rus şair ve ziya ile görüş onun dünya görüşünde derin iz bırakmıştır.
    • Burada Gri Boya ile tanış olmuştur ve sonumuzu öz eserlerinin ilk varyantını Bacho okumuştur.
    02:47Diğer Yerlerdeki Yaşamı
    • 1820 ilde Azerbaycan'da olmuş, 1833-1834 illerde Varşova'da ve Petersburg'da yaşamıştır.
    • Rus şair Puşkin'in ailesi ile tanış olmuştur.
    • 1835 yılında Kuba'ya kaydırak ilmi ve edebi yaratıcılığını devam ettirmekle yanaşıp Gülistan adlı edebi meclis yaratmıştır.
    03:13Vefatı
    • Bir jurnali o diskimsi za Kafkaski visk Kafkas keselerinin faaliyetine iştirak etmişti.
    • 1847'de Abbas Alabaçov Mekke'den Medine'ye giderken Vadi Fatma Adnan yerde veba hislerine tutulup vefat etmiş ve emin yerde defne olmuştur.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor